Conferinţa de pressă: ”Copii – pacienți victime ale malpraxismului”

În dată de 19 iulie 2013 a avut loc Conferinţa de presă cu tematica: „Copiii – pacienţi victime ale malpraxismului”, care a fost organizată de avocatul parlamental pentru drepturile copiilor, Tamara Plămădeală.

Tamara Plămădeală a prezentat situația alarmantă a malpraxismului în rândul copiilor și a adus, ca exemplu, 7 cazuri din Republica Moldova în perioada anilor 2010-2012. Aducem aminte că malpraxis înseamnă tratament neglijent aplicat de un medic unui pacient. Toate 7 cazuri au fost analizate de experții din Ministerul Sănătății. În final, medicii au fost îndreptățiți. În România toate cazurile, prezentate de Tamara Plămădeală, au fost evaluate în favoare pacienților.

Ca soluție de combatere a malpraxismului în Moldova, Tamara Plămădeală vine cu propunerea de verificare prudentă a medicilor și de descalificarea medicilor care nu-și împlinesc datoria. O altă propunere ar fi să se elaboreze o lege de examinare a malpraxisului și să existe un fond de ajutorare a familillor afectate de malpraxis.

Autorii: Bulgari Ghena, Chitoragă Alexandru, Mirzoev Daniela