Cum să procedezi când biserica din care faci parte se risipește și nimeni nu este deranjat de aceasta?

ÎNTREBARE:

D-le pastor Vasile Filat, vă apreciez în primul rând că sunteți disponibil să comunicați cu oamenii. Am urmărit și eu ceva din emisiunile dvs și, de aceea, consider că aveți experiență. Cu respect pentru că lucrați direct pe suflet, ce mă sfătuiți în cazul acesta să fac? Când am mers cu 25 de ani în urmă în adunarea din care fac parte acum erau cam 50 de membri, o adunare nou înființată de 3 ani. În ultimii 15 ani s-au împrăștiat de trei ori pe la alte adunări și am mai rămas 15 membri, din care 3 sunt de 80 de ani, iar restul peste 50 de ani. În 2012 vreo 5 femei am început să ne întâlnim separat la rugăciune o dată pe săptămână – vineri. Două din ele au plecat, am rămas doar 3 la rugăciune. Teoretic ar trebui să continuăm, dar realitatea ne-a descurajat. Și mai mult, ”evaluarea” oficială sună cam așa: ”Nu ducem lipsă de niciun bine”.
Cred că am spus lucrurile clar, vă mulțumesc și Domnul să vă arate o soluție!

Este tristă această situație. Este foarte tristă și nu doar din pricina că au rămas puțini oameni și că nu mai vin alții noi, ci pentru că s-a sălășluit în acest grup o periculoasă orbire spirituală. În cartea Apocalipsa găsim următorul mesaj:

Îngerului Bisericii din Laodiceea scrie-i: “Iată ce zice Cel ce este Amin, Martorul credincios şi adevărat, Începutul zidirii lui Dumnezeu: „Ştiu faptele tale: că nu eşti nici rece, nici în clocot. O, dacă ai fi rece sau în clocot! Dar, fiindcă eşti căldicel, nici rece, nici în clocot, am să te vărs din gura Mea. Pentru că zici: ‹Sunt bogat, m-am îmbogăţit şi nu duc lipsă de nimic›, şi nu ştii că eşti ticălos, nenorocit, sărac, orb şi gol, te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur curăţit prin foc, ca să te îmbogăţeşti, şi haine albe, ca să te îmbraci cu ele şi să nu ţi se vadă ruşinea goliciunii tale, şi doctorie pentru ochi, ca să-ţi ungi ochii şi să vezi. Eu mustru şi pedepsesc pe toţi aceia pe care-i iubesc. Fii plin de râvnă dar şi pocăieşte-te! Iată, Eu stau la uşă şi bat. Dacă aude cineva glasul Meu şi deschide uşa, voi intra la el, voi cina cu el, şi el, cu Mine. Celui ce va birui îi voi da să şadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum şi Eu am biruit şi am şezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie.” Cine are urechi, să asculte ce zice Bisericilor Duhul.” (Apocalipsa 3:14–22)

După cum vedeți, problema majoră a acelei biserici era că se vedeau îndestulați și se vedeau bogați, îmbogățiți și că nu duceau lipsă de nimic. Cam așa se pare că este situația și în biserica din care faceți parte, de vreme ce oamenii spun că “nu duc lipsă de niciun bine”. Cum pot ei să zică așa, când au mai rămas un număr mic, când nu vin suflete la Hristos, când cei care erau s-au risipit? Cum poți spune că nu duci lipsă de nimic când acolo este așa o sărăcie spirituală lucie? Mulțumesc Domnului pentru Dvs., cea care mi-ați scris și care vedeți situația aceasta. Se pare că sunteți unica care ați mai rămas conștientă și care vedeți că nu este bine ceea ce se întâmplă, de aceea aveți și responsabilitatea să aduceți schimbarea acolo. Vă sfătuiesc să faceți rost de cursul de studiu biblic inductiv “Vrei să fii ucenicul lui Isus? Trebuie să plătești prețul!” de Kay Arthur. Ceea ce le lipsește cel mai mult acestor femei și tuturor membrilor din biserică este învățătură sănătoasă și temeinică din Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă ar fi avut învățătură, nu ar fi ajuns unde se află acum. De aceea, acum trebuie în mod de urgență să începeți a studia profund Scripturile. Propuneți-le să începeți acest studiu. Așteptați-vă să fie multă opoziție și critici, căci de la oameni care zic că “nu duc lipsă de niciun bine”,  în timp ce biserica locală s-a ruinat în ochii lor, nu te poți aștepta la multă inițiativă și nici la multă foame și sete după neprihănire. Când le vei propune să studieze Biblia, vor începe să spună că sunt prea ocupați, că nu au nevoie, că este prea târziu, că este prea greu, (sau poate că este prea simplu și ușor), orice motive vor găsi numai să nu facă. Nu cedați, căci nu există o altă soluție pentru ei. Căutați să le explicați continuu că dacă nu se întorc la studierea Cuvântului lui Dumnezeu,  fiecare din ei personal se află în mare pericol duhovnicesc și că starea lor actuală este extrem de gravă înaintea lui Dumnezeu. Mă rog să vă dea Dumnezeu înțelepciune și să vă ajute să aduceți schimbare.