Cum să procedezi când primeşti de pomană?

ce să faci cu pomenile oferite la mesele de pomenire?

Întrebare:

Doresc să aflu cum este corect să procedăm ca şi creştini după Evanghelie atunci când ni se dă de pomană pentru cei morţi? Să primim sau să nu primim ce ni se dă?

Înţelege conceptele

Cuvântul „pomană” provine de la rusescul „pamiati” (amintire) sau „pominati” (a aminti) şi arată semnificaţia pe care au pus-o iniţial creştinii în această practică, şi anume să fie un cadou care se dă în amintirea unei persoane decedate, adică pentru pomenirea ei. Conceptul pomenilor a degenerat considerabil şi a ajuns să fie unul mai mult păgân decât creştin, pentru că mulţi care cred că atunci când dau „de pomană de sufletul” cuiva, darurile lor ajung în mod miraculos la sufletelor celor decedaţi.

Poartă-te cu respect

Pentru că nu poţi cunoaşte ce crede despre semnificaţia pomenii cel care ţi-o dă, este important să clarifici, dar s-o faci cu respect. Unii creştini evanghelici refuză categoric să primească pomenile fără să se explice şi atunci oamenii care au vrut să le ofere şi care sunt, în cele mai dese cazuri rudele lor, se simt ofensaţi şi înjosiţi. Fii un om înţelept şi poartă-te cu tot respectul. În loc să refuzi din prima dată, mai bine profită de această ocazie şi…

Vesteşte Evanghelia

Când sunt invitat şi merg la vreun praznic de pomenire a unui decedat, de la bun început îi rog pe cei care ne invită să ne dea pomana în Numele lui Isus Hristos şi în amintirea persoanei decedate şi să spună exact aşa când ne-o vor da. Aproape totdeauna oamenii întreabă miraţi:„De ce?”. Astfel am posibilitatea să le explic şi le spun că vreau să zică aşa, pentru că aceasta este semnificaţia pomenilor şi ca să nu creadă cineva din oamenii prezenţi că lucrurile care le primesc în amintirea decedatului pot ajunge cumva în chip miraculos la el în lumea cealaltă. Iar dacă vor să le spun cum pot ajunge în Împărăţia Cerurilor şi ce au de făcut ei pentru aceasta, o voi face cu plăcere.

Altă dată am fost la un praznic unde nu am reuşit să le spun dinainte acestea şi când au venit să-mi dea colacul cu lumânarea aprinsă şi au spus: „Primeşte de sufletul persoanei cutare…” am luat colacul şi lumânarea şi chiar atunci le-am spus la oameni următoarele:

„Mulţumesc pentru această pomană pe care o primesc în Numele Domnului Isus spre amintirea persoanei decedate. Ea nu va putea primi nici această pâine şi nici lumina acestei lumânări. Dar aceste două lucruri trebuie să ne amintească nouă, tuturor celor prezenţi, că Isus este adevărata Pâine a vieţii şi că doar prin credinţă în El şi prin pocăinţă putem avea viaţa veşnică. Lumânarea reprezintă adevărata lumină pe care ne-o poate da doar Domnul Isus. El a spus despre sine că este Lumina lumii. Credeţi din toată inima în Domnul Isus ca să aveţi parte de adevărata Pâine a vieţii şi Lumină a lumii!”

De obicei aceasta provoacă o discuţie frumoasă când oamenii pun multe întrebări şi am posibilitatea să le explic în amănunte mesajul Evangheliei Domnului Isus Hristos. Sfaturile acestea necesită să fie aplicate şi la sărbătoarea Paştele Blajinilor.