Ce să faci ca să capeți trecere înaintea oamenilor?

 Nu știu dacă s-au întrebat vreodată cei ce fac politică sau sunt în funcții de conducere la ceea ce gândesc oamenii despre ei… S-au întrebat ei vreodată de ce își pierd din credibilitate și nu mai au trecere înaintea oamenilor? Vreau să le aduc un răspuns biblic la toate acete frământări, un răspuns la care, de fapt, trebuie să medităm cu toții. Odată, înțeleptul împărat Solomon i-a scris fiului său următoarele: „Să nu te părăsească bunătatea și credincioșia, leagă-ți-le la gât, scrie-le pe tăblița inimii tale, și astfel vei căpăta trecere și minte sănătoasă, înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor.”(Proverbe 3:3) Nu știu câți din ei aplică aceste învățături, dar cu siguranță au restanțe mari o dată ce populația țării nu mai dorește să îi voteze din motive lesne de înțeles. Politica, în loc să devină arta de a face bine, pentru noi, moldovenii, a devenit câmpul unde sunt aruncate din visteria inimii toate faptele firii. Biblia spune că acestea sunt ,,preacurvia, curvia, necurăția, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînțelegerile, desbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, bețiile.” (Galateni 5:19)

Majoritatea din aceste lucruri le-am văzut în comportamentul celor care se vedeau aleși locali. Unii au crezut și mai cred că poți convinge oamenii, apelând la astfel de tehnici descrise mai sus pentru a-ți umili concurentul electoral sau oponentul politic. Este un mare fals. Oamenii văd totul și greu îi vor mai ierta pe politicieni, iar aceștia din urmă, prin atitudinile lor zilnice și aparițiile prin presă, fac ca să nu mai lase loc de bună ziua. Nu este oare o tragedie națională, când mândria, aroganța, lipsa bunului simț sunt acceptate de noi, moldovenii, iar bunătatea, o minte sănătoasă și credincioșia sunt văzute ca arhaisme și calități doar pentru sfinții din Biblie? Este trist să vezi cum în fața întregii țări oameni aparent mari, care ar tebui să fie modele pentru alții, aruncă cuvinte jignitoare la adresa foștilor concurenți electorali… Deși tindem ca și stat spre ceea ce vedem în Europa, când un candidat care a pierdut lupta electorală își felicită oponentul câștigător, la noi se întâmplă ca la nimeni. Cel mai trist este faptul că oamenii de rând nu doresc să vadă acest lucru. Îmi amintesc cum după ce au acumulat cele mai multe voturi la ultimele alegeri parlamentare, un partid din Moldova a mers imediat la Moscova și le-a mulțimit parlamentarilor ruși pentru această victorie. Mesajul transmis de acel partid a fost pentru mine cât se poate de clar.  Ei, de fapt, numai Moldovei nu slujesc. Era frumos să mulțumească moldovenilor care i-au ales. Cât de mult au ofensat această țară atât de chinuită prin acest gest… Acum tot același partid ne arată cum nu trebuie să te comporți ca și demnitar de stat. Au împrumutat  toate tehnicile de minciună și manipulare de la comuniști și le folosesc cu multă iscusință. Nu că alte partide ar fi mai credibile, dar se pare că în aroganță și obrăznicie partidul dat s-a detașat.

Poate cu astfel de metode vei căpăta trecere înaintea oamenilor o dată sau de două ori, dar veșnic nu poți să îi minți. Au mai fost partide care s-au crezut invincibile, dar care acum arată jalnic. Unele, după ce au fost speranța Moldovei, au intrat în anonimat.  De ce? Tocmai pentru că liderii lor au părăsit bunătatea, credincioșia și mintea sănătoasă pentru a lua decizii bune pentru țara în care s-au născut, dar de care nu le pasă.

Iar o dată ce ai devenit rob al firii tale pământești și slujești acesteia, nu mai poți fi OM, dar tocmai de oameni are nevoie această țară în vremurile zbuciumate în care trăim.