Când este vremea dragostei?

Întrebare:

Poate exista dragoste adevărată la 16 ani?

Vă invit să priviți acest video în care dau câteva sfaturi practice tinerilor despre cum să nu trezească dragostea până nu vine ea.

Presupun că acest tânăr care mi-a adresat întrebarea are vârsta de 16 ani și dorește să cunoască dacă sentimentul acesta este sau nu o dragostea adevărată. Mulți oameni cred că sentimentul dragostei pe care îl au este unul decisiv și nu contează alți factori, dar vreau să vă zic că această stare afectivă poate fi înșelătoare. La unii oameni, acest sentiment migrează de la o persoană la alta și ei nu mai știu cu cine să se căsătorească căci nu înțeleg dacă ceea ce simt este adevărat sau nu.

În Cartea Cântărilor există o frază cheie, repetată de 3 ori:

Nu treziți dragostea până nu vine ea!

Oare ce poate să însemne? Când totuși este vremea potrivită să te îndrăgostești?

Trebuie să ai o vârstă potrivită pentru căsătorie

În primul rând, pentru a întemeia o familie trebuie să ai o vârstă corespunzătoare. În Republica Moldova prin legislație se permite căsătoria de la vârsta de 18 ani. Deci, în mod legal, dacă nu ai ajuns la vârsta aceasta, nu poți întemeia o familie și nu-i normal să trezești dragostea. Oamenii care au lucrat la elaborarea acestei legislații au luat în considerare faptul că bărbatului îi revine responsabilitatea să întrețină familia material și să ia decizii importante în căsătorie.

Trebuie să fii pregătit să-ți îndeplinești rolul în căsătorie

Dragostea te va conduce spre căsătorie. Întreabă-te dacă ești gata să-ți îndeplinești rolul în familie? Ești bine pregătit pentru aceasta? Ești pregătit să-i slujești persoanei cu care te vei căsători, să-ți îndeplinești rolul tău de soț, să poți aproviziona familia, să le poți asigura cele necesare pentru o viață normală? Dacă nu poți să îndeplinești aceste lucruri, atunci ce vei face mai departe cu familia ta? Vei reuși să faci față doar cu sentimentul pe care-l ai? Dacă nu poți să-ți îndeplinești responsabilitățile necesare, vei falimenta. Ce vei face atunci?

Deci, cel mai bine ar fi să folosești timpul acesta pentru a te pregăti de responsabilitățile pe care le vei avea în familie. De exemplu, nimeni nu devine un chirurg doar pentru că își dorește foarte mult acest lucru, ci aceasta necesită o pregătire intensă. Tot așa este și cu căsătoria. La 16 ani încă este vârsta pubertății, timpul când te dezvolți ca și bărbat. Vârsta aceasta poate fi foarte înșelătoare. De aceea, nu permite sentimentelor să te devieze.

Lucrează la caracterul tău

Este foarte important ca în această perioadă să-ți formezi caracterul. Nu permite sentimentului acesta să te tulbure într-atât, încât zi și noapte să te gândești doar la acea persoană și să nu te poți concentra la alte lucruri.

Lucrează asupra ta. De exemplu, înfrânarea poftelor este un lucru deosebit de important. Faptul că înveți să-ți înfrânezi poftele, să zidești relații cu oamenii, să comunici frumos, să înveți să fii disciplinat, să trăiești o viață în rânduială, te va ajuta să te bucuri când vei întemeia o familie.

De asemenea, trebuie să înțelegi că cel mai important mijloc de a zidi un caracter frumos este Cuvântul lui Dumnezeu. Folosește timpul acesta ca să studiezi în profunzime Scripturile și lasă-l să-ți modeleze caracterul.

Îți recomand să studiezi manualul “Într-o zi mă voi căsători”. Acesta te va ajuta să cunoști planul lui Dumnezeu cu privire la dragoste, comunicare, rolul bărbatului și al femeii într-o societate în care este tot mai dificil să vezi diferențele.

Nu vă pierdeți vlaga

În Cartea Proverbelor, la capitolul 31, vorbește mama unui împărat care-i spune astfel:

Nu-ţi da femeilor vlaga, şi dezmierdările tale celor ce pierd pe împăraţi. (Proverbe 31:3)

Cei care se dedau la sentimentul acesta și începând cu vârsta de 16 ani merg la întâlniri, sau pierd toată ziua pe chat, își dau vlaga unei persoane. Energia ta trebuie să fie bine orientată la lucrurile importante, cum ar fi să înveți la școală, să cercetezi Sfintele Scripturi, să te implici în lucrarea Domnului și nu trezi dragostea până nu vine ea.

Când spun să te pregătești pentru căsătorie, nu vorbesc de lucrurile materiale, căci unii doar la asta se gândesc, cum să și le agonisească până se vor căsători. Eu vorbesc de faptul că trebuie să ai deplina capacitate de a întreține familia.

De asemenea, îți recomand să citești și cartea “Sfaturi din Biblie pentru adolescenți” și “Sfaturi din Biblie pentru tineri”. În ele vei găsi nu numai sfaturi ce țin de relația aceasta dintre băieți și fete, dragoste, căsătorie, sexualitate, dar și multe alte îndemnuri ce țin de relațiile cu profesorii, colegii și relații de prietenie.

Păzește-ți inima și mintea

Dacă ești fată, te sfătuiesc ca pe o fiică să nu lași ca mintea ta să fie afectată de acest sentiment. De obicei, atunci când se îndrăgostesc de cineva, fetele se lasă paralizate, gândindu-se mereu și mereu la acel băiat. Iată asta, dragii mei, înseamnă să stârnești dragostea înainte să vină ea. Poate băiatul acela este un om bun și se poartă bine cu toți și poate gesturile pe care le-a făcut, ca de exemplu, ți-a deschis ușa, le face în mod obișnuit, iar tu le-ai interpretat drept afecțiune față de tine? Nu lăsa mintea să-ți fie controlată de acest sentiment.

Concentrează-ți atenția să crești în cunoaștearea Domnului Isus. Învață să-ți îndeplinești bine responsabilitățile tale și lucrează la zidirea caracterului tău. De asemenea, îți recomand să studiezi și Cărțile “Estera” și “Rut”. De la aceste două femei vei învăța lucruri foarte importante pe care le poți aplica în viața ta. De asemena, îți vei zidi un caracter frumos care te va ajuta mai apoi în căsătorie. Astfel vei putea fi fericită.

La 1 Corinteni capitolul 7, Pavel vorbește despre diferite situații care țin de căsătorie și când ajunge să vorbească despre fecioare, el le sfătuiește să nu se îngrijoreze, ci să slujească Domnului. De aceea, nu lăsa ca acest sentiment să-ți cuprindă inima, pentru că astfel devii apăsată de grijile acestea și nu mai poți să-i slujești Domnului.

Îmi doresc pentru voi să aveți o căsătorie fericită, de aceea vă îndemn să fiți înțelepți și să nu treziți dragostea până nu vine ea.

Accesează link-ul la articolul despre care menționez în video:
https://moldovacrestina.md/cerere-in-casatorie-sfaturi/

BISERICA BUNAVESTIREA DIN CHIȘINĂU
Str. Ciocârliei 2/8, Chișinău, Rep.Moldova
Servicii Divine:
Duminică, 14:00 – 16:00
Joi, 18:30 – 19:30 – ceasul de rugăciune
tel. +373 (68) 060601
https://www.facebook.com/bunavestire/

Vrei să devii ucenicul lui Isus Hristos? Dă click aici: https://moldovacrestina.md/devino-ucenicul-lui-dumnezeu/

Ai întrebări din Biblie? Accesează acest link: https://moldovacrestina.md/ask-the-pastor/

PENTRU MANUALE DE STUDIU BIBLIC, vizitați magazinul nostru online: https://shop.eurasiaprecept.org/, iar pentru înscrierea în grupele de studiu biblic, trimiteți un e-mail la adresa: studiu@moldovacrestina.md.

#moldovacrestina #pastorvasilefilat #dragosteadolescent