Cine sunt masonii?

Întrebare:

Pace! Am o întrebare pentru dumneavoastră din domeniul politicii și istoriei. Înainte credeam că istoriile cu masonerie sunt de domeniul miturilor. Nu demult am fost la Muzeul lui Pușkin din Chișinău și acolo se spune că el era mason, facînd parte dintre primele Loje de Masoni din Chișinau „Ovidiu” și aceasta e bine documentat și mulți alții au fost, de asemenea. Am citit o carte de un autor creștin Eric Metaxas: „7 men and the secret of their greatness”, printre biografii era cea a lui George Washington, despre care se spune că din motiv ca el era creștin și Îl iubea pe Dumnezeu a fost un bun lider și a pus bazele creștine ale Americii, dar în alte surse se spune ca Washington era mason și, de fapt, majoritatea celor care au semnat Declarația de Independență erau la fel. Atunci pe ce baza stă America: pe cea creștină sau masonă? Washington era creștin sau mason? Sunt ei așa de puternici și influenți? Mulți spun ca ei erau reformatori ai societații. Ne vor ei răul? Sunt ei o societate interconfesională sau satanistă? Însăși întrebarea este puțin subiectivă, dar cred ca aveți niște răspunsuri bune! Va mulțumim!

Cine sunt masonii?

Nu ești primul care și-a pus această întrebare tocmai pentru că tema masoneriei a fost, este și va fi exagerată mereu. Așa cum ai afirmat și tu multe istorii cu și despre masoni și masonerie sunt de domeniul lucrurilor inventate. 

Despre cuvântul ”mason”

Cuvântul ”mason” provine din cuvîntul francez „mason” care înseamnă zidar. Inițial a apărut ca o societate a zidarilor francezi în care erau acceptați cei mai buni. În timp, s-a dezvoltat ca o organizație mondială în care sunt primite numai persoane de elită. Istoria spune că masoneria este responsabilă, printre altele, de revoluțiile din 1847-1849 care au însemnat emanciparea țărilor din Europa Centrală și de Est, de independența unor state din zona cum ar fi România, Ungaria, Cehia și Slovacia. În timpul regimurilor comuniste, din Europa masonii au fost satanizați, insuflîndu-li-se ideea ca masonii sunt o organizație periculoasă, care conduce lumea și că ei ar sta la originea „capitalismului sălbatic” care va distruge planeta.

Nu este de mirare că oameni precum Alexandru Pușkin a făcut parte din această clasă socială, pentru că o simplă căutare pe internet îți va arăta că în această clasă socială, care mai apoi a devenit organizație, au intrat și mai fac parte diferite personalități istorice din toate timpurile.

Faptul că masoneria a devenit în prezent o societate cu răspundere limitată, o confirmă chiar unii din membrii ei, din țara noastră, Anatol Vidrașcu care a declarat la un post de televiziune, deci nimic nu au de ascuns și că această organizație nu face decât să colecteze bani pentru diferite evenimente sociale și culturale. Este interesant că organizația masonică din țara noastră este înregistrată la Ministerul Justiției și actele ei denotă că printre fondatori sunt oameni mai mult sau mai puțin cunoscuți din țara noastră. Acum, nu vreau să apăr sau să condamn masoneria, dar un lucru este cert, că se exagerează pe această temă, pe cînd alte probleme cu adevărat importante rămîn nerezolvate. 

Despre George Washington

Primul președinte al Statelor Unite ale Americii a fost unul din ”părinții” fondatori ai SUA și membru activ al Bisericii Episcopale. Acesta, cum bine se știe, a luptat pentru independența țării sale, riscîndu-și viața ca această țară să ajungă la binecuvîntarile pe care le au acum. Istoria îl va mai ține minte pe George Washington ca primul președinte care a acumulat 100% din voturile electoratului. Pe lângă faptul că a pus la baza Constituției țării sale principiile Sfintelor Scripturi, George Washington inițial a refuzat și salariul de președinte. Lui i se mai datorează faptul că în SUA nu poți avea trei termene în funcție de șef de stat, el, de bună voie refuzând să candideze pentru al treilea, stabilind astfel obiceiul de maximum două termene ca președinte care mai târziu va deveni lege prin amendamentul 22 la Constituție. Bunul nume al acestuia și l-a păstrat toată viața, pentru că în viața sa politică s-a condus de principiile biblice. Din păcate, conducerea prezentă a Statelor Unite este departe de ceea ce au dorit să fie această națiune de către fondatorii ei.

Se cunoaște că deseori duminica George Washington mergea la trei servicii divine, iar timp de 15 ani a fost membru în sfatul Bisericii Creștine Episcopale din care făcea parte. După ce a devenit Președintele Statelor Unite, în timpul mandatelor sale de președinte a vizitat toate bisericile din fiecare oraș prin care a trecut. Aceasta ne vorbește foarte mult despre relația lui cu Dumnezeu, dar și cu oamenii care i-au delegat putere. Ce frumos ar fi ca și președinții noștri să meargă în fiecare duminică în câte o biserică din orașele și satele țării noastre.

Dacă a fost mason

Cum și era de așteptat, din toate timpurile cum un om a ajuns într-o poziție înaltă imediat i se atribuie lucruri și vorbe care ori le-a spus în treacăt sau care nu au avut nici o relevanță. În timpul celor 2 mandate se spune că Washington s-a întîlnit doar de 4 ori cu unii reprezentanți ai masoneriei americane din care făceau parte oameni de afaceri influenți. Este un lucru firesc ca un șef de stat să se întâlnească cu oamenii care pot contribui la dezvoltarea statului. Însă, ca și în vremurile noastre, ”propaganda masonică” i-a atribuit acestuia calitatea de membru în această organizație, doar pe baza celor 4 întîlniri care în total au durat nici o oră de discuție.

În concluzie, putem spune că oamenii vor încerca mereu să exagereze, iar când vine vorba de o persoană publică presa întotdeauna va alerga după lucruri care sunt de puțină importanță, dar care vor fi prezentate ca și fapte senzaționale. Dumnezeu să ne ajute pe noi să trăim potrivit Adevărului și să ne concentrăm tot efortul să spunem Evanghelia la oameni, contribuind la lărgirea Împărăției lui Dumnezeu.