Cafea – drog sau savurare?

Consumul cafelei, contrar multor opinii, nu elimină nevoia de somn, ci acţionează doar ca energizant. Cofeina ce se conţine în cafea stimulează diverse procese ale organismului: metabolismul, reducerea oboselii fizice, creşterea agitaţiei, a puterii de concentrare şi coordonare. Cu toate că aceasta e relativ netoxică, cofeina duce la dependenţă! Excesul de cafea provoacă palpitaţii, insomnie, convulsii, tahicardie şi uneori accese de migrenă.

Opinia medicului

“Un consum echilibrat de cafea solubilă îmbunătăţeşte performanţa mentală şi fizică. Astfel, poate fi considerat un obicei sănătos, în asociere cu o alimentaţie sănatoasă şi un program regulat de activitate fizică. Despre legatura dintre consumul de cafea şi somn, putem spune că o cafea baută dimineaţa sau după-amiază nu influenţează odihna din timpul nopţii”, a explicat doctorul Serban Damian.

Pe de altă parte, un studiu realizat de American University SUA, arată că dependenţa de cafea este este o tulburare psihică, unele persoane avînd nevoie de tratament specializat.

Țările unde se consumă cel mai mult cafea

Conform mai multor studii, Olanda este pe primul loc la consumul mondial de cafea, consumul mediu pe cap de locuitor fiind de 2,414 ceşti pe zi; 90% din populaţia americană consumă zilnic cafea, mai mult de jumătate dintre ei consumînd peste 300 mg în fiecare zi.

7 paşi pentru a te elibera de dependența de cafea:

1. Nu renunţa brusc la consumul de cafea, ci micşorează zilnic cantitatea;

2. Înlocuiţi cafeaua cu alte lichide (ceai, apă plată, suc);

3. Fii atent la sursele de cafeină, evită produsele în care ea se găseşte în cantităţi mari;

4. Măreşte consumul zilnic de apă;

5. Abordează un stil sănătos de viaţă;

6. Abordează un regim alimentar echilibrat;

7. Energizează-te prin exerciţii fizice.