Candidata la funcția de membru în Consiliul Antidiscriminare, Liuba Ceban, blamată de „experții societății civile”.

Potrivit saitului Discriminare, mai multe ONG-uri din Republica Moldova, care se autodeclară “societate civilă”, au cerut Comisiei Parlamentare speciale de selectare a membrilor pentru Consiliul Antidiscriminare, descalificarea a 2 din cei 9 candidați, care și-au înaintat dosarele la Comisie.

Este vorba despre Olga Goncearov, fost director la Biroul Relații Interetnice și Liuba Ceban, președinta Asociației ”Altruism”.

Olga Goncearov este învinuită de declarații xenofobe iar Liuba Ceban de intoleranță față de minoritățile sexuale.

Nu pot să mă expun pe marginea candidaturii doamnei Olga Goncearov, întrucât nu-i cunosc activitatea. Dar cât o privește pe Liuba Ceban, aici semnatarii scrisorii chiar au dat-o în bară, vizavi de atitudinea ei față de LGBT. Cunosc bine această persoană cu frică de Dumnezeu și trebuie să constat că de fiecare dată, când era atins subiectul homosexualității, Liuba Ceban a dat dovadă, în discursurile sale publice, de multă toleranță și abordare echilibrată și sănătoasă față de acest grup social minoritar. Sunt sigur că declarațiile ei au fost rupte din context, pentru a-i știrbi imaginea și pentru a o scoate din cursă, întrucât așa-numita “societate civilă” nu-și poate închipui un Consiliu echilibrat, cu viziuni pe alocuri mai conservatoare. Sper că reprezentanții Comisiei parlamentare se vor documenta bine în acest sens.

O altă pretenție pe care o am față de aceste organizații, care se pretind serioase și echidistante, e că au adus doar învinuiri la adresa candidaților, și nu au prezentat performanțele lor. Sau poate portalul Discriminare.MD n-a dorit să afișeze textul integral al demersurilor (era poate bine să atașeze scrisorile la știre). Spre exemplu, eu știu că organzația Liubei Ceban este unica din Republica Moldova care se ocupă serios de prevenirea suicidului în rîndul tinerilor. De menționat campania națională din anul trecut “Tu nu ești singur”, care a avut drept scop atât susținerea morală a tinerilor aflați în situații de risc, cât și sensibilizarea autorităților și societății asupra fenomenului suicidului din țara noastră. De asemenea, lansarea saitului http://www.pentruviata.md, care vine în ajutorul adolescenților ce suferă de depresii și gânduri suicidale și care pot găsi suport psiho-emoțional oferit de cei mai buni psihologi prin intermediul chat-ului anonim. În plus seminare pentru lucrătorii care se ocupă de copii, activități cu adolescenții în școlile din toată țara etc.

Anume așa oameni trebuie promovați în Consiliu, care se implică activ și în mod practic în societate în vederea îmbunătățirii vieții cetățenilor.

De asemenea, nu înțeleg de ce doar acești doi candidați, din cei 9, au fost supuși blamării. Conchid că față de ceilalți șapte nu este nici o pretenție sau poate pretențiile sunt încă pe drum spre oficiul Comisiei, nu știu. Aș aprecia dacă așa-numiții “experți ai societății civile” ar face o analiză detaliată a discursurilor anti-creștine și pline de intoleranță ale lui Oleg Brega, care pretinde și el la funcția de membru în Consiliul Antidiscriminare, dar și ale altor candidați din listă. Așa ar fi echitabil.