Cum să ai bunul simţ când cineva se oferă să plătească în locul tău?

De multe ori observ cum unii oamenii îşi pierd bunul simţ când cineva se oferă să plătească de câteva ori pentru ei, şi parcă, într-un fel, încep să facă abuz de bunătatea şi bunul simţ al binefăcătorilor. Văzânt că alţii procedează în felul acesta, s-ar putea să fii prins în cursa acestor obiceiuri urâte. Este bine să veghezi la bunul simţ. Iată câteva sfaturi practice în această privinţă:

1. Oferă-te primul să plăteşti

Să zicem că ai mers cu cineva să discutaţi la o cafenea, sau la un restaurant. Când ajungeţi să plătiţi, cealaltă persoană se oferă să plătească pentru voi doi. Dacă eşti într-o situaţie în care este bine şi se aşteaptă să plătească unul din cei ce stau la masă, dacă ai posibilitatea să o faci, atunci oferă-te să o faci tu şi oferă-te primul. Va fi frumos din partea ta şi aşa cum spune Sfânta Scriptură

Să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Isus, care însuş a zis: “Este mai ferice să dai decât să primeşti. (Faptele Apostolilor 20:35)

2. Acceptă când cineva se oferă să plătească şi arată recunoştinţă

Dacă persoana care te-a invitat insistă să plătească, atunci acceptă aceasta, dar doar după ce te-ai asigurat că vrea cu adevărat să plătească pentru tine. Uneori oamenii o spun aşa ca să arate bine, dar tot prin cuvintele lor se dau de gol de ce spun aşa. Dacă persoana cealaltă se oferă, atunci acceptă şi arată mulţumire şi apreciere.

3. Caută şi foloseşte prilejul ca să plăteşti data viitoare

Când mai mergeţi o dată să luaţi masa împreună sau sunteţi undeva în drum ori cu o altă ocazie, este bine să te oferi tu să faci aceasta şi chiar din timp, când numai vă apropiaţi de locul unde veţi servi masa, să spui că doreşti să plăteaşti tu pentru mâncare. Şi Cuvântul lui Dumnezeu ne învaţă

Cât avem prilej, să facem bine la toţi, şi mai ales fraţiilor în credinţă. (Galateni 6:10)

4. Nu face abuz de bunătatea cuiva

Dacă o persoană anumită se oferă de mai multe ori să te servească şi are o condiţie materială mai bună ca a ta, nu o lua ca ceva care trebuie să ţi se ofere. Am observat de multe ori o astfel de atitudine cum foarte repede se formează la unii oameni. Nu lăsa să se formeze şi la tine. Rămâi totdeauna recunoscător, dar nu face abuz şi nu uita să te oferi şi tu să faci bine, să plăteşti, să contribui cu ce poţi şi îţi stă în puteri. Un fel de a face abuz este să aștepți de fiecare dată până se oferă să plătească celălalt şi să nu te oferi să plăteşti tu.

5. Dacă nu poţi plăti pentru alţii, oferă-te să plăteşti măcar pentru partea ta

Noi trecem prin diferite situaţii materiale în viaţă şi nu totdeauna te poţi oferi să plăteşti pentru alţii. Fii gata cel puţin să plăteşti pentru tine.

În zilele care vine voi reveni cu un articol în care vreau să arăt un personaj din Biblie care a făcut abuz de averile altuia şi a dat dovadă de lipsă de bun simţ în anumite situaţii din viaţă.