Bisericile din sate devin tot mai bătrâne

Bisericile din satele și comunele țării noastre devin tot mai bătrâne și pustii. Este concluzia tristă la care a ajuns păstorul bisericii baptiste Betel, din satul Slobozia Mare din raionul Cahul. Vă invit să citiți un interviu despre viața de zi cu zi a creștinilor din biserica Betel din satul Slobozia Mare.

 M.C. Domnule, Nicolae Sterlea ce puteți să ne spuneți despre creșterea bisericii pe care o păstoriți?

 N.S. Suntem într-o foarte mare descreștere numerică. Anul trecut au trecut la Domnul 10 persoane, dar s-au întor și au încheiat legământ cu Domnul Isus doar patru paersoane. Slava Domnului că anul acesta avem 4 candidați înscriși pentru botez. Ne rugăm mult ca și fiica noastră să îl accepte pe Domnul Isus. Ea este directoarea școlii din sat și ar fi foarte bine pentru înaintarea Evangheliei ca și ea să devină un copil al Domnulu

 MC Câți membri are în prezent biserica?

N.S. Poate o să vă pară o cifră mare, și pentru localitățile rurale așa și este. În luna decembrie anului trecut aveam 146 de membri, dar dintre care 86 sunt oameni în vârstă, pensionari. Este acum o raritate când tinerii se întorc la Dumnezeu. Mă gândes ce va fi peste doar câțiva ani, când bisericile din satele țării noastre nu vor mai avea cine să le calce pragul.

 M.C.  Domnule Sterlea cum implicați membrii bisericii Dumneavoastră în societatea în care v-a pus Dumnezeu?

 N.S. La noi în sat avem un numar mare de biserici. Avem biserica penticostală, biserica apostolică, două biserici ortodoxe și biserică părtășiei. Vă dați seama că fiecare biserică are ca și scop să spună oamenilor Evanghelia. Unora le reușește de minune, altora mai puțin. Cât ține de noi, facem mai mult lucrări individuale, vestim Evanghelia de la casă la casă. Încurajăm biserica să meargă să spună doar Evanghelia, la toți oamenii din sat. Apoi anul acesta am reușit să folosim calendarele date de Uniunea Bisericilor Evanghelice Creștine Baptiste oamenilor din sat. Avem echipa de tineri care activează în biserică. Cu regret liderul de tineret care era, s-a retras și acum ne rugăm ca Dumnezeu să ne aducă un alt lider de tineret.

 M.C. Colaborați cu bisericile locale?

N.S. Colaborăm doar ocazional. Trăim bine cu toate bisericile pentru că aproape toate sunt o ruptură din biserică noastră și avem și o legătură de rudenie cu mulți din bisericile fie penticostale sau apostolice. De exemplu mama este membru la noi în biserica iar copii sunt membrii în biserica penticostală. În anul 1989 s-a produs această devizare, lucru care a afectat mult biserica noastră. Personal mă doare că dintr-o singură biserică, s-au pornit altele nu în localități unde nu este o altă biserica evanghelică, dar s-au pornit biserici la noi în sat. Este o mare durere pentru mine biserica părășiei. Dar asta este acum, nu avem ce face.

 M.C. Care sunt cele mai mari probleme ale bisericii Betel?

N.S. Cea mai mare problemă este că noi nu avem un lider de tineret acum. Ne rugăm ca Domnul să ne arate pe cine să îl punem. Apoi suntem încă în costrucție cu școala duminicală, care ne solicită mult timp și bani.

 M.C.  Cât ține de predarea religiei în școală, în ce măsură v-ați implicat?

N.S. Ne-am implicat la gimnaziu, unde se predă ore de religie după metoda evanghelică de studiere a bibiliei. În altă școală predă preotul biserici ortodoxe. În această școală directoarea nu ne-a permis, dar e adevărat că și noi am întârziat puțin. Dar avem promisiunea directoarei că începând cu noul an școlar ea ne va permite.

 M.C. Mulțumesc pentru interviu