Întrebare:
Cum analizați purtarea soției lui William Carey, misionarul? Ce să facă soțul dacă are așa o soție și invers (ceea ce e diferit): ce să facă soția dacă are așa soț? Mulțumesc.
William Carey a fost misionar în India. Când au ajuns în India, s-au confruntat cu foarte multe dificultăți, la care soția lui, Dorothy, nu a putut face față. Apoi fiul lor de 5 ani s-a îmbolnăvit și a murit de dezinterie. Dorothy a fost devastată și nu a mai putut să-și revină, ba chiar starea ei s-a înrăutățit. Ea a cedat mintal și a suferit de demență până la moarte. În ultimii ani Carey a fost nevoit să o țină într-o încăpere încuiată, pentru că deja era periculoasă. În tot acest timp el a lucrat la traducerea Bibliei.
Este foarte greu să slujești în așa împrejurări și nu-mi pot imagina cum e posibil. Totuși, Dumnezeu spune bărbaților:
Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Hristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea,ca s-o sfințească, dupa ce a curățat-o prin botezul cu apă prin Cuvînt, ca să înfățișeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fară pată, fără zbîrcitură sau altceva de felul acesta, ci sfînta și fără prihană. Tot asa trebuie să-și iubească și bărbații nevestele, ca pe trupurile lor. Cine își iubește nevasta se iubește pe sine însuși.(Efeseni 5:25-27, 28)
Deci, indiferent de starea soției, un soț trebuie să o iubească și să o îngrijească cum a îngrijit Hristos Biserica. Domnul Isus S-a jertfit pentru mireasa Lui, Biserica. Așa trebuie și un soț credincios să se jertfească pentru soția lui, să aibă grijă de starea ei spirituală. Este datoria soțului să explice soției chemarea lui și să o roage să facă și ea parte din această slujire. Apoi să se roage pentru ca Dumnezeu să-i dea și ei aceeași chemare, înțelegere a lucrurilor.
Nu putem spune că tot ce a făcut William Carey e un model demn de urmat. Datele istorice spun că el deseori și-a neglijat familia în favoarea lucrării. Misiunea începe în familie. De fapt, familia ta trebuie să fie parte din echipa ta. Multe soții, pentru că nu se văd parte din echipă, se simt neglijate. Un soț ar trebui să o ajute și la aceasta.
Ca soție de pastor-misionar deseori trebuie să rămân acasă cu copiii. Niciodată nu m-am considerat neglijată din acest motiv, ba chiar cred că aceasta este una din slujirile pe care mi le-a încredințat Dumnezeu. Multe soții depind emoțional de soții lor, mai mult decât depind emoțional de Dumnezeu, și atunci cedează. Dacă o soție de misionar nu are o relație personală, statornică cu Dumnezeu, dacă nu stă în Cuvânt, va fi foarte greu să se ajusteze cu localitatea nouă, oameni noi, cultura nouă, gândire diferită, lipsa prietenilor etc.
Dumnezeu ne-a cheamat, și pe soț, și pe soție, să ducem mesajul Evangheliei lumii întregi, dar acest mesaj trebuie să înceapă în familiile noastre.
Așa să ne ajute Dumnezeu!