Complicațiile artritei reumatoide pe timp de iarnă

Cîteva săptămîni în urmă am avut și noi temperaturi foarte scăzute, pînă la -25 grade Celsius în nordul țării. O dată cu aceste temperaturi crește și numărul bolnavilor de artrită reumatoidă, cu diverse forme complicate. De aceea, este foarte important pentru pacienții cu acest diagnostic să cunoască metodele eficiente de a controla simptomele artritei reumatoide. Artrita reumatoidă este o boală care se manifestă prin inflamarea articulațiilor în urma unei infecții microbiene sau a dereglării metabolismului.

Agravarea durerilor articulare

Cu toate că nu există dovezi științifice care să ateste faptul că durerile articulare provocate de artrită reumatoidă se agravează propriu-zis în anotimpul rece, astfel un număr mare de pacienți se plîng de acutizarea senzațiilor dureroase o dată cu expunerea la frig.

Un posibil motiv ar fi acela că, pe vreme geroasă, se declanșează mai multe spasme musculare, care accentuează durerea resimțită la nivelul încheieturilor în mod normal. Totodată, frigul poate reduce circulația sanguină la nivelul extremităților, amplificîndu-se disconfortul simțitor. În această situație, specialiștii vă recomandă:

Să vă îmbrăcați corespunzător, în straturi.  Alegeți ținute cu mai multe straturi de haine confortabile, șosete groase și mănuși, astfel încît să vă păstrați temperatura internă la un nivel confortabil.

Să întrebați medicul despre analgezice ușoare. Administrarea de medicamente împotriva durerii vă poate ajuta în controlul durerilor de la nivelul încheieturilor.

Creșterea predispoziției la răceală și gripă.

Artrita reumatoidă este o boală autoimună, în care funcția imunitară a organismului atacă țesutul articulațiilor. Acest lucru înseamnă că pacienții cu acest diagnostic sunt mai vulnerabili la contactarea răcelii și a gripei în sezonul rece, întrucît sistemul imunitar este deja solicitat de inflamații și nu mai este eficient în lupta împotriva infecțiilor.

Mai mult decît atît, medicamentele pentru tratarea artritei reumatoide suprimă sistemul imunitar și cresc predispoziția organismului la infecții. Inflamațiile provocate de artrită afectează, totodată, sănătatea pulmonară.

Lipsa de activitate fizică

Mișcarea este o componentă importantă a tratamentului necesar în cazul artritei reumatoide, întrucît ameliorează simptomele de rigiditate articulară și slăbiciune musculară. Pe vreme geroasă, alternativele de a face sport sunt cu mult limitate, de aceea experții propun cîteva căi accesibile de a vă ține corpul în mișcare în sezonul rece.

Plimbați-vă în pauza de prînz. Scurtarea zilelor pe timp de iarnă este un impediment major de a vă implica în activități dinamice după încheierea programului de lucru la serviciu. Așadar, profitați de pauza de prînz de la birou pentru a face o plimbare în aer liber de 15 minute.

Găsiți activități plăcute și în interior. În afară de a vă înscrie la un curs de fitness, aerobic, Tae-Bo, mai aveți la dispoziție și posibilitatea de a face gimnastică acasă. Orice formă de mișcare vă ajută în ameliorarea simptomelor artritei reumatoide.

Începeți fiecare antrenament cu o încălzire prealabilă. Efectuați minimum 5 minute de exerciții de întindere sau mers pe loc, înainte de un antrenament de sport. În acest mod, ajutați sîngele să circule mai bine către articulații, pentru un confort sporit.

Hidratați-vă corespunzător. Consumul bogat de apă este la fel de important iarna, așa cum este vara, mai ales dacă faceți mișcare.

Acumularea kilogramelor în plus

O altă problemă care agravează simptomele artritei reumatoide pe timp de iarnă se referă la acumularea kilogramelor în plus, o tendință generală în anotimpul rece. Acest lucru înseamnă că genunchii suportă o greutate mai mare și devin sursa unor dureri accentuate, dificil de suportat.

Faceți cîteva schimbări în dietă și scăpați de kilogramele în plus. Știați că atunci cînd pășiți, genunchii suportă o presiune de trei ori mai mare decît greutatea corpului, chiar și un kilogram sau două în minus contribuie la o stare fiziologică mai bună.

Deficitul de vitamina D

O expunere limitată la soare înseamnă o producție mai mică de vitamina D în corp, nutrient esențial pentru absorbția calciului în oase. În cazul pacienților cu artrită reumatoidă, deficiența de vitamina D este asociată cu prezența unor lipide anormale în fluxul sanguin. De asemenea, persoanele cu acest diagnostic sunt mai predispuse fracturilor osoase, riscul crescînd semnificativ pe baza carenței în vitamina D.

Întroduceți în dieta zilnică mai multe alimente care furnizează vitamina D. De asemenea, solicitați medicului administrarea unui supliment nutritiv cu vitamina D, dacă este cazul, pentru a ține sub control simptomele artritei pe vreme rece.