Când adevaratele valori nu mai contează

Pe zi ce trece rămân cu un gust amar la tot ce se întâmplă în Republica Moldova. Deși avem structuri de forță și legi care ar trebuie să protejeze pe cei abuzați, se crează impresia că pe nimeni nu îi mai interesează dreptatea. Toată lupta este concentrată pe putere, mai ales că suntem într-un an electoral. Orice emisiune televizată este axată pe acest subiect. Lupta oarbă pentru putere face ca adevăratele valori să rămână în umbră. Cu toți am fost șocați să vedem cum un tânăr omorât în bătăi de alți tineri sportivi, nu mai are nici o relevanță pentru cei din parlament, guvern sau președenție. Cei implicați în omor au fost eliberați spre uimirea întregii societăți, și nimic mai mult nu a urmat. Cei care sunt garantul păcii, dreptății și echității din țara noastră au închis gura sau foarte puțin au vociferat. Și de ce ar face-o dacă un “simplu” omor oricum nu aduce dividente politice. Astfel de acțiuni cu siguranță vor aduce consecințe grave asupra țării noastre. Să nu credem că dacă am închis ochii la o astfel de crimă, viața va merge înainte în pace și liniște. Total fals.

Vine din urmă o generație care au văzut că judecata e cu bani. Cel ce dă mai mult este socotit curat și nevinovat chiar dacă au comis crime mari. Astfel de exemple negative vor avea efectul bumerangului și să nu ne mire atunci când cei care au emis astfel de decizii vor cădea în groapa săpată tot de ei. Mă uimește lejeritatea cu care primele persoane din stat tratează astfel de acțiuni. Tot ni se spune pe la televizor că politicul nu se implică în ramura judecătorească. Ba da, se implică, doar atunci când politicului îi convine, dar când moare un tânăr iar criminalii sunt eliberați și apoi lăsați bine să plece peste hotare, nu doresc să se mai implice, atunci ei nu mai doresc să facă dreptate. O astfel de judecată parțială lasă mari semne de întrebare. Ori atunci când o mamă își abandonează noul născut în câmp, iar judecata în loc să o pedepsească pe o astfel de femeie, nu face decât copilul să fie întors în brațele acestei iresponsabile mame. Ce mesaj transmit cei care sunt chemați să facă dreptate? Oare astfel de mesaje nu fac decât să încurajeze răul din țara noastră, în loc să îl oprim și să-l condamnăm? Avem toate resursele pentru a o face, dar cineva se teme să le utilizeze corect. Mă tem că sămânța corupției să nu fie una din cauzele pentru care răul e numit bine iar binele este trecut cu vederea și batjocorit în toate felurile posibile. Biblia le spune judecătorilor “să nu căutați la fața oamenilor în judecățile voastre, să ascultați pe cel mic ca și pe cel mare, să nu vă temeți de nimeni căci Dumnezeu e Cel care face dreptate” (Deuteronom 1:17).

Apoi un alt lucru care face să nu avem pace și liniște este numărul tot mai mare de accidente rutiere cauzate de șoferi băuți la volan. Statistica din țara noastră a aratăt că cei care omoară pietoni din cauza beției lor scapă foarte repede de pedeaspa cuvenită. Cum? Nu ne rămâne decât să presupunem. Dar, mă întorc la legiuitorii țării noastre. Îi aud pe unii cum declară prin presă că la zecile lor de întâlniri cu alegătorii prin țară, oamenii simpli îi întreabă mereu de coaliții politice sau de soarta politicianului x sau y. După mine sunt simple speculații, omul simplu din nordul, sudul sau centrul țării este atât de dezinteresat cu cine va face coaliție un partid sau altul. Omul simplu dorește ca cei care sunt în parlamentul țării să facă dreptate, judecată corectă, și să promoveze bunul simț prin tot ceea ce vorbește sau acționează.

M-am mai simțit îndurerat când conducerea țării în loc să condamne răul făcut peste hotarele țării de cetățeni ai noștri, preferă cu mult fast să îi întâlnească la aeroport ca pe eroii naționali. Ce judecată strâmbă? Probabil nimeni nu l-a informat că acești cetățeni au venit în Orientul Mijlociu pentu a ucide creștini în numele unei religii oarbe? Să nu uite nimeni că “cântarul și cumpăna dreaptă vin de la Domnul, toate greutățile de cântărit sunt lucrarea Lui” (Psalmul16:11) . Iar a face dreptate și judecată este mai plăcut decât toate jertfele. Cine are urechi să audă și să ia învățătură dacă dorește să fie binecuvântat în lucrarea pe care o face. Și acest lucru se referă perfect și la cei care ne conduc țara.