Savatie Baștovoi, despre cazul tragic din Suceava: “Botezul e pentru adulți”

Botez cu sfârșit tragic în România. Un bebeluș a murit după ce preotul l-a scufundat în cristelniță. S-a întâmplat la o biserică ortodoxă din Suceava. Bebelușul avea șase săptămâni. Copilul ar fi înghițit foarte multă apă și a ajuns la terapie intensivă, în stop cardio – respirator. Medicii l-au intubat, de urgență, însă din nefericire, micuțul nu a mai putut fi salvat.

Familia micuțului spune că după ce a fost scos din cristelniță, copilul nu a plâns și nici nu a mai respirat, așa că oamenii au sunat la 112. Reprezentanții bisericii susțin însă că bebelușul a început să se simtă rău în momentul în care era dat cu mir. Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală.

Moartea bebelușului din Suceava a stârnit multe discuții și în spațiul virtual. Ieromonahul Savatie Baștovoi, originar din Republica Moldova, un slujitor bine cunoscut în cercurile ortodoxe din România, a publicat pe profilul său de Facebook o reacție la cele întâmplate. În postarea sa, Savatie Baștovoi se arată nedumerit de ce unii clerici botează copiii la așa o vârstă fragedă

“Să-mi lămurească cineva cum e argumentată această urgență a botezului, încît să nu mai poată aștepta ca acel copil să se înzdrăvenească? Paralela cu tăierea împrejur vechi testamentară nu e deloc potrivită, pentru că botezul e altceva. Iar celalalt argument, „ca să nu moară nebotezat”, e de-a dreptul aberant.”, se menționează în postarea lui Savatie Baștovoi.

Ieromonahul este de părere că cea mai potrivită vârstă pentru botez este atunci când persoana este conștientă de acțiunile pe care le face

„Rânduiala botezului, așa cum se regăsește în Molitfelnic, cu molitfele premergătoare, este pentru adulți, din simplul fapt că presupune un dialog: „te lepezi de satana?” „te împreunezi cu Hristos?” Acest dialog cu lepădările de rigoare, precum și mărturisirea de credință nu le poate face un prunc de 6 săptămîni, de aceea avem o găselniță, le face nașul „în locul” pruncului. Întrebarea mea este cine se botează, nașul sau copilul? Sau jumătate de botez se face pe naș, iar cufundarea și mirungerea pe copil? Să-mi întemeieze cineva că acesta nu este un spectacol grotesc, cînd ne jucăm de-a rolurile fără sens în fața lui Hristos. Sau botezați copilul cînd poate vorbi, sau scoateți din rînduială acest dialog al nașului care devine un fel de oracol care vorbește din prunc ca dintr-o peșteră neînsuflețită.”, a mai scris ieromonahul.

Savatie Baștovoi a mai ținut să precizeze că, citez: “Recomandările de a boteza la vîrsta mai mare (nu neapărat la adolescență), vin din partea celor mai mari sfinți pe care e întemeiată rânduiala Bisericii Ortodoxe: Grigore Teologul, Ioan Gură de Aur și alții, care ei înșiși au fost botezați la maturitate.”

Acum 11 ani, un bebeluș din nordul Republicii Moldova a murit în timpul botezului, după ce preotul l-a scufundat în apă, fără să-i acopere fața.