Ce spune Biblia despre sporturile extreme?

Întrebare: 

 

Ce spune Biblia despre sporturile extreme cum ar fi săritul cu parașuta, viteza mare, la înălțimi mari să atingi vârfurile munților etc.? Vă rog să mă ajutați cu un răspuns. 

 

Este interesantă întrebarea, mai ales că am și eu acasă pe fiul mai mic care este foarte pasionat de longboarding și se scoală dimineața la orele 4 ca să practice. Stau puțin cu inima strânsă, dar oricând iese și îl văd sau când îmi amintesc de el, mă rog să-l păzească Dumnezeu. Sunt tentat să-i interzic, dar îmi amintesc că și eu am fost foarte pasionat de astfel de sporturi la vârsta lui și chiar și acum mă îmbie câte ceva când văd. Mi-ar place să mai sar cu parașuta, să cuceresc înălțimile munților etc. Am adresat întrebarea și prietenilor mei pe Internet și am văzut că cei mai mulți din ei s-au arătat interesați să aibă astfel de experiențe. Dar, primind întrebarea, am căutat să văd ce spune Biblia.

 

O bună parte din noi, mai ales bărbații, și mai ales în perioada adolescenței și tinereței, suntem curioși să ne cunoaștem limitele fizice, dar și pe cele ce țin de voință. Sporturile extreme ne oferă un cadru bun pentru verificarea acestor limite. Totuși, îmi vine în minte acest pasaj din Biblie, la care au făcut referință și alți prieteni ai mei când le-am adresat întrebarea pe Facebook. Textul este următorul: 

 

Omul lesne crezător crede orice vorbă, dar omul chibzuit ia seama bine cum merge. Înţeleptul se teme şi se abate de la rău, dar nesocotitul este îngâmfat şi fără frică. (Proverbe 14:15-16) 

 

Când i-am citit acest pasaj fiului meu Daniel, care practică longboarding, mi-a spus că este de părere că textul se referă la a te păzi de păcat și nu la sporturi extreme. I-am dat dreptate în parte, dar, totuși, cred că omul chibzuit ia seama bine cum merge și se abate de la orice rău și de la orice pericol. Mă mai gândesc și la acest verset: 

 

Lipsa de ştiinţă este o pagubă pentru cineva şi cine aleargă neghiobeşte înainte o nimereşte rău. (Proverbe 19:2) 

 

A alerga neghiobește înseamnă a nesocoti pericolele și în tinerețe se întâmplă aceasta mai des. Vreau să vă spun un caz din viața mea. În anul 1996 am participat împreună cu echipa națională de Taekwon-Do a Moldovei la programul demostrativ din cadrul Olimpiadei din or. Atlanta, SUA. O dată am fost invitați de o familie creștină în ospeție și ei aveau trei motociclete din cele cu patru roți. Aveau un teren mare înconjurat de sârmă ghimpată, căci era la o fermă, și noi am început să ne întrecem. Era o competiție interesantă și în toiul ei am depășit orice viteză, așa că la un moment eu am văzut cum merge motocicleta pe care o conduceam direct într-un gard din sârmă ghimpată făcut la cea mai bună calitate americană și nu era nici o posibilitate să-i schimb direcția, căci s-ar fi răsturnat și era mai rău. 

 

 

În acele câteva clipe scurte până m-am ciocnit în gard am reușit să mă gândesc că voi muri cu siguranță și foarte mult am regretat că mor așa prostește și fără nici un rost. Dumnezeu a făcut o mare minune, așa încât am rupt gardul, motocicleta a trecut în cealaltă parte și eu m-am ales doar cu câteva zgârâieturi. I-am mulțumit Domnului că mi-a salvat viața, dar după aceea am avut câteva zile un simțământ foarte neplăcut. Mă simțeam rău pentru imaturitatea pe care am avut-o în această faptă. Mă gândeam că eram căsătorit, aveam copil de 5 ani acasă și soția era însărcinată cu al doilea copil și eu am mers așa neghiobește… 

 

Trebuie de menționat și faptul că orice sport pare periculos pentru cei din jur, deoarece ei nu știu despre implicațiile lui și că există reguli și măsuri de precauție pe care trebuie să le întreprindă orice sportiv. Astfel, Taekwon-Do, arta marțială pe care o practic de 26 de ani, pare să fie una periculoasă, însă la antrenamente există măsurile de precauție și asigurare pe care trebuie să le știe fiecare antrenor și sportiv și să le aplice. De fapt, aceasta este valabil pentru orice activitate umană, pentru că oriunde este pericol să faci greșeli care te vor costa mult sau poate chiar și viața dacă nu ești precaut. 

 

Când eram în Krasnoiarsk, un prieten de al meu m-a inviat să mă învețe a schia. Făceam eu lucrul acesta și în copilărie când îmi făceam schiuri din doagele de la poloboc, dar am uitat totul și nu eram sigur că voi reuși. Astfel, ajuns acolo, am pus toate întrebările care țin de evitarea pericolelor, apoi am practicat pe o pistă pentru copii și apoi am reușit în aceeași zi să mă dau cu schiurile la vale de trei ori  de pe pista cea mai lungă. A fost o experiență minunată. 

 

 

Când predam sesiunea în orașul Krasnodar, am descoperit că unul din studenții mei, un diacon, era instructor de zbor cu paraplanul. Toată viața mea am dorit să zbor și eu, chiar doream să fiu și pilot la o anumită perioadă din viață. Așa că, mai în glumă, mai în serios, am rugat pe fratele meu și m-a învățat să zbor și eu și a fost o experiență minunată. 

 

 

Când am fost în vizită la un prieten care practică surfing, m-am arătat curios, i-am pus întrebări și atunci el s-a oferit să mă învețe și pe mine. După ce m-am chinuit două ore pe apă, am reușit să stau în picioare pe aparat timp de 5 secunde. Prietenul a spus că este o mare realizare pentru prima dată. O altă experiență interesantă atunci a fost că în timp ce eu mă chinuiam să învăț, a venit o focă și și-a scos capul chiar lângă mine, așa că puteam să o mângâi pe cap, dar nu am îndrăznit. Aceasta a dat și mai mult farmec experienței pe care am avut-o în acea zi. 

 

 

Mie îmi place să privesc ce realizează oamenii în sporturi extreme și ori de câte ori văd ceva care mă impresionează, îmi amintesc de versetul din Biblie unde David spune: 

 

Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta! (Psalmi 139:14) 

 

În același timp, îmi amintesc de experiența pe care am avut-o cu motocicleta și mai ales de concluziile pe care mi le-am făcut după acel accident și nu aș vrea să mor prostește nici eu, dar nici alții. Dumnezeu să ne ajute ca și prin viața noastră și prin moartea noastră să fie proslăvit Hristos și să nu fim dați de rușine cu nimic.