Concluziile mele în legătură cu desemnarea celor 2 membri în Consiliul Anti-discriminare.

Astăzi Parlamentul a votat candidaturile Doinei Ioana Străisteanu și Oxanei Gumennaia la funcția de membru în Consiliul de prevenire a discriminări și asigurarea egalității.

Am participat atât la ședința Comisiei speciale, care i-a selectat pe candidați, cât și la ședința de astăzi a Parlamentului. La ambele ședințe am constatat un lucru care m-a întristat și anume o abordare superficială în selectarea și aprobarea persoanelor, care, atenție, se aleg nu pentru o zi sau două în fruntea acestei instituții importante, dar pentru o perioadă de 5 ani.

M-am așteptat ca la ședința Parlamentului să fie prezentat nu doar Raportul Comisiei, care a fost unul foarte sărac după mine, din acesta lipsind cu desăvârșire argumentele în favoarea candidaților selectați, dar și să fie invitați și puși în fața deputaților candidații Străisteanu și Gumennaia, pentru a-și prezenta viziunile și a răspunde la întrebările deputaților. Dar n-a fost așa.

De asemenea, s-a simțit o grabă nesănătoasă în înaintarea candidaților în Parlament. Proiectul de hotărâre a fost inclus pe ordinea de zi cu încălcarea Regulamentului Parlamentului și anume, nu era gata măcar raportul Comisiei parlamentare numiri și imunități. Am impresia că această grabă s-a datorat faptului că Parlamentul a vrut cumva să le facă pe plac sau, poate să nu intre în conflict cu  reprezentanții Comisiei europene de monitorizare a implementării planului privind liberalizarea regimului de vize, care se află zilele acestea la Chișinău. Au bifat și au mers mai departe, cam așa s-a întîmplat azi. Sau poate că au vrut să le ofere candidatelor cadou de 8 Marie? Cine știe.