Ce trebuie să știm despre referendumul din România?

Un referendum de modificare a articolului 48 din Constituția României va avea loc pe 6 și 7 octombrie 2018.

Ce modificări va aduce referendumul?

Prin referendum se va decide schimbarea articolului 48 alin. (1) din Constituția României și anume înlocuirea sintagmei ”între soți” cu sintagma ”între un bărbat și o femeie”.

Actuala variantă este:

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor. (Art. 48 alin. (1) din Constituția României)

Varianta modificată va fi:

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor. (Art. 48 alin. (1) din Constituția României)

De altfel, modificarea ar fi după modelul Constituției Republicii Moldova:

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, pe egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor. (Art. 48, alin. (2) din Constituția Republicii Moldova)

De ce sunt necesare aceste modificări?

Art. 259 din Codul Civil al României definește căsătoria drept uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie:

Căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, încheiată în condițiile legii. (Art. 259 alin. (1) Codul Civil al României)

Alianța Familiilor din România (AFR) explică că, dacă nu se face această modificare a Constituției prin referendum, acest articol poate fi:

  1. schimbat de politicieni după cum bate vântul în Europa;
  2. declarat neconstituțional de Curtea Constituțională a României;
  3. invalidat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Respectiv plasarea acestei definiții a căsătoriei în Constituție previne oricare din aceste posibilități. Miza e enormă, explică AFR: odată ce definiția aceasta e plasată în Constituția României, va deveni aproape imposibil pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului să declare un drept la căsătorii homosexuale în țările membre ale Consiliului Europei.

Cine a inițiat referendumul?

Referendumul are la bază o inițiativă cetățenească pornită de Alianța Familiilor din România la sfârșitul anului 2015, dar care este ca proiect la care s-a lucrat încă din anul 2005. Inițiativa a strâns numărul de semnături necesare pentru a iniția un proiect de lege constituțională. După cum susține AFR, referendumul e un rezultat al muncii extraordinare a milioane de cetățeni, care au drept scop apărarea instituției familiei.

Cine poate vota la referendum?

Pot vota toți cetățenii României, inclusiv românii aflați în străinătate în perioada votării.

Unde va avea loc votarea pentru cetățenii români din diasporă?

Aceștia vor putea vota la secțiile de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele consulare. Ministerul Afacerilor Externe a României va asigura secții de votare cu acordul autorităților din țările respective.

Revenim în alt articol cu lista centrelor de vot.

Când va avea loc referendumul?

Referendumul va avea loc timp de două zile – pe 6 și pe 7 octombrie, între orele 7:00 și 21:00.

De ce este important să voteze cetățenii români din Republica Moldova?

După cum menționează AFR, participarea cetățenilor români din Republica Moldova este extrem de importantă pentru referendum. Sunt peste 1 milion de cetățeni români în RM și participarea lor la vot de regulă este decisivă. Adică, s-ar putea face vinoveți prin indiferență dacă nu au ajuns, spre exemplu 500.000 de voturi pentru validarea referendumului.

Cum răspundem la vot?

Pentru a ne da acordul ca să fie modificat art. 48 alin. (1) din Constituția României așa încât să fie scris că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie, trebuie să răspundem DA.

Întrebarea din buletinele de vot va fi următoarea:

Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?

Nu vor fi date detalii pe buletinele de vot despre legea de revizuire pe care a aprobat-o Parlamentul, pentru că așa este formularea oficială impusă de Constituția României pentru orice referendum. Se subînțelege că cetățenii sunt informați. Deci, trebuie să votăm DA.

Vedeți explicația și în imaginea de mai jos:

Reverendum 2018 România - definiția căsătoriei în Constituția României
Cum să votezi la referendumul din România pe 6 și 7 octombrie 2018?

Vom mai reveni cu clarificări cu privire la referendum. Întrebările dvs. ni le puteți trimite la adresa de e-mail: contact@moldovacrestina.md.