Ce spune Biblia despre asigurarea pe viață?

Întrebare:

Doresc sa va intreb in legatura cu serviciul pe care il am cu asigurarile. Care este parerea dumneavoastra despre asigurarea pe viata si ce spune Biblia despre asigurari. As fi foarte recunoscator daca mi-ati raspunde, ca sa stiu cum sa activez corect si biblic.

Cred că pentru început se cere o clarificare a subiectului și anume…

Ce sunt asigurările și asigurarea pe viață?

asigurarea pe viațăExistă companii de asigurare care încheie cu oamenii contracte privitoare la diferite situații imprevizibile sau nenorociri care ar putea interveni în viața cuiva. Există asigurare pentru boală, adică, în cazul dacă te îmbolnăvești, compania de asigurare va acoperi toate cheltuielile pentru tratament. În Moldova aceasta se numește acum “poliță de asigurare”. Există asigurare pentru mașină în cazul când faci accident. O formă de asigurare este așa numita “carte verde” fără care nu poți să pleci peste hotare și care implică să fie acoperite cheltuielile pentru cealaltă parte când intervine un accident în timp ce te afli peste hotarele țării. Asigurarea pe viață este mai puțin practicată în țara noastră, dar este răspândită în țările dezvoltate din vest, însă nu este obligatorie. Orice formă de asigurare, implică o plată lunară sau anuală din partea persoanei care își face asigurarea și astfel, cu ajutorul banilor care se adună de la toți oamenii care sunt asigurați, compania este în stare să ofere suma pentru care s-a făcut asigurare persoanei asupra căreia s-a abătut nenorocirea.  Tot din acești bani depuși de oamenii care s-au asigurat compania își plătește angajații, își întreține activitatea și acumulează capital. Asigurarea pe viață se face astfel ca la moartea persoanei care a făcut-o, indiferent dacă va interveni moartea printr-o nenorocire sau nu, o anumită sumă de bani să fie dată familiei ei.  Acum întrebarea vine dacă…

Este acceptabil pentru un creștin să-și facă asigurare?

În multe cazuri creștinul nu are de ales pentru că statul deja le cere tuturor oamenilor să-și facă asigurare. Cartea verde la ieșirea din țară este obligatorie tuturor și trebuie să fie făcută. Apoi, Biblia ne învață să ne supunem autorităților și cât privește asigurările, nu avem nici un motiv să ne opunem acesteia. Situația devine puțin de altă natură când vine vorba despre asigurarea pe viață. Aceasta este opțională, la noi sunt puțini oameni care o fac și nu este o practică răspândită. În țările din vest unde se aplică pe larg există și voci care spun că nu este acceptabil pentru un creștin să-și facă asigurare pe viață pentru că aceasta ar însemna să nu-și mai pună nădejdea în Dumnezeu. Nu au dreptate cei ce vorbesc astfel. Este adevărat că Dumnezeu ne învață să ne punem nădejdea în El pentru orice împrejurare a vieții, dar tot Dumnezeu ne învață să fim oameni înțelepți și să ne gândim la viitorul nostru și al copiilor noștri.

Omul de bine lasă moştenitori pe copiii copiilor săi, dar bogăţiile păcătosului sunt păstrate pentru cel neprihănit. – (Proverbe 13:22)

Este adevărat că cineva poate obiecta aici și spune că proverbul se referă la moștenire și nu la asigurare și va avea dreptate zicând astfel însă am vrut doar să atrag atenția că Dumnezeu ne îndeamnă să ne gândim la viitorul copiilor noștri. Mai spune Scriptura…

Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă şi este mai rău decât un necredincios. (1 Timotei 5:8)

Aici, iarăși, Cuvântul se referă la grija pe care trebuie să le-o purtăm celor din casa noastră cât suntem în viață și că trebuie să lucrăm și să dăm din bunurile noastre ca să le împlinim nevoile și să-i ajutăm când sunt în nevoie. Totuși, versetul acesta nu exclude și grija care trebuie să le-o purtăm gândindu-ne și pentru atunci când vom pleca din această viață și dacă putem să facem ceva în acest sens. Ați pune nădejdea în Dumnezeu nu înseamnă a sta indiferent față de viitor. Când ne vorbește despre războiul spiritual la care luăm noi parte de când am devenit creștini, Dumnezeu zice prin Apostolul Pavel:

Încolo, fraţilor, întăriţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui. Îmbrăcaţi-vă cu toată armura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului. Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti. De aceea, luaţi toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul. (Efeseni 6:10-13)

Nu este Dumnezeu în stare să ne apere de uneltirile diavolului? Cu siguranță că este. Totuși, El spune că există o parte a noastră pe care trebuie să ne-o facem și anume să ne pregătim din timp să stăm gata pentru ziua cea rea. Așa este și în lucrurile vieții acesteia. În nici un caz nu este credința și nădejdea în Dumnezeu un pretext ca să stăm cu mâinile încrucișate la piept și să nu întreprindem nimic cu privire la ziua de mâine. Nu trebuie să ne îngrijorăm, dar trebuie să ne facem azi partea pentru binele zilei de mâine.

Când de bune sunt serviciile oferite de companiile de asigurare?

Am fost invitați odată cu soția să predăm un curs de studiu biblic inductiv în Germania. După ce am fost întâlniți de gazdă la aeroport, când mergeam spre mașină, am văzut cum șoferul unui camion nu a calculat înălțimea unei trecere prin care aveam să treacă. S-a lovit și a stricat și camionul și acea trecere. Șoferul a ieșit liniștit, a discutat scurt cu persoana de gardă, i-a lăsat un talon și și-au luat rămas bun amical și ambii zâmbind. Bărbatul care ne-a întâlnit la aeroport ne-a explicat că totul este acoperit de asigurare și prin această foaie completată de ei deja a preluat cazul compania de asigurări și nu mai trebuie nici măcar să se prezinte ei, adică, nu mai au nici o grijă. Așa funcționează companiile de asigurări în Germania.

Am auzit și despre mai multe cazuri din Moldova care nu au avut același sfârșit frumos. Un prieten de al meu, după ce i-a fost accidentată mașina, a trebuit să facă multe drumuri la compania de asigurări, să se judece cu ei, să audă multe promisiuni și până în ziua de azi nu sunt sigur dacă a mai primit vreun răspuns pozitiv. Un lucru este cunoscut de mulți că dacă se întâmplă un accident, poți avea nevoie de un avocat ca să reușești să capeți ceea ce-ți datora compania de asigurări. Chiar ași invita cititorii să scrie aici care sunt companiile de asigurare care își respectă promisiunile și nu-i fac  și mai complicată viața omului atunci când acestuia i se întâmplă o nenorocire. Și acum…

Cum să procedezi fiind creștin și agentul unei companii de asigurare?

Trebuie să-ți faci slujba bine și cinstit. Dacă compania de asigurare la care te-ai angajat este una care nu-și ține promisiunile față de clienți și manipulează atunci când acestora li se întâmplă nenorocirile, mai bine concediază-te și caută-ți o altă slujbă ori o altă companie. Nu sta aici pentru că astfel oamenii vor crede despre tine ca și agent aceleași lucruri care le cred despre companie și vei face să fie vorbit de rău Numele lui Hristos.

Când te întâlnești cu oamenii și le propui să-și asigure casa, mașina, sănătatea, viața, totdeauna vorbește-le despre Domnul Isus Hristos și că doar în El avem asigurată viața pentru veșnicie. Pregătește o bună prezentare a Evangheliei din prisma serviciilor de asigurare pe care le oferi lor și ajută-i să înțeleagă Evanghelia și să între în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos. Încheierea unui contract cu compania de asigurare este o bună ilustrație a intrării în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos.

Ce crede cititorul despre asigurări și mai cu seamă despre asigurarea pe viață?