Alegerile reprezintă o șansă pentru cetățeni de a aprecia și evalua aleșii (de a le da o notă), votându-i pe cei care răspund cel mai bine necesităților lor. Deși autoritățile publice implică populația în procesul decizional pe parcursul mandatului lor, această implicare nu înseamnă că cetățeanul ia decizia totală. Decizia este luată într-un final tot de autoritatea publică, care a fost învestită de către cetățeni să guverneze țara în numele lor. Avem șansa să trimitem oameni în primării și consiliile locale, care vor putea lua decizii mature bazate pe interesul cetățeanului simplu și nu pe cel al partidului din care face parte.
Să nu uităm că alegerile dau puteri cetățenilor de a determina care persoane să guverneze țara într-o anumită perioadă. Acum este vremea potrivită să decidem. Neparticiparea la vot a cetățenilor ar putea însemna un mai mic grad de interes față de modul în care este administrată țara, iar funcționarii aleși vor fi motivați să ignore ulterior voința cetățenilor. Acest fapt poate conduce spre așa-numitul fenomen de „abuz al puterii de stat”. Nu vreau să cred că cineva vrea ca “abuzul puterii de stat” să fie politică națională. Poate fi în cazul în care ne ignorăm dreptul de a vota și îi lăsăm pe alții să ne decidă soarta. Nu este greu să ieșim la vot. Înțelege, om bun, că este o mare responsabilitate și binecuvântare că putem alege, privilegiu pe care alții nu l-au avut și nici nu îl au. Dacă spui că îți iubești țara și tot ce este în ea, ieși la vot, analizează și cântărește bine ceea ce votezi. Nu te uita la vorbe care nu au nicio acoperire, ci votează oameni integri. Este adevărat, sunt puțini, dar sunt. Votează oameni care nu s-au corupt și nu și-au pătat integritatea morală. Dacă vom alege după aceste criterii, cu certitudine altfel vor arăta primăriile și consiliile locale sau raionale.
A merge la vot este o expresie a democrației. Este un drept, iar oamenii trebuie să fie conștienți de aceasta. Consider și spun mereu că nu ai dreptul să te plângi dacă în ziua alegerilor nu ai ieșit la vot. Apoi, a merge la vot este singurul mod în care ne putem creiona viitorul, singurul mod de a ne aduce aportul la ceea ce va urma în următorii ani. A nu ieși la vot înseamnă să îți întorci spatele, iar dacă ți-ai întors spatele, nu mai ai de ce să plângi, pentru că tu nu ai făcut nimic prin faptul că ai ales să te încui în casă. Schimbarea e în mâna noastră, iar ignoranța nu e o soluție. Dacă ne pasă de viitorul acestei țări, dacă vrem să putem să ne privim în ochi copiii, trebuie să ne asumăm responsabilitatea alegerii noastre și să ne exercităm votul, după cum ne dictează conștiința și analizând faptele celor care doresc să fie gospodari. Sacrificăm 10 minute o dată la patru ani pentru o responsabilitate civică de netăgăduit.