Poți divorța dacă te-ai căsătorit din interes?

Întrebare: 

M-am măritat (doar civil, el refuză nunta în biserică), cu o persoană dintr-o țară africană (am vrut să-l ajut să-i dau viza, iar eu să fac un copil). Chiar din primul an de căsătorie, mi-am dat seama că am făcut o mare prostie, copil nu mi-a dat Dumnezeu, iar el nu îmi poartă de grijă, pentru că e greu să ții două familii-eu și cei din Africa). Dacă eu refuz să-i dau viza în continuare, va fi ca și cum aș rupe legământul de căsătorie? Pentru că el m-a luat din interes să-și poată întreține material familia din Africa (concubina, copilul, mama). Nu am dovezi concrete, dar bănuielile mele sunt întemeiate. Faptele lui vorbesc pentru el (că nu mă iubește, că are familie acolo…), deci un divorț pus de mine e întemeiat?

 

Domnul Isus a lăsat doar un singur motiv întemeiat pentru divorț- adulterul și nu în bază de presupuneri, ci în baza dovezilor temeinice. Dar chiar și când se întâmplă adulterul, un creștin adevărat nu se va grăbi să divorțeze, ci va căuta să-și salveze familia și doar în cazul când partenerul care păcătuiește insistă în adulter, doar atunci va putea recurge la divorț. Nu aveți temeiul să divorțați, ci trebuie să vă zidiți familia. 

 

Înțelegeți că aveți aceeași parte de vină cu el, căci el s-a căsătorit dintr-un interes și dumneavoastră din altul. Dar nici unul, nici altul nu v-ați gândit la celălalt. Începeți să gândiți altfel. Dumnezeu ne învață în Sfintele Scripturi că El a instituit căsătoria și că ce unește El (căci în căsătorie bărbatul și nevasta lui devin un singur trup) omul să nu departă. Dumnezeu a stabilit roluri aparte pentru bărbat și pentru femeie în căsătorie și fiecare are datoria să-și îndeplinească bine rolul. Începeți să studiați Biblia împreună cu soțul, dar dacă el refuză, atunci să o studiați singură și să vă îndepliniți bine rolul. Vă recomand cursul biblic “Căsătorie fără regrete” sau “Cum să-ți zidești o familie trainică”.

 

Căsătoria nu este o joacă copilărească, ci un legământ care a fost încheiat înaintea lui Dumnezeu și El veghează asupra fiecărui cuplu căsătorit. Iată ce scrie în acest sens în Biblie: 

 

Iată acum ce mai faceţi: acoperiţi cu lacrimi altarul Domnului, cu plânsete şi gemete, aşa încât El nu mai caută la darurile de mâncare şi nu mai poate primi nimic din mâinile voastre. Şi dacă întrebaţi: „Pentru ce?”… Pentru că Domnul a fost martor între tine şi nevasta din tinereţea ta, căreia acum nu-i eşti credincios, măcar că este tovarăşa şi nevasta cu care ai încheiat legământ! Nu ne-a dat Unul singur, Dumnezeu, suflarea de viaţă şi ne-a păstrat-o? Şi ce cere acel Unul singur? Sămânţă dumnezeiască! Luaţi seama, dar, în mintea voastră şi niciunul să nu fie necredincios nevestei din tinereţea lui! „Căci Eu urăsc despărţirea în căsătorie – zice Domnul Dumnezeul lui Israel – şi pe cel ce îşi acoperă haina cu silnicie – zice Domnul oştirilor. De aceea, luaţi seama în mintea voastră şi nu fiţi necredincioşi!” (Maleahi 2:13-16) 

Chiar dacă cuvintele acestea au fost adresate în primul rând bărbaților, ele se aplică în aceeași măsură și femeilor căsătorite. Ați dat voie ca să intre în inimă un gând rău de a divorța și suspiciuni cu privire la soț. Trebuie să fiți credincioasă soțului, căci ați încheiat legământ cu el și Dumnezeu veghează asupra acestui legământ. Nu uitați că El urăște despărțirea în căsătorie și cel care se arată necredincios partenerului își acoperă haina cu silnicie. Dumnezeu să vă dea putere și înțelepciune ca să vă zidiți familia.