Ce să credem despre organizațiile para-bisericești?

Întrebare:

Para biserica este un concept biblic sau o porecla pusa de oameni pentru anumite organizatii? 

Ce este o organizație para-bisericească?

Pentru început trebuie să definim ce este o organizație para-bisericească. În DEX nu veți găsi acest cuvânt și de aceea, trebuie să pornim de la definiția prefixului “para”.

PARA Element prim de compunere savantă cu semnificația „în afara, pe lângă”, „contra”. {< fr., it. para-, cf. gr. para – lângă, vecin].

Deci, organizație para-bisericească înseamnă o organizație care este în afara bisericii, pe lângă biserică, dar care face activități similare. De obicei, cele mai multe activități țin de evanghelizare, ucenicie sau de lucrări sociale.

Nu-mi amintesc să fie în Noul Testament menționate astfel de organizații, dar nici nu cred că ele contravin învățăturii creștine, ba invers, multe organizații para-bisericești au adus o mare contribuție bisericilor și înaintării Evangheliei în lumea întreagă.

De ce au apărut organizațiile para-bisericești?

Biserica primară, așa cum o găsim în Faptele Apostolilor era foarte activă și răspundea în mod relevant la nevoile vremii. Astfel, în acea biserică era făcută la cel mai înalt nivel și ucenicia, și evanghelizarea, și misiunea și ajutorul social. Cu părere de rău, nu totdeauna este așa azi. În opinia mea, sunt diferite motivele pentru care au apărut organizațiile para-bisericești și eu am observat următoarele:

  1. Împlinirea unei nevoi specifice ale mai multor biserici (ucenicia, școlile teologice, pregătirea slujitorilor, etc. )
  2. Împlinirea unor nevoi specifice ale societății (copiii străzii, pro-familia, etc. )
  3. Dorința de misiune și mai ales concentrarea la misiune într-o anumită arie sau la un anumit grup de oameni.
  4. Legislația anumitor țări limitează drastic activitatea bisericii și atunci acestea au fost nevoite să activeze prin intermediul organizațiilor para-bisericești pe care le-au format. Lucrul acesta mai ales este valabil în țările unde creștinii sunt în minoritate sau sunt persecutați.

Sunt însă și motive egoiste din care unii au creat organizații para-bisericești  cum ar fi dorința să nu fie sub nici un control, să nu dea socoteală și să nu se supună nimănui.

De obicei, organizațiile para-bisericești au un scop și o arie specifică de activitate, pe când biserica trebuie să facă față la toate nevoile care sunt în Evanghelie. Faptul că bisericile locale  au ignorat sau nu au făcut față anumitor nevoi specifice din aria lor,  a motivat pe creștinii din acele biserici să se preocupe specific de nevoia respectivă, iar pentru aceasta a fost nevoie de crearea unei organizații para-bisericești. Când Maica Tereza a văzut nevoile femeilor abandonate și a copiilor străzii din India, ea a început să le slujească și nici măcar nu avea gândul să fondeze organizația care apoi a crescut enorm de mare. Aceasta însă nicicum nu trebuie luată ca și o învinuire la adresa bisericilor locale din India.

Cum trebuie să se raporteze bisericile locale la organizațiile para-bisericești?

Organizațiile para-bisericești care activează în domeniul evanghelizării, uceniciei și ajutorului social au fost și sunt de un mare folos bisericilor locale atunci când pastorii și preoții știu și doresc să conlucreze. În același timp, aceasta trebuie să fie o conlucrare sănătoasă și atât biserica cât și organizația para-bisericească să urmărească înaintarea lucrării lui Dumnezeu și nu doar interese proprii din această conlucrare. Nu este bine când organizația para-bisericească se impune bisericii sau când biserica locală caută să controleze activitatea organizației para-bisericești în colaborarea lor. Dumnezeu ne învață în Biblie:

Nimeni din voi să nu sufere ca ucigaş sau ca hoţ, sau ca făcător de rele, sau ca unul care se amestecă în treburile altuia. (1 Petru 4:15)

Bisericile care au posibiltăți financiare, este bine să pună umărul și să ajute la lucrările care sunt făcute de organizațiile creștine și mai ales la misiunea care se face în alte țări. Așa să ne ajute Dumnezeu.

Să nu uităm că și membrii bisericilor locale și lucrătorii din organizațiile para-bisericești sunt toți creștini și fac parte din Biserica lui Isus Hristos. De aceea, să lucrăm pentru El și să fim una în El.

Invit cititorii să se expună la comentarii pe marginea acestui subiect.