Binecuvântarea de a alege

Alegerile locale stau la ușă și bat, dar o majoritate covârșitoare a populației noastre nu mai dorește să-și exercite dreptul de a alege. Cauzele sunt multiple, dar azi nu mă voi opri la ele. Vreau doar să înțelegem că trăim vremuri binecuvântate, când avem onoarea să mergem și noi să alegem. Doar făcând un exercițiu de memorie și întorcându-ne în istorie, vom vedea cât au tânjit oamenii după asfel de vremuri, când, nefiind forțat, te duci și îți alegi conducerea pentru următorii ani. Nu tot așa este și azi. Locuitorii țării noastre nu mai văd acest lucru ca pe un drept sau posibilitate unică de a contribui la schimbarea celor care nu fac nimic ca să-i aleagă pe cei care plâng pentru țara lor. Cetățenii își ignoră marele privilegiu de a schimba țara. Trebuie să înțelegem că această posibilitate nu o avem zilnic. De aceea, indiferent de timpul de afară, dispoziție sau alte împrejurări, suntem efectiv obligați să participăm la acest exercițiu democratic și să mergem la vot, pentru că ignoranța este rea și vom suporta aspre consecințe.

Alegerile reprezintă o șansă pentru cetățeni de a aprecia și evalua aleșii (de a le da o notă), votându-i pe cei care răspund cel mai bine necesităților lor. Deși autoritățile publice implică populația în procesul decizional pe parcursul mandatului lor, această implicare nu înseamnă că cetățeanul ia decizia totală. Decizia este luată într-un final tot de autoritatea publică, care a fost învestită de către cetățeni să guverneze țara în numele lor. Avem șansa să trimitem oameni în primării și consiliile locale, care vor putea lua decizii mature bazate pe interesul cetățeanului simplu și nu pe cel al partidului din care face parte.

Să nu uităm că alegerile dau puteri cetățenilor de a determina care persoane să guverneze țara într-o anumită perioadă. Acum este vremea potrivită să decidem. Neparticiparea la vot a cetățenilor ar putea însemna un mai mic grad de interes față de modul în care este administrată țara, iar funcționarii aleși vor fi motivați să ignore ulterior voința cetățenilor. Acest fapt poate conduce spre așa-numitul fenomen de „abuz al puterii de stat”. Nu vreau să cred că cineva vrea ca “abuzul puterii de stat” să fie politică națională. Poate fi în cazul în care ne ignorăm dreptul de a vota și îi lăsăm pe alții să ne decidă soarta. Nu este greu să ieșim la vot. Înțelege, om bun, că este o mare responsabilitate și binecuvântare că putem alege, privilegiu pe care alții nu l-au avut și nici nu îl au. Dacă spui că îți iubești țara și tot ce este în ea, ieși la vot, analizează și cântărește bine ceea ce votezi. Nu te uita la vorbe care nu au nicio acoperire, ci votează oameni integri. Este adevărat, sunt puțini, dar sunt. Votează oameni care nu s-au corupt și nu și-au pătat integritatea morală. Dacă vom alege după aceste criterii, cu certitudine altfel vor arăta primăriile și consiliile locale sau raionale.

A merge la vot este o expresie a democrației. Este un drept, iar oamenii trebuie să fie conștienți de aceasta. Consider și spun mereu că nu ai dreptul să te plângi dacă în ziua alegerilor nu ai ieșit la vot. Apoi, a merge la vot este singurul mod în care ne putem creiona viitorul, singurul mod de a ne aduce aportul la ceea ce va urma în următorii ani. A nu ieși la vot înseamnă să îți întorci spatele, iar dacă ți-ai întors spatele, nu mai ai de ce să plângi, pentru că tu nu ai făcut nimic prin faptul că ai ales să te încui în casă. Schimbarea e în mâna noastră, iar ignoranța nu e o soluție. Dacă ne pasă de viitorul acestei țări, dacă vrem să putem să ne privim în ochi copiii, trebuie să ne asumăm responsabilitatea alegerii noastre și să ne exercităm votul, după cum ne dictează conștiința și analizând faptele celor care doresc să fie gospodari. Sacrificăm 10 minute o dată la patru ani pentru o responsabilitate civică de netăgăduit.