Cum să procedezi când eşti cerută în căsătorie de un bărbat care a curvit după ce a devenit creştin?

Întrebare:

Sunt o tânără creştină şi doresc să mă căsătoresc cu un bărbat mai mare cu 5 ani decât mine. Ne cunoaştem mai mult de un an. El a fost şi este implicat în biserică, în diverse lucrări iar pastorii noştri îl numesc unul dintre tinerii de bază ai bisericii noastre. La începutul relaţiei noastre mi-a mărturisit că la patru ani după ce s-a botezat a alunecat de pe cale păcătuind sexual cu o necreştină. Mi-a spus că s-a pocăit şi s-a schimbat şi se ştie iertat de Dumnezeu. L-am iertat şi eu. După un an am aflat de la nişte prieteni că el a avut mai multe experienţe sexuale cu mai multe fete necreştine. L-am confruntat cu situaţia şi el a recunoscut adevărul. M-am simţit zdrobită, şocată de mărturia lui. El spune că a fost slab şi că mi-a ascuns întreg adevărul de teama să nu fiu rănită şi să-l părăsesc. Susţine că s-a schimbat, deşi ultima cădere a fost în urmă cu doi ani. Cum este înţelept să procedez? Să-l iert pentru a doua oară şi să risc întrând în legământul de căsătorie cu el? Sau să rup această relaţie care este o premisă nesănătoasă pentru căsătorie, deşi am ajun să-l iubesc cum n-am iubit niciodată? Vă rog să-mi daţi un sfat cât mai repede, mă simt dezorientată şi disperată să stau între două variante.

Pare spiritual gestul lui de la începutul relaţiei, când ţi-a mărturisit că a păcătuit şi şi-a cerut iertare. Dar, sunt înclinat să cred că a făcut aceasta tocmai din frică că vor veni oamenii să-ţi spună despre curviile lui. Mă întreb de ce oare ţi-a spus că a păcătuit doar cu o singură fată? Cred că a făcut-o ca să-ţi creeze impresia că curvia aceea a fost una accidentală şi nu un mod de viaţă. Faptul că au venit oamenii să-ţi spună că el a curvit cu mai multe femei, lucru pe care l-a recunoscut şi el când a fost confruntat, îţi dovedeşte încă odată că curvia a fost pentru el un mod de viaţă şi nu un accident de care i-a părut rău. Nu pot judeca fără să cunosc detalii şi nu pot şti de ce pastorii au văzut în el “unul dintre tinerii de bază”, dar faptul că el ţi-a prezentat adevărul pe jumătate mă face să cred că şi pocăinţa lui a fost pe jumătate şi astfel a rămas un om cu inima împărţită care vrea să fie prieten şi cu Dumnezeu dar şi cu lumea. Nu cred că “grija să nu te rănească prea mult” a fost motivul din care nu ţi-a spus că a curvit cu mai multe femei pentru că şi aşa ai fost rănită destul. Încă odată spun, cred că a vrut să-ţi prezinte ca şi un accident ceea ce este un mod de viaţă al lui, sau cel puţin a fost până acum.

Mi se pare prea mare riscul pentru tine să te căsătoreşti cu el.

Am citit mesajul tău dimineaţa şi apoi am vizitat o familie de creştini. Acolo am aflat o mare durere a lor. Una din cele două fete pe care le au a fost cerută în căsătorie de un băiat care tot trăise în păcat, cu toate că a crescut în familie de creştini. Apoi, parcă se pocăise şi a cerut-o pe ea în căsătorie. La câteva zile după nuntă, ea l-a prins cum fuma în maşină şi când l-a întrebat cum se explică aceasta, el a spus că totdeauna a fumat… Apoi, a început să bea, să folosească droguri şi să curvească cu femei străine. Când soţia lui a devenit însărcinată, ca să fugă de orice responsabilitate, a spus că copilul nu este al lui şi a alungat-o de acasă. Acum ea îşi creşte copilul rămasă singură şi rănită în inimă. M-am gândit la tine când am auzit această istorie. Cred că nu a fost o simplă coincidenţă faptul că Dumnezeu a făcut să aflu acest caz chiar azi.