Când va fi țara mea vindecată?

 Orice rană produce o durere și plăgi adânci. De-a lungul secolelor, deciziile luate de liderii politici au afectat mersul țării în toate aspectele. Zilele acestea, studiind Biblia, am citit un verset care spune următoarele: ,,Dacă poporul Meu, peste care este chemat numele Meu, se va smeri, se va ruga și va căuta fața mea, și se va abate de la căile lui rele, îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul, și-i voi tămădui țara” (2 Cronici 7:17).

Chiar dacă aceste adevăruri se refereau la poporul evreu, cred cu tărie că adevărurile sus-menționate sunt aplicabile și țării noastre. Trebuie să recunoaștem că trăim într-o țară în care una din cele mai grave boli, păcatul, afectează dezvoltarea țării noastre. Nu trebuie să ne înșelăm, trăim într-o țară bolnavă. Dar există o rază de lumină și care, culmea, ține de fiecare dintre noi, doar să facem ceea ce ne cere Dumnezeu, dacă tot ne place să spunem că suntem o țară creștină. Și din ceea ce am scris mai sus se cere să facem câteva lucruri ca țara noastră să fie vindecată. În primul rând, să ne abatem de la căile noastre rele. Și noi ca și țară urmăm, din păcate, multe căi rele. Faptul că avortul încă nu este condamnat legal, este una din căile rele pe care merge țara noastră și care ne face să fim o națiune bolnavă.

Un alt lucru care se cere de la noi, dacă ne dorim sănătate fizică și spirituală, este să ne smerim. Din păcate, prea puțini moldoveni învață să fie modești, respectuoși și să dea dovadă de o atitudine de bună cuviință. Bunul simț parcă dispare din țara noastră și acest lucru este atât de regretabil. Iată anume lipsa smereniei la nivel de națiune ne face să fim o națiune bolnavă.

Un alt aspect la care suntem repetenți și implicit bolnavi este lipsa unei vieți de rugăciune. Dacă pe vremuri copii erau învățați de părinți să se roage înainte de a lua masa sau înainte de a începe lucrări agricole, acum această practică este demodată. Deși vrem să fim o țară prosper, nu ne mai dorim să vorbim cu Dumnezeu. Ori oare nu Dumnezeu este Acela care face o țară bogată și apoi tot El face o țara săracă? Totul ține de relația noastră ca și țară, de faptul cum ne raportăm la Creator. Ne pare rău să vedem că cei în care ne-am pus nădejdea să facă schimbări în țara noastră atât de jos au coborât și parcă sunt rupți de realitate și nu mai doresc să se raporteze la omul care i-a delegat puterea. Mai mult decât atât, cei de la conducere nu mai sunt un model de urmat în smerenie, căi bune sau rugăciune, lucruri atât de esențiale, dar atât de ignorate de cei de sus. Sau poate se încred în caii și carele lor financiare sau poziții-cheie în diferite structuri ale statului și nu mai sunt interesați dacă această țară se dezvoltă sau stagnează?

Nu pot să nu menționez un alt lucru pe care îl cere Dumnezeu de la noi și anume să-I căutam fața. Aceasta se are în vedere să ne facem disciplina de a studia Scripturile. Poate veți spune că afirmația mea este de ordin arhaic și noi trăim într-un alt veac. Dar tocmai faptul că Îl scoatem pe Dumnezeu din societate și nu Îi mai căutăm fața ne face să fim bolnavi. Prin urmare, singuri ne expunem la boli incurabile la nivel de națiune. Și este atât de trist, având în vedere ca vindecarea națiunii este atît de reală și atât de aproape.

Cu toții vrem să fim sănătoși, dar sănătatea poate fi restablită dacă vom îndeplini ceea ce cere Dumnezeu de la noi. Acest lucru este mai mult decât posibil, doar se cere ascultare, pentru că Biblia mai spune: ” Vai de poporul care au părăsit pe Domnul …. Ce pedepse noi să ne mai dea când voi vă răzvrătiți din ce în ce mai rău” (Isaia 1:4-6). Eu îmi doresc o țară vindecată, cu oameni sănătoși, smeriți și care umblă pe căi bune. Și cred din inimă că acest lucru este posibil, doar dacă vom îndeplini cu scumpătate ceea ce cere Dumnezeu de la fiecare dintre noi în parte.