Ce spune Biblia despre cei 40 de sfinţi?

Întrebare:

Se spune că sărbătoarea celor 40 de sfinţi este mare. Ce spune Biblia despre ea? Cum este corect să sărbătorim? Ce să facem şi să nu facem la această sărbătoare?

Ce spune Biblia despre cei 40 de sfinţi?Ce spune istoria?

Biblia nu menţionează nimic despre cei 40 de sfinţi. Ei au fost ostaşi creştini care au trăit la începutul secolului 4 şi au murit cu moarte de martiri. Enciclopedia Wikipedia ne relatează următoarele despre ei:

Cei 40 de mucenici erau soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului roman păgân Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid şi Domnos erau foarte pricepuţi în studiul Scripturilor. Aflând despre credinţa lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemniţaţi timp de 8 zile, bătuţi cu pietre şi ademeniţi cu daruri. Prin semne divine au fost însă întăriţi în dreapta credinţă. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat şi a ieşit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoşi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor şi au fost lăsaţi să-şi dea sufletele. Rămăşiţele lor au fost arse, iar cenuşa aruncată în lac. Moaştele lor au fost răspândite la diverse biserici din spaţiul ortodox.

Nu se cunoaşte exact nici anul şi nici data când au suferit martirajul cei 40 de sfinţi. Primele informaţii scrise despre ei au fost lăsate de Sf. Vasile într-o predică rostită cu prilejul amintirii martirajului lor.

Nu cu ritualuri păgâne

Cu părere de rău, cei mai mulţi oameni “sărbătoresc 40 de sfinţi” fără să cunoască ceva despre ei şi au înlocuit sau amestecat amintirea lor cu multe elemente păgâne. Astfel:

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

Cei 40 de mucenici au alungat gerul şi au topit gheaţa nu prin lovirea pământului sau a gheții “cu bâte sau cu maiuri, rostind descântece”, ci prin rugăciune izvorâtă din credinţă. Dumnezeu le interzice categoric creştinilor să practice descântecele:

Să nu fie la tine nimeni care să-şi treacă pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care să aibă meşteşugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, de descântător, nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe pe morţi. Căci oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului; şi din pricina acestor lucruri va izgoni Domnul Dumnezeul tău pe aceste neamuri dinaintea ta. Tu să te ţii în totul totului tot, numai de Domnul Dumnezeul tău. (Deuteronomul 18:10-13)

Cei 40 de sfinţi s-au gândit şi au umblat după lucrurile de sus

Adrian Cocosila scrie despre următoarele obiceiuri legate de sărbătoarea celor 40 de sfinţi:

In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.  Dupa ce plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era reparat, curatat si purificat. Intre plugari se incheiau intelegeri pentru intovarasire la arat, iar in dimineata acestei zile plugul era scos in fata casei in mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara, presarat cu numeroase obiceiuri.

Nu este nimic rău în faptul că plugarii îşi pregătesc plugul şi fac înţelegeri, dar nu văd nici o legătură cu valorile pentru care au suferit martirajul cei 40 de ostaşi. Ei nu-şi pregăteau plugul atunci, ci se gândeau şi sufereau pentru lucrurile de sus. Mult mai binevenit este în această zi să ne dedicăm studierii Sfintelor Scripturi şi mai ales să ne rugăm pentru toţi creştinii care suferă prigoană şi martiraj în lumea întreagă, sau poate putem face şi ceva mai mult pentru ei.

Beţia este destrăbălare

În Moldova mai este un alt obicei pe care l-am auzit şi văzut din copilărie şi anume, de ziua celor 40 de sfinţi mucenici, bărbaţii se întâlnesc şi beau câte 40 de pahare de vin, crezând că doar în felul acesta au sărbătorit cuviincios. Cei mai mulţi din ei nici pe departe nu ştiu ceva despre aceşti martiri şi nici nu arată interes să ştie. Cei 40 de sfinţi mucenici au murit, însă, tocmai pentru faptul că s-au închinat Domnului Isus şi n-au mai trăit ca păgânii. Ei au ascultat de Cuvântul lui Dumnezeu, care spune:

Nu vă îmbătaţi de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiţi plini de Duh. Vorbiţi între voi cu psalmi, cu cântări de laudă şi cu cântări duhovniceşti, şi cântaţi şi aduceţi din toată inima laudă Domnului. (Efeseni 5:18-19)

Creşte în credinţă

Fapta curajoasă a celor 40 de martiri şi tăria lor în credinţă face pe fiecare creştin să-şi dorească acelaşi lucru. Vă recomand să studiaţi cursul de studiu biblic inductiv al Epistolei lui Iacov care abordează în profunzime subiectele suferinţei şi răbdării.