Bani în loc de părinţi?!!!

Îmi pun totdeauna întrebarea : oare ce doresc să ofere părinții copiilor, atunci cînd i-au decizia să plece peste hotare?, așa un fel de foițe numite dolari și euro care pot oferi dragoste părintească chiar cînd ei sunt departe? , înseamnă că putem numi dolarii- tată și euro – mamă , și așa am rezolvat problema.

Cu parere de rau așa rezolvă problema acei părinți care pleacă și lasă copii fără supraveghere, crezînd că tot de ce are nevoie copilul lor sunt banii și nimic altceva mai important. Îi iarăși îmi pun o întrebare, oare este vre-un copil care ar schimba parinții pe bani?

Intrebarea aceasta a ajuns să fie cu adevărat o problema gravă, și situația care sa creat pînă acum a devenit foarte îngrijorătoare. Citind studiul Situația copiilor rămași fără îngrijire părintească în urma migrației, efectuată de UNICEF Moldova și CIDDC , am rămas zguduit de rezulatul acestuia.

Migrația în țară crește din zi în zi, și odata cu migrația cresc numărul copiilor rămași fară părinți. Acasta este o coincidență adevărată, cei care migreÎă sunt părinții și cei care rămîn sunt copii acestor părinți dar și copii țării noastre. Ca să înțelegeți mai bine situația ,o să scriu doar cîteva statistici copiate din studiul efectuat de UNICEF.

Dacă în anul 2000 copii fară ambii părinți erau doar doi la sută, in 2005 aceasta cifra era de șapte la sută. În 2000 au fost înregistrați 18 la sută, copii fară un părinte, peste cinci ani rata lor fiind de 31 la sută. Rezultatele studiului denotă faptul că acești copii apreciÎă

eforturile parinților de a castiga bani, dar, în același timp, se distanțeÎă de ei in lipsa suportului moral și a comunicării.

Adevărul este că eu sunt unul din copii care fac parte din aceste statistici. De la vîrsta de 11 ani am rămas doar cu mama acasă, tatăl meu plecînd peste hotare la lucru pentru 5 ani, și nu pot să mint faptul că nu ma bucurat plecarea lui, în mod special după bani. Deodată m-am gîndit că voi avea de toate, poate mai tîrziu și o mașină, astfel dezvoltînd visuri mari în mintea mea, și nu zic că mi-a lipsit vre-un lucru material din moment ce a plecat, însă aș minți dacă voi spune că nimic nu sa schimbati în viața mea de atunci.

La început a fost parcă bine, eram acelaș baiat cuminte, ascultător, cu note bune la școală, dar undeva m-am împiedicat rau de tot. La vîrsta de 14 ani am gustat pentru prima dată ce înseamnă să fii beat, la aceeaș vîrstă am mers pentru prima dată la discotecă, și tot la această vîrstă am pus pentru prima dată țigara pe buzele mele, am devenit altcineva. Sunt sigur că aceste cuvinte nu sunt srăine pentru tinerii care mai ales au părinți peste hotare. Nimeni nu poate înlocui părinții așa cum nimeni nu poate înlocui țara în care trăiești, și educația care o primești de la părinte nu se poate compara nici cu educația de la școală sau de la bunici.

Cît despre mine, un lucru de care mă bucur este că acum am înțeles toate aceste lucruri și m-am schimbat, prin faptul că studiez Biblia și cred în Domnul Isus. Mai am și învățători care au trecut prin situații asemenea mie, de aceea m-au ajutat să trec de aceste vicii care au pornit să îmi distrugă viața chiar de la o vîrstă fragedă.

Rețineți orice copil dorește să fie lîngă părinții lui, și nici un dolar nu poate înlocui pe tata și nici un euro nu o poate înlocui pe mama, ei sunt unicali pentru noi, și un copil se dezvoltă cel mai bine doar lîngă părinții lui. Dacă am înțelege cu toții acest mesaj atunci în lumea noastră sar produce o schimbare.

Ion Druță