Cum poți intra în Împărăția lui Dumnezeu? | Devoțional | Ioan 3:3-6 (VIDEO)

Data trecută am citit cum un farieseu, pe numele Nicodim, un fruntaș al iudeilor, a venit la Isus noaptea, spunând despre El că este un învățător venit de la Dumnezeu. Să vedem ce i-a răspuns Domnul Isus.

„Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevărat, adevărat îți spun că, dacă un om nu se naște din nou, nu poate vedea Împărăția lui Dumnezeu”. Nicodim I-a zis: „Cum se poate naște un om bătrîn? Poate el să intre a doua oară în pîntecele maicii sale, și să se nască?” Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îți spun, că, dacă nu se naște cineva din apă și din Duh, nu poate să intre în Împărăția lui Dumnezeu. Ce este născut din carne, este carne, și ce este născut din Duh, este duh.” (Ioan 3:3-6)

Observați cum Domnul Isus mută discuția pe nevoia omului de a intra în Împărăția lui Dumnezeu și dă imediat soluția. Deci, pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu un om trebuie să se nască din nou. Declarația Domnului Isus l-a surprins pe Nicodim. El era un învățător al Legii, dar se pare că termenul “nașterea din nou” l-a auzut pentru prima oară. Asta explică reacția lui. El nu înțelegea cum un om bătrân se poate naște repetat. Drept răspuns Domnul Isus îi explică că este naștere din apă, adică firească sau fizică, și naștere duhovnicească, din Duh. Pentru ca un om să intre în Împărăția lui Dumnezeu el trebuie să fie născut fizic și spiritual. Sunt două nașteri diferite: ce este născut din carne este carne și ce este născut din Duh, adică din Duhul Sfânt, este duh.

Data viitoare vom continua să analizăm discuția Domnului Isus cu Nicodim și vom afla cum se manifestă un om născut din nou. Aceasta este ordinea în care Domnul Isus abordează acest subiect, înainte de a explica cum are loc propriu zis nașterea duhovnicească sau din Duh. Dar lucrul cel mai important pe care-l învățăm, la această etapă, este că nu oricine poate intra în Împărăția lui Dumnezeu. Există o condiție – nașterea din nou, și trebuie să le vorbim oamenilor despre aceasta, oridecâteori vorbim cu ei despre Dumnezeu.

Să ne rugăm: “Tatăl nostru care ești în Ceruri. Ajută-mă ca oridecâteori încep să vorbesc cu oamenii despre Tine, să le spun despre Împărăția Ta și necesitatea nașterii din nou pentru a putea intra în ea. Te-am rugat în numele Domnului Isus. Amin!”

Harul Domnului Isus Hristos să fie cu voi toți.