De ce învață Biblia să nu verificăm carnea la cumpărare? (1 Corinteni 10:25)

Întrebare:

Sf. apostol Pavel îndemna creștinii să nu verifice carnea în piață când o cumpără, dar dacă nu verificăm, atunci pot fi cazuri de otrăvire în masă. Înțelegem corect ce a vrut să spună sf. apostol Pavel?

Când citim un capitol din Biblie și nu înțelegem un anumit verset, este foarte important să mai citim o dată cu atenție și să vedem contextul. Înțeleg că v-a făcut să-mi adresați această întrebare următorul verset din 1 Corinteni:

Să mîncați din tot ce se vinde pe piață, fără să cercetați ceva din pricina cugetului. (1 Corinteni 10:25)

În acest context apostolul Pavel nu vorbește despre carne alterată sau infectată sau care provine de la animale bolnave, ori mai știu ce. El vorbește despre carnea care a fost închinată la idoli și care apoi era vândută la piață. El spune să nu cercetăm când venim la piață și să nu întrebăm vânzătorul dacă carnea aceasta a fost sau nu închinată la idoli. În Moldova și în România acum nici nu face sens aceasta, pentru că nu știu dacă vine cineva vreodată să vândă la piață sau la magazin carne care a fost închinată idolilor. Dar iată în Nepal sau India aceasta este foarte real, căci ei mai jertfesc idolilor.

Dacă ar pune azi un creștin din Nepal întrebarea dacă trebuie sau nu să întrebe când vine la piață dacă carnea pe care dorește să o cumpere a fost sau nu închinată la idoli, atunci apostolul Pavel i-ar fi spus că nu trebuie să pună niciun fel de întrebări de acest fel, pentru că idolii la care se închină cei care au închinat această carne sunt tot una cu nimic. Dar dacă cei care vând îi spun că carnea a fost închinată idolilor, atunci creștinul nu trebuie să o cumpere și va proceda aceasta din pricina cugetului celor care vând carnea, ca să nu creadă ei apoi cumva că noi acceptăm și ne închinăm la idolii lor.

Cât privește condiția sanitară a cărnii și produselor care se vând la piață sau la magazin, dacă aveți ceva suspiciuni cu privire la calitatea și prospețimea lor, atunci trebuie să le verificați și dacă sunt alterate, atunci să nu le folosiți și să opriți pe alții să le folosească.

Şi celor care vând carne care a fost închinată idolilor, și celor care vând produse alterate și tuturor celorlalți oameni, spuneți-le despre Domnul Isus Hristos și mântuirea care este în El. Când mergeți la piață, este bine să aveți o broșură pentru acei oameni și să le spuneți Evanghelia.