Când pentru prima dată ne gândim la profesia de economişti, în mintea noastră se creionează portretele oamenilor ce au finalizat academia de studii economice sau fotografiile de pe copertele ziarelor ce au publicat topul celor mai bogaţi oameni de la noi din ţară, dar şi de peste hotarele ei. Însă diploma ori cantitatea de bani pe care o posedă un om, nu demonstrează însă faptul că el ar fi un bun economist.
Istoria lumii a avut doi oameni care au trăit în timpuri diferite şi totuşi sunt consideraţi a fi cei mai bogaţi oameni. Primul care rămâne a fi cel mai bogat om din toate timpurile este Regele Solomon cu o avere estimată în zilele noastre aproximativ la $100 miliarde. Iar al doilea este Bill Gates co-fondatorul Microsoft Corporation cu o avere estimată la $67 miliarde.
Am putea să discutăm treptele succesului pe care le-a urcat fiecare în parte dintre aceşti mari miliardari, dar arta gestiunii nu stă în numărul de miliarde de dolari, ci în cantitatea şi calitatea resurselor umane care sunt implicate în procesul creării unei averi. Gândindu-ne la Solomon şi la Gates nu se prea leagă ei cu Moldova noastră.
De aceea în pofida crizei economice, în ţara noastră există totuşi economişti extraordinari de la care am putea lua exemplu. Pe ei nu-i vezi pe holurile acedemiei de ştiinţe economice, nu le găseşti pozele pe tabloide şi nici nu sunt incluşi în topul celor mai bogaţi oameni ai ţării. Cine s-ar fi gândit că în Republica Moldova există economişti extraordinari care nu au învăţat matematică superiaoră şi nici nu au citit cărţi care să le arate calea spre succes. Aceştia s-au născut cu o dorinţă vie de a investi şi de a da viaţă. În următoarele rânduri am să mă refer la marele femei afaceriste care şi-au permis în secolul trădării şi crizei financiar-morale să investească toate resursele lor într-o afacere care ne numeşte “Naştere de Fii”.
Îmi asum responsabilitatea de a înmâna titlul de Femei Afaceriste anume acelor femei care au în familia lor câte patru, şapte sau chiar treisprezece copii. Oare ce afacere implică mai multă muncă şi investiţii decât familia ta, decât copiii tăi? Sunt sigură că o femeie de la sat cunoaşte multă matematică: Căci ea trebuie să ştie câtă pâine să frământe pentru a-şi hrăni toate gurile familei sale. Căci ea ştie în ce hăinuţe să-şi investească banii ca acestea să fie purtate şi de următorii copilaşi ce vin din urmă. Căci ea ştie cum să gestioneze timpul, în a petrece timp la serviciu şi în gospodărie. Şi să vezi că îi ajunge şi timp să citească o poveste de seară live, fără de iPod sau TV, în aşa mod încât prin vibraţiile vocii ei, copilul să se simtă în siguranţă. Căci ea ştie să investească în copii dragostea pentru munca fizică, ştie să-i motiveze copiii în a iubi cartea şi în a iubi învăţătura sănătoasă etc.
Despre o astfel de femeie afaceristă, putem afirma că s-a ghidat după legea care se află la temelia fiecărei afaceri reuşite, şi anume: Cea mai bună investiţie este investiţia făcută în oameni! Nu contează câte poduri ai înălţat, nu contează câte case ai construit, nu contează nimic în final; Atâta timp cât pe acele poduri nu are cine să meargă şi în acele case nu are cine să locuiască. De aceea nu contează câţi bani ai făcut la viaţa ta, dacă tu nu ai cu cine să-i împarţi.
Regele Solomon a cerut de la Dumnezeu înţelepciune ca să poată să judece şi să conducă corect poporul. Şi tot ce făcea Solomon era pentru oameni, pentru cei care se aflau sub conducerea lui. Iar Bill Gates ajuns la bogăţii nevirosimile s-a apucat de donaţii. Toată averea pe care el o posedă încearcă să o investească anume în oameni. Gates a înţeles că fericirea nu o aduc banii, ci banii corect investiţi. Iar mămica celor patru, şapte sau treisprezece copii a ales să-şi investească banii, dragostea şi viaţa în oameni. Şi cine ştie poate într-o zi anume copiii ei vor fi următorii Oameni mari ai lumii, următorii preşedinţi sau miliardari.
Acest articol a fost scris pentru a lumina oamenii cu ideea că adevăraţii economişti nu fac economie pe viaţa lor personală, ci crează o armonie între profesionalism şi familie. Oamenii au fost creaţi pentru a stăpâni pământul, resursele de pe el şi pentru a da continuitate vieţii. Dacă continuăm să stăpânim, să gestionăm şi să nu dăm viaţă, zădarnică este munca noastră.
Căci cine va moşteni rodul ei?
Eseu despre şi pentru oameni