Comisar pentru etică și conduită

 Credeam și încă mai cred că în Parlamentul țării sunt oameni aleși, oameni care doresc să schimbe spre bine lucrurile din țară, oameni care simt cu cei care au mai rămas acasă. Dar de multe ori suntem martori cum parlamentul țării devine un ring de box și nicidecum un loc unde se lucrează ca țara să prospere.

Prea ușor trecem cu vederea că în Parlament acced de multe ori politicieni pentru care bunul simț este un neologism. Practic nu trece nici o ședință de Parlament în care unii, a căror menire este să lucreze din greu pentru țară, se dedau la lucruri incompatibile cu statutul lor de ales al poporului. Ați văzut și singuri cum unii politicieni au ca argument doar pumnul, iar alții cuvintele licențioase la adresa oponenților politici. Prin astfel de comportament niciodată nu vei da dovada că ești ales al poporului, ci mai dai degrabă îți aduni o ,,comoară,, de antipatie din partea oamenilor. Argumentul forte al fiecărui om trebuie să fie cuvântul. De-ar ști toți aleșii poporului că o învățătură biblică spune să facem oamenilor ce am dori ca ei să ne facă nouă și să ne iubim aproapele noastru ca pe noi înșine, nu ar mai acționa conduși de firea pământească.

În acest sens am salutat la prima vedere inițiativa executivului care a aprobat un cod de etică și conduită, care vor fi supravegheați de către un comisar de etică, iar în caz de nerespectarea regulilor vor fi sancționați. Deputații care lipsesc de la ședințe sau acceptă cadouri mai scumpe de 2000 de lei vor fi sancționați. Marea problemă a Codului de etică este că nu se spune nimic despre certuri, îmbrânceli, huiduieli sau încăierări între deputați care, din păcate, au devenit atât de frecvente între ei. Astfel unii deputați rămân mai departe încurajați să folosească argumentele rele pentru a se răfui cu oponenții politici.

Chiar și așa îmi doresc ca acest proiect să devină lege, pentru că o dată cu legiferearea acestui proiect va apărea o nouă funcție și anume cea de Comisar pentru etică și conduită. Totuși este trist să vedem că în aceste vremuri să se instituie o astfel de funcție tocmai pentru deputați, care trebuie să fie etalon de comportament și comunicare pentru întreaga țară. Dacă am ajuns până aici, înseamnă că avem un mare vid de oameni de calitate. Și e păcat că unii deputați uită cu desăvârșire că funcția de deputat înseamnă mult mai mult decât culoarea politică pe care o reprezinți. Și anume să fii ales al poporului înseamnă să fii un sol, un delegat și în spatele tău stau speranțele multor din cetățenii care au rămas acasă și și-au pus încrederea în cel care se numește deputat.

Nu mai vreau ca primile știri să se înceapă cu reportaje despre violențe în parlamentul țării. Este inadmisibil ca astfel de comportamente pe care, din păcate, doar la noi oamenii le mai văd, sunt prezente într-un loc unde cele mai bune idei ar trebui să se întâlnească pentru a scoate țara din criză.

Și o ultimă întrebare pe care mi-am pus-o este legată de personalitatea Comisarului pentru etică și conduită. Chiar dacă am ajuns vremuri să avem și asemenea funcție, aceasta trebuie să fie o persoană cu o înaltă conduită morală și lipsită de frica de a aplica sancțiuni, indiferent cum îl cheamă pe deputat și cât de groaznică este privirea acestuia. Iar în opinia mea, doar acest comisar trebuie să aibă imunitatea parlamentară, având în vedere munca deloc ușoară care îi stă în față.