Să nu batjocoriți memoria celor căzuți la datorie

screen-shot-2016-11-23-at-16-28-08Recent, am fost martorii tragicului incendiu de la Ciocana, în urma căruia a decedat Ivan Nogailâc, un pompier în vârstă de 28 de ani, care a lăsat în urma sa o soție și doi copii de doar 3 anișori. Un lucru frumos care ne-a suprins pe toți a fost solidaritatea, fără precedent, de care au dat dovadă moldovenii, adunând în doar o singură zi peste 20 de mii de euro pentru acoperirea datoriilor pe care familia Nogailâc o avea la bancă sub formă de credit. Un gest de-a dreptul admirabil.

Cu părere de rău, însă, sunt oameni și organizații care încearcă să-și facă PR pe seama acestei tragedii. În dorința lor de a se promova sau de a se revanșa politic, sau din alte motive, aceștia folosesc tragedia familiei Nogailâc și nu fac altceva decât să batjocorească memoria acestui om căzut la datorie. Un Om cu literă mare, care este o pildă pentru noi toți. Sunt sigur că nu ne-ar place la nimeni ca cineva să-și construiască glume pe seama tragediei din familiile noastre. Cum se simte familia răposatului Ivan Nogailâc, dar și colegii lui de breaslă, când cineva încearcă să le exploateze durerea de dragul unor interese personale sau de grup? Acest lucru este inacceptabil, urât și o lipsă elementară a celor șapte ani de acasă.

Haideți să luăm aminte la sfatul Mântuitorul nostru, Isus Hristos, care ne-a învățat următoarele: “Ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel”. Cred că această afirmație ar fi valabilă și în formula: „Ce nu voiți să vă facă oamenii, nu le faceți la fel”.

Doamne ajută!