Cum să te porți cu soțul obraznic care nu-și gândește vorbele?

Întrebare: 

Sunt căsătorită de un an cu o persoană care mă face de rușine prin comportamentul lui, însă eu am fost mereu înțelegătoare și răbdătoare cu el, știind că tatăl lui a murit când el a fost copil, iar mama lui curvea, iar exemplul ei l-au luat și cele două fiice ale ei. El s-a păstrat curat, s-a pocĂit, Și asta am apreciat la el. Dar oare ce să fac, fiindcă mereu vine lume la mine și mi se plânge de el, e obraznic, nu-și gândește vorbele? El zice că e o persoană directă. Am încercat să vorbesc frumos cu el, dar se pare că ceea ce zic eu nu contează pentru el prea mult.

 

Trebuie să-i faceți bine soțului totdeauna. Biblia ne relatează în capitolul 25 al cărții 1 Samuel despre o femeie, pe nume Abigail, care era căsătorită cu un om nebun mult mai dificil decât ceea ce mi-ați relatat despre soțul dumneavoastră. Prin nebunia sa, Nabal, căci așa îi era numele soțului lui Abigail, și-a făcut multe probleme și așa i-a venit și moartea. Dar Abigail, soția lui, totdeauna i-a făcut bine și chiar i-a salvat viața. Mai mult, când era David pornit să-l omoare pe Nabal și tot ce era al lui, Abigail i-a spus: 

 

Să nu-şi pună domnul meu mintea cu omul acela rău, cu Nabal, căci, cum îi este numele, aşa este şi el; Nabal îi este numele şi este plin de nebunie. Şi eu, roaba ta, n-am văzut pe oamenii trimişi de domnul meu. (1 Samuel 25:25) 

Abigail totdeauna veghea ca să intervină pentru a opri efectele nebuniei soțului ei, Nabal, și dacă nu a vegheat odată, când el le-a răspuns rău slugilor lui David, ea a căutat repede să repare greșeala și a ieșit în întâmpinarea lui David cu daruri doar ca să-i oprească mânia și să salveze viața soțului ei. Așa să faceți și Dvs. Totdeauna căutați să-i facei bine soțului și să urmăriți binele lui.

 

 

Este bine că i-ați vorbit soțului și poate mai trebuie să-i vorbiți încă despre efectul vorbelor și purtărilor lui obraznice. Dar, căutați să-i vorbiți înțelept, ca să primească, căci la Biblie mai scrie: 

Nu răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu semeni şi tu cu el. Răspunde însă nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înţelept. (Proverbe 26:4-5) 

Datoria pe care o aveți înaintea lui Dumnezeu este să vă purtați cu respect și să-i fiți supusă soțului după care ați ales să mergeți în căsătorie. Dați-vă toate silințele să faceți potrivit Cuvântului lui Dumnezeu. 

Mi-a venit în minte cazul unei femei, studentă la Institutul de Studii Biblice Inductive, a cărei soț are purtări foarte stranii și chiar se pare că este bolnav și de o boala psihică. Totdeauna am admirat răbdarea acelei femei și respectul care i-l poartă soțului și cum a învățat și pe copiii ei să-i dea tot respectul tatălui lor. Vă sfătuiesc să aveți grijă și să-i oferiți tot respectul soțului și tot așa să-i învățați și pe copiii să se poarte, ca nu cumva apoi ei să nu mai aibă respect nici pentru tată, nici pentru mamă nici pentru nimeni din lumea aceasta. 

 

Înarmați-vă cu răbdare. Aceasta este soluția sfinților. Se poate întâmpla că orice faptă bună veți face și orice cuvinte veți spune să nu aibă nici un efect asupra comportamentului și atitudinii soțului. Cereți de la Dumnezeu răbdare și căutați să vă purtați cu tot respectul față de el și să le arătați oamenilor din jur (de care spuneți că vă este rușine pentru comportamentul soțului) cum este comportamentul unei femei neprihănite chiar și atunci când este căsătorită cu un om obraznic, care nu-și gândește vorbele. Așa să vă ajute Dumnezeu.