Cine sunt prietenii tăi?

Gândindu-ne la colectivul unei clase de școală în care petreci cel puțin 4 ani din clasele primare și încă 5 în gimnaziu, atunci te aștepți că un grup de copii care se maturizează pe parcurs, să poată lega prietenii frumoase care să dureze o viață întreagă. Când am fost și eu pe băncile școlii, am crezut că colegii mei de școală vor rămâne la fel de apropiați pentru tot restul vieții, dar fiecare a mers în direcții diferite, alegând o specialitate dorită și în timp aceste relații s-au răcit. Cu toate acestea, în timp ce creștem, învățăm să ne facem prieteni și ne bucurăm de relațiile care aduc cu adevărat bucurie și sprijin. În Sfânta Scriptură, cartea Proverbe abordează cel mai mult calitățile unui adevărat prieten și arată un contrast între cei care se numesc ”prieteni” dar defapt nu sunt. În baza acestor versete, să ne analizăm- fiecare în dreptul nostru: dacă suntem astfel de prieteni și cine sunt cei pe care îi numim astfel.

”Prietenul adevărat iubeşte oricând şi în nenorocire ajunge ca un frate.” Proverbele 17:17

Iată definiția adevăratei prietenii. Un prieten adevărat îți va acorda sprijinul și timpul său chiar și atunci când ajungi în nenorocire, anume aici este testul care încearcă relațiile și arată valoarea prieteniei, până unde este gata să meargă pentru tine ca să te ajute.
Recent am fost șocați să vedem din sursele mass-media cum niște adolescente au bătut pe colega lor într-un mod dezastruos. Nu poate fi vorba de niciun fel de prietenie aici, dimpotrivă, vedem inimi pline de aroganță, trufie și răutate… Ce se întâmplă cu copiii? Care sunt valorile pe care le urmează? Pe cine numesc ei azi prieteni- pe cei care au telefoane și ceasuri performante, care vin la școală cu trotinete electrice? Care își serbează zilele de naștere în restaurante? Această situație tristă în care fetele și-au umilit colega de clasă ne arată că ele nu știu de fapt cum se poartă un prieten, pentru că atunci când observi că amicul tău se pornește să facă rău- îl oprești și nu îl încurajezi. Toată scena a mai fost filmată, iar după ce a fost publicată în spațiul online, adolescenta în cauză a spus că nu-i pare rău de fapta sa… Ce oroare! Câți adolescenți au privit scena și nu au intervenit? Cine a preferat să filmeze, decât să o apere pe această fată? Câți dintre ei puteau da dovadă de dragoste și să oprească această bătaie de joc? DAR! Tinerii se amuză pe seama acestor lucruri și încurajează aceste manifesări violente cu părere de rău, ca o formă de a se autoafirma și de a-și câștiga importanță în ochii colegilor.

Acest caz ar trebui să fie un moment de alarmă pentru a-ți revizui ”lista” de prieteni și să vezi cine sunt prietenii care te atrag doar în probleme și din cauza cărora strângi consecințe nedorite. O prietenie care îți strică numele bun- nu este o prietenie bună.

”Căci Domnul urăşte pe oamenii stricaţi, dar este prieten cu cei fără prihană.” Proverbele 3:32

Dacă copiii și tinerii ar studia Cuvântul lui Dumnezeu, cu siguranță ar cunoaște care este atitudinea lui Dumnezeu față de păcat, dar și ar învăța să zidească relații cu cei din jur, relații frumoase, corecte, pline de respect- și nu am ajunge la scene ca cea relatată mai sus…

Să privim, cu cine a preferat psalmistul să prietenească? Cine se poate bucura de prietenia cu Dumnezeu? Care sunt principiile care definesc un prieten adevărat?

”Sunt prieten cu toţi cei ce se tem de Tine şi cu cei ce păzesc poruncile Tale.” Psalmii 119:63

Un principiu care trebuie învățat încă din copilărie și poate să ne ajute să înțelegem cine poate fi un prieten bun- este să vedem care este relația lui cu Dumnezeu și cum ascultă de poruncile Lui. Mai vedem ce face un prieten adevărat atunci când cel de lângă el, vrea să urmeze o cale rea:

”Cel neprihănit arată prietenului său calea cea bună, dar calea celor răi îi duce în rătăcire.” Proverbele 12:26

Fii un prieten care arată calea cea bună tovarășilor tăi, îndreaptă-i spre Dumnezeu și spune-le cum pot ajunge prieteni cu El!

”Nu ştiţi că prietenia lumii este vrăjmăşie cu Dumnezeu? Aşa că cine vrea să fie prieten cu lumea se face vrăjmaş cu Dumnezeu.” Iacov 4:4

De cele mai multe ori, oamenii de la vârstele cele mai mici încearcă să se afirme și să-și facă prieteni exact prin fapte care rănesc pe alții sau prin care umilesc pe cei din jur, dar vedem că Dumnezeu este prieten cu cei care împlinesc poruncile Lui, avertizând că calea celor răi îi duce în rătăcire. Dacă ești părinte, gândește-te cu cine din prieteni, colegi petrece cel mai mult timp copilul tău? Ce fel de influiență aduc cu sine aceste prietenii? Pe ce cale sunt aceste tovărășii? Să fim atenți și la anturajul în care ne aflăm, pe cine numim prieteni și dacă Dumnezeu tot îi numește prieteni ai Săi?

Să ne ajute Dumnezeu să fim prieteni care ajung ca frații, care arată calea Lui prietenilor noștri, care opresc răul și care respectă demnitatea și valoarea vieții umane!