Cum să-și facă creștinul campanie electorală?

Întrebare: 

Am hotărât să candidez la o funcție publică în alegerile locale din acest an și doresc să mă sfătuiți cum să procedez conform Bibliei, făcându-mi campanie electorală ca să nu stric imaginea creștină nici pe a mea și nici a comunității creștine din care fac parte, dar în același timp să fie o campanie de succes? 

 

Inițial m-am gândit să vă răspund la email, dar având în vedere că sunt mai mulți creștini evanghelici care candidează în prezent și pe care eu nu-i cunosc personal, aș dori să beneficieze și ei de acest articol. Apoi, din moment ce articolul va rămâne pe site, va  putea fi folositor în anii următori și o dată ce va fi tradus vor putea beneficia și creștinii din alte țări. Am mai dorit în felul acesta să le fac o invitație și o provocare celor care au deținut sau dețin acum funcții publice și care au parcurs cel puțin o campanie electorală ca să contribuie la comentarii cu sfaturile, opiniile și experiența lor.  Deci, cum să-și facă creștinul campanie electorală? 

1. Alcătuiește un program clar de activitate

Există multe motive pentru un lider creștin să se implice în viața publică. Și este important acum să faci un program prin care să prezenți clar și concret ce dorești să realizezi pentru comunitatea care vrei să-ți dea votul? Nu faceți de unul singur acest program, ci sfătuiește-te cu pastorul, cu persoana care îți este  mentor sau părinte spiritual, cu ați lideri creștini, chiar cu toată biserica și cu toți oamenii. Solomon a fost cel mai înțelept om din lume, dar a avut cel mai mare număr de sfetnici, adică consilieri. Înțelepciunea lui s-a manifestat și prin faptul acesta.  În alcătuirea programului pornește de la nevoile concrete ale oamenilor din localitate și gândește-te bine ce poți face pentru ei, care din aceste nevoi le poți împlini.  

2. Promite ce vei face

În campanie electorală de multe ori candidații se întrec la făcut promisiuni. Nu întâmplător circulă bancul care spune că politician este persoana care poate promite orice și apoi poate să se dezvinovățească pentru orice promisiune de care nu s-a ținut. Nu vă asemănați cu candidații care acum au promis că le vor oferi chișinăuienilor călătorii cu barca pe râul Bâc. Clarific pentru cei care nu sunt din Chișinău că Bâcul, pe lângă faptul că este poluat, acum mai este un râu foarte mic și nu este real să te plimbi cu barca pe el. Luați bine seama la cuvintele spuse de Domnul Isus: 

 

Felul vostru de vorbire să fie: „Da, da; nu, nu”; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău.(Matei 5:37) 

3. Să faci ce ai promis

Dacă alegătorii din comunitate îți vor acorda încrederea și vei ajunge în funcția publică pentru care candidezi acum, ai grijă să aduci la îndeplinire toate promisiunile făcute. Recitește programul pe care l-ai prezentat, pune-l în fața ta la intrare și la ieșire, păstrează-l în Biblie și roagă-te continuu ca să te ajute Dumnezeu să aduci totul la îndeplinire și depune tot efortul să fie așa. Nu te lua după cei mai mulți care fac promisiuni și apoi nici nu-și mai amintesc de ele. Nu uita că tu ești lumina lumii și că Îl reprezinți pe Domnul Isus Hristos și Biserica Lui. Mântuitorul vrea ca lumina noastră să lumineze înaintea oamenilor și ei văzând faptele noastre bune să-L slăvească pe Tatăl nostru care este în ceruri. 

4. Discută personal cu oamenii

În zilele care au mai rămas până la alegeri folosește timpul cu înțelepciune și mergi să-i vizitezi pe toți oamenii din localitate și vorbește cu ei în parte. Spune-le cine ești, ce vrei să faci, dar află și nevoile lor. Scrie aceste nevoi într-un carnet și, indiferent dacă vei ajunge sau nu  în funcția pentru care candidezi, să vezi ce poți face pentru acei oameni împreună cu biserica din care faci parte. 

5. Prezintă-te ca și ucenic al lui Isus Hristos

Să nu-ți fie rușine de identitatea ta în Hristos. Când mergi să vorbești cu oamenii să le spui despre credința ta în Dumnezeu, despre biserica și confesiunea ta, chiar dacă aceasta este una minoritară și chiar dacă este ținta atacurilor unor persoane de altă confesiune din localitate. Să le faci oamenilor o invitație la biserica din care faci parte, căci așa te vor putea cunoaște mai bine și pe tine și credința pe care o ai și o urmezi. 

6. Arată apreciere față de cei care merită

De obicei, în campanie electorală (și nu doar), oamenii arată multă nemulțumire față de funcționarii care activează acum. Toate lucrurile rele le pun pe seama lor și nu văd nimic bun, nu apreciază nimic din ceea ce s-a făcut. Dumnezeu ne spune să fim mulțumitori și să apreciem binele care ni se face. Mă mir când văd cum oamenii îl învinuiesc pe actualul primar din Chișinău, domnul Dorin Chirtoacă pentru fiecare groapă din oraș și aproape că nu vezi să menționeze un  singur lucru făcut bine de el. Nu este bine așa. Dacă tot am ajuns cu vorba, vreau să vă spun că eu am avut numai experiențe pozitive în colaborarea cu el. Când am mers cu biserica să facem curat în parcul Valea Trandafirilor, primarul ne-a oferit tot sprijinul și ajutorul. Mai am un detaliu care poate părea nesemnificativ, dar care vorbește mult despre om. L-am telefonat odată ziua și nu mi-a răspuns. Mi-am dat seama că poate să fie într-o ședință și m-am gândit că îl voi telefona a doua zi. Spre marea mea uimire, foarte tarziu seara, m-a telefonat înapoi. Spun aceasta pentru că mai cunosc și pe alții care înainte să fie aleși în funcții publice mă telefonau ei des, dar o dată aleși nu au mai răspuns la apeluri telefonice și s-au purtat așa de parcă nici nu ne-am știut. 

7. Nu vorbi de rău pe alții

Cei mai mulți dintre candidați vor să arate “cât de buni” sunt ei prin contrast vorbind de rău pe actualii funționari publici sau pe alți candidați. Îmi amintesc cum cu ani în urmă, când Valeriu Ghilețchi a candidat pentru funcția de deputat în Parlament, ziarul “Flux” l-au numit “antihrist”  și aceasta doar pentru că este baptist și nu face parte din confesiunea majoritară. Urmează îndemnul pe care l-a dat Pavel în Epistola către Tit și anume: 

 

Adu-le aminte să fie supuşi stăpânirilor şi dregătorilor, să-i asculte, să fie gata să facă orice lucru bun, să nu vorbească de rău pe nimeni, să nu fie gata de ceartă, ci cumpătaţi, plini de blândeţe faţă de toţi oamenii. (Tit 3:1-2) 

 

Iar dacă ei te vorbesc de rău, cum au făcut în cazul lui Valeriu Ghilețchi, tot nu răspunde cu rău, ci ia seama la cuvintele lui Petru:  

Să aveţi o purtare bună în mijlocul neamurilor, pentru ca, în ceea ce vă vorbesc de rău ca pe nişte făcători de rele, prin faptele voastre bune pe care le văd să slăvească pe Dumnezeu în ziua cercetării. (1 Petru 2:12) 

8. Fii în părtășie cu biserica

Vorbește cu pastorul bisericii și la fiecare serviciu divin (dar dacă aveți și un grup pe Facebook sau altă rețea de socializare) să le spui sfinților despre progresul campaniei electorale, despre nevoile de rugăciune și dacă ai nevoie de ajutorul lor. Ia seama și la îndemnurile și sfaturile bisericii. 

 

PENTRU CEILALȚI CREȘTINI tot vreau să am un îndemn. Accederea sfinților în funcțiile publice este de importanță pentru întreaga lucrare pe care o facem noi în Evanghelie. Apoi, noi suntem mădulare  unii altora și toți alcătuim Trupul lui Hristos care este Biserica. De aceea, este important să fim alături de frații și surorile  noastre care candidează la funcții publice și să-i ajutăm cu tot ce putem atât în campanie, cât și în ziua alegerilor. Și nu în ultimul rând este  să mergem la vot atunci și apoi să-l ajutăm după alegeri. 

 

Dumnezeu să vă ajute să urmați aceste sfaturi și să vă dea victorie la alegerile care vă stau în față. Să nu uitați, însă, că cea mai mare victorie nu este accederea în această funcție publică, ci prezentarea și propovăduirea lui Isus Hristos și dacă nu faceți aceasta în campanie electorală, mă tem că nu o veți face nici ajuns în funcția publică. Iar dacă este așa, atunci în zadar ați făcut tot efortul și a fost goană după vânt. Viața are sens doar atunci când este plină de Hristos.