Ce să faci cînd ți s-a luat ce ai mai drag?

De Grigorie Cheptene 

Viața lui David a fost o viața de umblare cu Dumnezeu pe cele mai mari înalțimi. El a fost un imparat cu inima lipită de Domnul sau, de Pastorul sau. Domnul Însusi a zis despre David: “ne-am ales un om dupa inima Mea”. David a avut o viața plina de aventuri, încercari, prigoane, biruinte , dar si înfrîngeri. Una din cele mai mari încercari a fost atunci, cînd lui David I s-a luat ce a avut mai drag – nevestele sale, Ahinoam si Abigail. Această relatare o gasim în capitolul 30 a carții 1 Samuel.

Prigonirile lui Saul l-au forțat pe David să se ascunda în țara Filistenilor. Viza lui de resedința este acum în orasul Țiclag. Dupa o lipsa scurtă cu treburi de razboi, David se întoarce acasa.

Cînd a ajuns David cu oamenii lui a treia zi la Ţiclag, Amaleciţii năvăliseră în partea de miazăzi şi în Ţiclag. Ei nimiciseră şi arseseră Ţiclagul, după ce luaseră prinşi pe femei şi pe tot cei ce se aflau acolo, mici şi mari. Nu omorîseră pe nimeni, dar luaseră totul şi plecaseră. David şi oamenii lui au ajuns în cetate, şi iată că era arsă; şi nevestele, fiii şi fiicele lor, fuseseră luate prinse. (1 Samuel 30:1-3)

1.Prima reacție

Prima reacție arată starea emoționala a omului atunci cînd este lipsit de ce are mai drag. Este o lovitura emoționala inevitabila.

Atunci David şi poporul care era cu el au ridicat glasul, şi au plîns pînă n’au mai putut plînge. Cele două neveste ale lui David: Ahinoam din Izreel, şi Abigail din Carmel, nevasta lui Nabal, fuseseră luate şi ele. David a fost în mare strîmtorare, căci poporul vorbea să-l ucidă cu pietre, pentru că toţi erau amărîţi în suflet, fiecare din pricina fiilor şi fetelor lui. ( 1 Samuel 30:4-6)

Putem compara această pierdere cu situația lui Avraam, atunci cînd I s-a cerut să aduca pe fiul sau, Isaac, ca ardere de tot. Nu este descrisa în text starea emoționala a lui Avraam, dar cu siguranța ca inima batrînului se rupea de durere. O situație similara urmarim în viața lui Iacov atunci cînd a ramas fara fiul sau drag, Iosif. Textul descrie starea emoționala a lui Iacov cînd a vazut haina pestriţă murdara de sînge. Fiecare fraza a lui denotă un strigat de disperare dupa fiul sau:

Iacov a cunoscut-o, şi a zis: ,,Este haina fiului meu! O fiară sălbatică l-a mîncat! Da, Iosif a fost făcut bucăţi!“ Şi şi-a rupt hainele, şi-a pus un sac pe coapse, şi a jălit multă vreme pe fiul său. Toţi fiii şi toate fiicele lui au venit ca să-l mîngîie; dar el nu voia să primească nici o mîngîiere, ci zicea: ,,Plîngînd mă voi pogorî la fiul meu în locuinţa morţilor.“ Şi plîngea astfel pe fiul său. (Genesa 37:31-35)

Iov si-a pierdut toate averile, fiii si fiicele, toate într-o singura zi. Vestile loveau una dupa alta, producînd o rana de moarte în inima lui Iov. Vestea amarnica despre moartea a sapte fii si trei fiice l-au facut pe Iov sa-si sfîşie mantaua, şi sa-şi tunda capul, exprimînd astfel o mare jale.

2.Spune “NU” razbunarii

Cel mai mare pericol, în această stare emoționala, este să întreprinzi acțiuni de la sine, în pripa. Primul raspuns firesc al omului lovit de amaraciune este să se razbune pe Dumnezeu sau pe oameni (de obicei pe lider). Supusii lui David, care i-au fost credinciosi în toți anii de prigoana, acum erau gata să se razbune pe el, caci vorbeau sa-l ucida cu pietre, pentru ca toți erau amariți în suflet, din pricina pierderii celor dragi. David a zis “NU” razbunarii; el a învațat deja lecția aceasta în scoala lui Dumnezeu, atunci cînd a încins sabia si a pornit cu oamenii sai să se razbune pe Nabal. Cuvintele întelepte ale Abigailei, care i-a iesit în întimpinare cu daruri, l-au facut să zica mai tirziu:

,,Binecuvîntat să fie Domnul, Dumnezeul lui Israel, care te-a trimis astăzi înaintea mea! Binecuvîntată să fie judecata ta, şi binecuvîntată să fii tu, că m’ai oprit în ziua aceasta să vărs sînge, şi mi-ai oprit mîna! (1 Samuel 25:32-33)

Acțiunile lui Avraam arată ca nu era loc pentru razbunare în inima lui. El s-a sculat dis de dimineaţă, a luat pe fiul său Isaac, şi a pornit spre locul, pe care i-l spusese Dumnezeu (Genesa 22). Nici Iacov, nici Iov nu s-au razbunat. Ba mai mult, Iov, aruncîndu-se la pamînt, s-a închinat, si a zis:

,,Gol am ieşit din pîntecele mamei mele, şi gol mă voi întoarce în sînul pămîntului. Domnul a dat, şi Domnul a luat, -binecuvîntat fie Numele Domnului!“În toate acestea, Iov n’a păcătuit de loc, şi n’a vorbit nimic necuviincios împotriva lui Dumnezeu. (Iov 1:18-22)

Această lecție am învațat-o si eu recent. Nu mi s-a luat ce am mai drag, a fost doar o umbrela la usa de intrare. Dar cînd am descoperit lipsa, am iesit maniat afara, în ploaie, să caut vinovatul cu gînd să ma razbun. Nu l-am gasit – poate spre binele meu. Acum pot spune cu pocaința, “Binecuvîntat fie Numele Domnului!”

3.Caută soluția la Dumnezeu

În timp ce supusii lui David caută razbunare, el caută soluția:

Dar David s’a îmbărbătat, sprijinindu-se pe Domnul, Dumnezeul lui. El a zis preotului Abiatar, fiul lui Ahimelec: ,,Adu-mi efodul!“ Abiatar a adus efodul la David. Şi David a întrebat pe Domnul: ,,Să urmăresc oastea aceasta? O voi ajunge?“ Domnul i-a răspuns: ,,Urmăreşte-o, căci o vei ajunge şi vei izbăvi totul.“ Şi David a pornit… ( 1 Samuel 30:6-9)

Cuvintele “dar David” stabilesc un contrast dintre poziția lui si poziția supusilor sai fața de soluționarea problemei. “Domnul va purta de grija!” – este soluția lui Avraam; el îndeplineste întocmai porunca clara dată de Dumnezeu si asteaptă intervenția Lui miraculoasa. Iacov, doborit de jale, s-a smerit cu pierderea lui Iosif. El nu voia să primeasca nici o mîngiere, nici nu a fost în stare să caute vreo soluție, ci era gata să moara, ca să se pogoare la fiul sau. Iov nu întelegea rostul pierderii celor dragi; a primit-o drept pedeapsa, de aceea a cautat să vada daca este pacat în viața lui.

Urmarim aici patru comportări diferite în cautarea soluției, dar toate cu acelasi rezultat – Domnul a recuperat pierderea.

4.Dumnezeu izbaveste totul – încrede-te în El

Dumnezeu este Izbavitorul, El a întors ce au avut ei mai drag.

Amaleciţii erau risipiţi pe tot ţinutul, mîncînd, bînd şi jucînd, de bucuria prăzii celei mari pe care o luaseră din ţara Filistenilor şi din ţara lui Iuda. David i-a bătut din zorii zilei pînă a doua zi seara, şi n’a scăpat niciunul din ei, afară de patru sute de tineri, cari au încălecat pe cămile şi au fugit. David a scăpat astfel tot ce luaseră Amaleciţii, şi a scăpat şi pe cele două neveste ale lui. Nu le-a lipsit nimeni, dela mic pînă la mare, nici fiu, nici fiică, nici un lucru din pradă, nimic din ce li se luase: David a adus înpoi totul… David a zis: ,,Să nu faceţi aşa, fraţilor, cu ce ne -a dat Domnul; căci El ne -a păzit şi a dat în mînile noastre ceata care venise împotriva noastră. (1 Samuel 30:16-19, 23)

Căci se gîndea (Avraam) că Dumnezeu poate să învieze chiar şi din morţi: şi, drept vorbind, ca înviat din morţi l-a primit înapoi (pe Isaac). (Evrei 11: 19)

Iosif şi-a pregătit carul şi s’a suit ca să se ducă în Gosen, în întîmpinarea tatălui său Israel (Iacov). Cum l-a văzut, s’a aruncat pe gîtul lui, şi a plîns multă vreme pe gîtul lui. Israel a zis lui Iosif: ,,Acum pot s

ă mor, fiindcă ţi-am văzut faţa, şi tu tot mai trăieşti.“ (Genesa 46:28-30)

Domnul a adus pe Iov iarăş în starea lui de la început, după ce s’a rugat Iov pentru prietenii săi. Şi Domnul i-a dat înapoi îndoit decît tot ce avusese. În cei din urmă ani ai săi, Iov a primit de la Domnul mai multe binecuvîntări decît primise în cei dintîi. A avut patrusprezece mii de oi, şase mii de cămile, o mie de părechi de boi, şi o mie de măgăriţe. A avut şapte fii şi trei fete. (Iov 42:10-13)

Interesant este de menționat faptul ca aceste patru personaje au fost oameni pe care Dumnezeu i-a iubit, si totusi, a permis să fie testați în asa mod. Eu personal, nu-mi imaginez acum un astfel de test, dar ma rog ca inima mea să fie tare. Fie ca gasim raspunsul la întrebarile noastre, fie ca nu gasim, în ultima instanța, trebuie să credem si să nadajduim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celor ce sînt chemaţi după planul Său. Isus Hristos este Izbavitorul tău, încrede-te în El.