Competiție de Taekwon-Do în premieră la Sîngerei

La Sîngerei s-a desfășurat în premieră o competiție de Taekwon-Do, ce a întrunit în jur de 180 de sportivi din 7 raioane ale Moldovei. Autoritățile locale au salutat debutul unui nou tip de sport pentru raion.

”La noi la Sîngerei tot timpul s-a practicat sportul și orice gen de sport, care este nou pentru noi, este binevenit. (…) Când am auzit că se va petrece prima ediție, că se antrenează copiii la noi de ani de zile… Aceasta datorită dlui Vasile Panainte, un băiat tânăr, un băiat cu caracter, cu perspectivă. Vreau să-i mulțumesc foarte mult pentru acești frumoși băieței pe care-i antrenează. Cu siguranță că acest gen de sport va prinde rădăcini adânci la noi în Sîngerei, pentru că, vă spun, tradițiile la noi sunt mari și foarte importante. Copiii și tineretul practică orice gen de sport, dar acest gen de sport, cred că mai deosebit este, pentru că te disciplinează mai tare, te educă mai tare, obții niște calități foarte bune pentru a crește o personalitate, până la urmă.” (Gheorghe Brașovschi, primarul orașului Sîngerei)

Gheorghe Brașovschi, primarul orașului Sîngerei

”La noi în școala sportivă este practicat sambo, judo, dar Taekwon-Do-ul este ceva nou pentru noi. Desigur că ne propunem ca această probă sportivă să capete popularitate mult mai mare în raionul Sîngerei. Desigur, că vom încerca împreună cu Vasile Panainte, care este antrenor de performanță, să atragem cât mai mulți elevi, copii la această probă sportivă. Pentru ei, eu consider că este ceva important la această vârstă. Pe ei îi motivează, îi educă acest tip de sport, desigur că promovează modul sănătos de viață, îi educă să fie organizați, disciplinați, chiar însuși echipamentul prezentat de ei, denotă faptul că prezintă niște valori pure, deschise spre a promova niște lucruri frumoase.” (Viorel Onceanu, Specialist Principal pentru Serviciul Tineret și Sport al Consiliului Raional Sîngerei)

Conduce antrenamentele în Sîngerei, Vasile Panainte, antrenor în cadrul celui mai mare club de Taekwon-Do din țară, Stolas Leukas. Tot mai mulți dintre sportivii pe care-i antrenează devin campioni la competițiile naționale.

”Eu sunt antrenor al doilea an deja aici în Sîngerei și mă bucur să văd cum progresează sportivii din Sîngerei.” (Vasile Panainte, organizatorul competiției)

Antrenamentele se desfășoară chiar în sala sportivă a comisariatului de poliție. Comisarul adjunct al poliției raionale nu a ezitat să facă invitația celor mai buni să viseze la o carieră de polițist:

”Să câștige cei mai puternici, totodată pe sportivii adevărați îi invităm să fie încadrați în rândurile polițiștilor, ca pe viitor să devină un scut al apărării.” (Costișeanu Petru, Comisarul adjunct al Inspectoratului de Poliție Sîngerei)

Costișeanu Petru, Comisarul adjunct al Inspectoratului de Poliție Sîngerei

Au concurat pe tatami sportivi de toate vârstele, fete și băieți, începători și experimentați, cu toții foarte pasionați de această artă marțială.

”Mă bucur mult că am venit la această competiție și am luat locul I.” (Crina Cîlov din Chișinău)

”În clubul nostru învățăm foarte multe mișcări, învățăm, ne luptăm, devenim oameni puternici.” (Ciorba Victor din Suruceni)

”Îmi place mult arta Taekwon-Do, deoarece te învață să te ții calm, să-ți pui scopul tău în viață.” (Armen Gabrielian din Sîngerei)

”Are în arsenalul său multe lovituri frumoase, puternice și efective.” (Vaceagan Baiandurean din Sîngerei)

Mai multe mămici, tătici și bunici chiar au venit să le fie suporteri.

”Acum în afara sportului sunt multe alte ocupații, care nu sunt binevenite în viața copiilor, de aceea îi susținem și suntem bucuroși. Am venit să ținem pumnii pentru ei și pentru toți care sunt aici.” (Vitu Ecaterina, Sîngerei)

”Ei continuă visurile noastre. Noi tot așa am vrut să fim ca dânșii, dar, din păcate, noi n-am putut, erau timpurile așa.

Participă amândoi, și băiatul și fata. Sunt foarte mulțumit, că face sport, dar nu se ocupă cu alte chestiuni, care-s mai puțin plăcute. Au o ocupație și suntem foarte mulțumiți dlui Andrei Procopenco, care-i antrenează.” (Șvedu Ion și Lilia din satul Țărăncuța, raionul Cantemir)

Orice artă marțială oferă și teorie spirituală, pe lângă cea tehnică și practica de luptă. Clubul de Taekwon-Do ”Stolas Leukas” asigură la fiecare antrenament studierea Bibliei la modul serios, cu manuale și examene. Nu doar părinții le apreciază mult, ci și sportivii spun că învață lucruri foarte importante pentru viață.

”Pe lângă Taekwon-Do, noi studiem Biblia și aceasta ne formează caracterul și ne ajută în viitor să luăm decizii corecte.” (Negrii Tatiana-Felicia din orașul Sîngerei)

”Ne ajută mult în viață și foarte mult îmi place și studiul pe care-l facem după orice antrenament. Învățăm la antrenamente cum să ne apărăm și în unele cazuri când avem nevoie și să știm cum să credem în Dumnezeu cu adevărat.” (David Cucoș din orașul Sîngerei)

”Mai importantă este partea spirituală, fiindcă, în afara de forța fizică, este nevoie să ai și un caracter frumos, de aceea noi suntem de părerea să accentuăm mai mult și caracterul, să crească în caracterul Domnului Isus Hristos.” (Mihai Cucoș, pastorul Bisericii Baptiste EMANUEL din Sîngerei)

Mihail Cucoș, pastorul bisericii baptiste EMANUEL din Sîngerei

Vasile Panainte, antrenorul echipei din Sîngerei, speră că astfel de competiții vor mai urma în raion. Totodată, a mulțumit celor care au contribuit la organizare, precum și celor ce au investit mult în viața lui și l-au învățat să facă același lucru.

”Mulțumesc tuturor care s-au implicat la această competiție. Cu suportul lor, noi am putut organiza această competiție. Mulțumesc tuturor antrenorilor, antrenorului meu Rotaru Ion și nu în ultimul rând, președintelui clubului, Vasile Filat.”

Ion Rotaru, prezent la competiție, și-a exprimat bucuria pentru ucenicul său și a comparat-o cu bucuria unui părinte:

”Bucuria asta sau împlinirea asta poate să o experimenteze un părinte, care își vede copilul făcând ceea ce l-a învățat el. Și Vasilică face asta și o face cel mai bine.” (Ion Rotaru)

Ion Rotaru, antrenor de Taekwon-Do în satul Lăpușna

Antrenamentele se desfășoară în Sîngerei în fiecare marți și vineri pentru începători și intermediari.

”Invităm și alții noi să se alăture grupului nostru. Suntem bucuroși că am putut desfășura acest eveniment, așa un eveniment mare.” (Vasile Panainte)

Taewkon-Do în Sîngerei

Competiția a fost organizată de clubul de Taekwon-Do ”Stolas Leukas” sub patronatul primăriei orașului Sîngerei, cu suportul partenerilor: Consiliul Raional Sîngerei, SRL Gelibert, Inspectoratul de Poliție Sîngerei, Biserica Evanghelică Baptistă EMANUEL din Sîngerei și Liceul OLIMP din Sîngerei. Stolas Leukas este cel mai mare club de Taekwon-Do din țară, președintele căruia este Vasile Filat.

Pentru a vedea mai multe poze de la eveniment, accesați acest link.