Cum să procedezi dacă soțul te împiedică să faci milostenie?

Întrebare:

Sunt creștină, soțul necreștin. De multe ori vreau să fac milostenie la oameni nevoiași sau bolnavi și când vine vremea de jertfire, soțul sau nu este de acord în general sau vrea un pic mai puțin din ceea ce vreau eu să jertfesc. Cum este corect din punctul unei soții creștine să procedeze față de soțul care este capul, însă este necreștin? Cum să procedezi în cazul când banii sunt câștigați împreună muncind și când banii sunt dobândiți de soț prin muncă, adică nu de cel care vrea să jertfească.

darnicie

Soția trebuie să se supună soțului și să-l respecte

Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului; căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului. Şi după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile. (Efeseni 5:22-24)

În calitate de cap, el ia deciziile finale și el va răspunde pentru ele. Noi, soțiile, trebuie să ne supunem în toate și să respectăm deciziile soțului. Deci, când soțul dumnevoastră nu dorește să dea, trebuie să vă supuneți, altfel veți provoca multe certuri în familie care nu sunt plăcute Domnului.

Nu există bani câștigați împreună și bani separat

De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevasta sa, și vor fi un singur trup.(Geneza 2:24)

Pentru că sunt un singur trup cu soțul meu, nu mai pot gândi – banii mei sau banii tăi, bani câștigați împreună sau separat. Există doar banii noștri, împreună decidem ce să facem cu ei. Dacă soțul dumnevoastră nu este de acord să dea, nu puteți trece peste decizia lui. Trebuie să păstrați unitatea în familie. Apoi…

Dărnicia plăcută lui Dumnezeu este acea făcută din inimă, cu bunăvoință. Probabil aveți acest dar duhovnicesc și de aceea doriți să ajutați pe toată lumea. Dar, dacă soțul nu este de acord, nu va fi o dărnicie făcută cu bunăvoință, respectiv nu va fi una plăcută lui Dumnezeu.

Sfaturi practice:

  1. Rugați-vă înainte de a vorbi cu soțul dumnevoastră ca Dumnezeu să-i pregătească inima.  
  2. Mai încercați să vorbiți cu soțul dumnevoastră și să-i explicați câtă bucurie vă aduce dumnevoastră când faceți milostenii. Dărnicia este un fenomen foarte interesant, nu numai împlinește nevoia celui sărac, ci lucrează și la caracterul celui ce dă. Ne bucurăm să vedem că ceea ce am dat este de folos și de ajutor celor nevoiași și ne motivează să dăm și mai mult. Poate este cazul să vorbiți despre impactul darurilor dumnevoastră în viața celor ce le-au primit. Vorbiți despre bucuria copiilor care au primit darurile, despre lacrimile de bucurie din ochii părinților, despre cuvintele de mulțumire din partea celor bolnavi și alte lucruri care v-au confirmat că ceea ce ați făcut a fost foarte plăcut lui Dumnezeu. Poate că soțul dumnevoastră nu vede importanța și e posibil să creadă că nu puteți ajuta pe toată lumea sau de ce dumnevoastră să o faceți și alții nu. Dar când vezi impactul darului tău, ești provocat să mai dai.
  3. Gândiți-vă cum ați putea ajuta fără prea mulți bani investiți. Pare o provocare, nu? Dar dacă aveți copii, cu siguranță au rămas hăinuțe bune, jucării, cărți care le puteți da la o familie cu copilași. Poate aveți o haină pe care nu o mai purtați de mult timp, dar încă mai este bună, de ce să nu o dați cuiva care ar avea nevoie de ea. O față de masă, o farfurie, o cană, un creion, un săpun și tot așa se adună lucrurile, ca până la urmă să vă treziți cu o mulțime de lucruri pe care ați putea să le oferiți.
  4. Mai este ceva important! Rugați-vă ca Dumnezeu să vă dea posibilitatea să faceți dărnicie. Și El, după dorința inimii, vă va da și înfăptuirea!