Ce trebuie să facă Primarul Dorin Chirtoacă ca să poată realiza promisiunile făcute în campania electorală?

Înainte de alegerile locale din 2007, odată am mers în parc cu soţia şi copii şi acolo, pe bancă, am găsit pentru prima dată broşura în care Dorin Chirtoacă şi PL prezentau programul lor electoral. Am văzut multe lucruri bune şi reale, dar multe erau prea întrăzneţ spuse. Fapt este că Dorin Chirtoacă a învins la alegeri şi a devenit primar. Ieri am citit la http://www.unimedia.md un artocol de pe blogul http://www.politicamoldova.blogspot.com al unui autor necunoscut dar care, după părerea mea, a făcut o analiză bună a celor realizate de D-ul Dorin Chirtoacă în perioada de când a fost ales. Autorul articolului este atacat şi cele mai multe atacuri sunt neîntemeiate şi este evident că sunt din partea tinerilor. Îmi dau seama că şi acest articol va atrage multe comentarii, dar vreau să continui gândul autorului acelui articol, şi să merg puţin mai departe încercând să sugerez câteva soluţii la situaţia creată.

Primarul trebuie să dea prioritate promisiunilor făcute

În campania electorală PL au promis lucruri care puteau fi realizate şi până în ziua de azi nu se face nimic în acest sens. Este adevărat că sunt mulţi cei care caută să le pună piedici şi aceasta era de aşteptat, dar cine l-a împiedicat pe primar să implementeze sistemul de guvernare electronică E-Chişinău? Sunt sigur că dacă ar fi făcut un apel cel puţin la blogerii din Moldova, s-ar fi găsit mulţi care în mod voluntar ar fi ajutat la implementarea acestui proiect, daca partea tehnică ar fi o problemă. Deci, sunt lucruri elementare care puteau şi pot fi făcute, dar sunt ignorate sau amânate.

Primarul trebuie să se socoată cu cererile şi opinia oamenilor

Din câte scrisori electronice am trimis până acum la adresa primăriei, la nici una încă nu am primit un răspuns, nici odată. Aici nu putem da vina pe lipsa sistemului de administrare electronic. Ceea de ce este nevoie pentru ca să se dea răspuns oamenilor este deja. Este nevoie doar de computer şi conecţie la internet, lucruri care cu sigurantă sunt la Primărie. Dar, bine, nu este suficient doar aceasta. Mai trebuie să preţuieşit oamenii cărora te-ai angajat să le slujeşti şi să nu-i ignori, ci să le răspunzi la întrebările lor.

Cunosc cu siguranţă că foarte mulţi oameni au scris plângeri la Primărie prin care au cerut eliminarea acestor panouri cu conţinut indecent. De ce D-ul Chirtoacă a hotărât să le aducă înapoi? Ce valori caută să promoveze cu aceata? I-am mai scris atunci un mesaj in care am întrebat câti oameni au cerut să fie scoase panourile indecente şi câti au cerut să fie readuse? Nu am primit nici un răspuns, cum nu am primit la nici o altă întrebare care am pus anterior. Dar pot să-mi dau seama care este raportul între scrisorile pro şi contra panouri publicitare cu conţinut indecent şi aceasta are tendinţa să arate câ D-ul Chirtoacă nu ţine cont de valorile, cererile şi opiniile alegătorilor săi.

Primarul trebuie să acţioneze potrivit cu nevoile urgente ale oamenilor

Am rămas adânc uimit când am trecut săptămâna trecută prin Piaţa Marii Adunări Naţionale şi am văzut grămezi de zăpadă chiar în centrul pieţii. Aşa ceva nu am mai văzut nici odată până acuma, nici odată… Sau poate a fost aşa şi altă dată, dar eu personal nu am observat înainte aşa ceva…

Primarul trebuie să fie conştient că este tânăr şi lipsit de experienţă

Faptul că D-lu Dorin Chirtoacă este tânăr a jucat un mare rol în campania electorală cât şi abilitatea de a vorbi în faţa oamenilor. Dar, primarul nostru fiind tânăr este şi lipsit de experienţă. Care sunt realizările lui până în prezent? Apostolul Pavel, când a scris lui Timotei cum trebuie să fie ales un conducător în biserică i-a accentuat despre acel candidat următoarele:

…să-şi chivernisească (administreze) bine casa, şi să-şi ţină copiii în supunere cu toată cuviinţa. Căci dacă cineva nu ştie să-şi cârmuiască bine casa lui, cum va îngriji de Biserica lui Dumnezeu? (1 Timotei 3:4-5)

Prin aceasta nu vreau să spun că neapărat cineva trebuie să fie căsătorit pentru a deveni primar, nu. Ci doar vreau să arăt că pentru ai încredinţa cuiva o poziţie de conducere, persoana respectivă trebuie să aibă experienţă de administrare şi de a conduce pe oameni.

Primarul trebuie să aprecieze şi să înveţe din experienţa altora

Priviţi cu atenţie video care urmează. 

D-ul Vasile Ursu este un om care a lucrat mai mulţi ani la primărie, apoi a îndelinit funcţia de primar-interimar. Şi i-a dat un sfat bun D-lui Dorin Chirtoacă, un sfat pentru care trebuia să mulţumească şi o putea face şi public. Felul cum a reacţionat D-ul Chirtoacă scoate în evidenţă o atitudine care arată că nu apreciază şi nu învaţă din experienţa altora. Şi apoi, fără să doresc aceasta, am observat şi diferenţa de culoare a părului la D-ul Vasile Ursu şi la D-ul Chirtoacă. Iată ce spune Biblia în acest sens:

Să te scoli înaintea perilor albi, şi să cinsteşti pe bătrân. Să te temi de Dumnezeul tău. (Levitic 19:32)

Primarul trebuie să aprecieze pe oamenii care colaborează sănătos

Primăvara trecută, am mers cu familia în parcul Valea Trandafirilor şi am rămas foarte întristat când am văzut mizeria ce era acolo. Nu am mers să mă plâng la nimeni, dar m-am gândit ce aş putea face eu personal pentru curăţirea acestui parc. Fiind unul din instructorii superiori ai Federaţiei Naţionale de Taekwon-Do, am propus la o şedinţă să mergem cu toţi discipolii noştri într-o zi să facem curat în tot parcul şi aşa să înveţe şi ei ce înseamnă să fii cetăţean adevărat. Am mers la Primar care ne-a primit bine şi ne-a promis să ne trimita reprezentanţii de la Departamentul Spaţiilor Verzi ca sa ne aducă instrumente şi tehnica necesară pentru acea zi. Când au auzit tinerii din biserica unde slujesc, apoi din alte biserici, cluburi sportive, mai mulţi au dorit să vină şi au lucrat foarte bine în ziua aceea aşa că am putut să facem curat în parc. De asemenea, colaboratorii de la Departamentul Spaţiior Verzi ne-au ajutat mult si au pus la dispoziţia noastră tot de ce am avut nevoie. S-a făcut un lucru foarte frumos şi parcul a fost curăţit.

Dar, chiar de dimneaţă, când am început lucrul şi în timp ce scoteam murdăria din lac, au venit cineva şi mi-au spus că doar cu câteva minute înainte venise acolo D-ul primar care s-a salutat cu cineva din reprezentanţi de la Primărie şi a plecat. Cineva i-a spus şi i-a arătat unde mă aflam crezând că se va apropia să spună un cuvânt de încurajare la toţi cei ce lucram acolo, dar nu s-a întâmplat aşa ceva. Aceasta nu înseamnă că ne-am supărat şi nu vom mai face astfel de acţiuni, în nici un caz. Dacă va face Primarul vre-o dată un apel la mine sau la alţii să ajutăm la o iniţiativă bună, o voi face cu bucurie. Vrem şi de acum încolo să ne facem partea noastră pe măsura posibilităţilor ca să arate oraşul curat, dar fapta aceasta a Primarului ne-a lăsat un gust neplăcut la toţi. Mai mult, am rămas miraţi când ne-am trezit că unele persoane se apropiau de cei ce lucrau şi încercau să facă recrutare într-un partid.

Tinerii doresc o întinerire a clasei politice din ţară şi este un lucru necesar. Dar dacă vin la conducere tineri care vor fi lipsiţi de experienţă şi respect pentru cei ce au stat înaintea lor, multe nu putem realiza. Să ne rugăm Domnului să ridice la conducere oameni integri, care trăiesc potrivit cu Cuvântul lui Dumnezeu şi acţionează potrivit cuvintelor pe care le spun.

Aş vrea să închei cu cuvintele cântecului popular:

Cine-i OM de omenie,
A fost OM şi o să fie.
A fi domn e-o întâmplare,
A fi OM e lucru mare.