COALIŢIA NEDISCRIMINARE a început cu discriminare

La 14 august 2007 a fost trimis pe lista cntm@yahoogroups.com un mesaj în care sunt prezentate obiectivele coaliţiei şi este făcută invitaţia către toate ONG-urile să se alipească şi să colaboreze în acest domenu. Chiar în aceiaşi zi am trimis un mesaj la adresa nediscriminare@gmail.com din partea ONG-ului care l-am fondat şi îl conduc. Mesajul a fost adresat lui Dana Cotici şi am socliitat următoarele:

…dorim sa aderam la aceasta coalitie pentru ca suntem cointeresati in promovarea unor principii sanatoase, intemeiate pe valori drepte, care vor opri fenomenul discriminarii. Va rugam sa ne tineti la curent cu activitatile Coalitiei si sa ne anuntati care este programul activitatilor. Dorim sa luam parte activa la toate activitatile, discutiile si la elaborarea proiectului de lege.

Nu am primit nici nu răspuns la mesajul şi cerea noastră.

La 13 septembrie 2007, aproape peste o lună, am repetat mesajul şi peste alte două zile , la 15 septembrie am primit următorul răspuns:

Va multumim mult pentru interesul dumneavoastra de a adera la Coalitia Nediscriminare. Cer scuze pentru mesajul intarziat. Suntem bucurosi sa va avem ca si parteneri si sper sa colaboram cat mai productiv in acest proces pe care l-am inceput. In zilele care urmeaza va fi transmisa o scrisoare oficiala de invitatie a organizatiilor societatii civile care doresc sa devina membri in cadrul Coalitiei Nediscriminare. (Dana Cotici)

Scrisoarea de invitaţie oficială nu a venit până astăzi, dar aşa numită “coaliţie” îşi desfăşoară activităţile în plin.

Am găsit la această pagină, care a fost publicată la data de 7 septembrie că pentru data de 10 septembrie se planifica o altă şedinţă unde avea să fie discutat proiectul de lege antidiscriminare.

De ce nu se anunţă din timp doritorii de a participa la elaborarea proiectului de lege? Un anunţ care este plasat pe internet doar cu trei zile înainte de şedintă nu poate informa pe oameni dar poate sluji scuză pentru organizatori când vor fi învinuiţi  pe drept că elaborează proiect de lege fără să consulte societatea.

De ce nu suntem anunţaţi prin poşta electronică toţi cei care ne-am arătat dorinţa să participăm la elaborarea acestui proiect de lege?

De ce nu au fost consultate la elaborarea  proiectului de lege şi reprezentaţii cultelor religioase care au sufereit mult şi până în prezent sunt supuse discriminării?

Iese în evidenţă din start discriminarea care o aplică unii cu influenţă în această Coaliţie Nediscriminare.

Va propun să studiaţi cu atenţie draftul legii şi comentariul asupra legii şi să tirmiteţi comentariile la adresele Otilia.Bologan-Vieru@osce.org  sau info@cntm.md Poate de data aceasta să fim cu adevărat ascultaţi la elaborarea acestui proiect de lege.

Mai am câtevai întrebări pentru cititori. Dacă cunoaşteţi cumva răspunsul la ele, vă rog să le plasaţi la comentarii, sau să ne da-ţi link-urile unde putem găsi răspunsurile.

1. Cine sunt persoanele care au iniţiat acest proiect şi în ce fel s-au confruntat cu discriminare aceste persoane?

2. Ce organizaţii au iniţiat acest proiect şi în ce fel sunt discriminaţi reprezentanţii acestor organizaţii?