Efectele avortului asupra sănătății femeii

Principalele motive pentru care femeile preferă să facă un avort sunt cauzate de circumstanţe personale, starea de sănătate precară şi şansele crescute ca fătul să aibă anumite malformaţii. Însă, cele mai multe dintre femei nu sunt conștiente de pericolele care însoțesc această soluție ucigașă. Cer avortul ca și un drept ce le aparține și nu conștientizează că-și distrug viața lor, pe lângă faptul că pun capăt vieții copilului.

Morbiditatea din cauza avortului este destul de ridicată. Studiul sănătăţii reproductive a demonstrat că 11% din femei au avut complicaţii associate cu întreruperea sarcinii în primele 6 săptămîni după avort. Dintre acestea 52% din femei au relatat sângerări puternice şi îndelungate, 22% infecţie pelvină, 5% din femei au constatat complicaţii peste şase luni după procedură: menstruaţii neregulate, dureroase şi amenoree secundară. Perforaţia uterină a avut loc în 1%.

Printre complicațiile imediate sau precoce ale avortului se enumeră:

Perforația peretelui uterului cu instrumentele de avort care se însoțește deseori de pierderi maride sânge, durere și impune uneori o intervenție chirurgicală complicată, iar în unele cazuri chiar amputarea uterului (histerectomie). Când este perforat uterul se pot produce leziuni ale organelor interne, aflate în imediata apropiere, cum ar fi intestinele sau vezica urinară.

Avortul incomplet are loc în cazul când în uter rămân țesuturi sau bucăți din fetus, adică din corpul copilului care a fost avortat. Clinic se manifestă prin hemoragii, contracții dureroase, infecții grave.

Ruptura de col uterin. Este o complicaţie frecventă şi foarte serioasă, care poate să apară în timpul chiuretajului. Leziunile se pot extinde lateral, unde se află vasele mari de sânge ale uterului şi pot cauza o sângerare foarte mare, care uneori necesită extirparea uterului.

Infecția mai frecvent asociată retenției de țesuturi fetale poate avea ca și rezultat avortul septic sau toxico-septic ce reprezintă o complicație gravă, frecvent mortală.

La 10-20% din femeile sănătoase avortul este un impuls pentru dezvoltarea bolilor acute și cronice ale organelor de reproducere care de cele mai multe ori duc la sterilitate.

Consecințele avortului pe termen lung:

Sterilitatea. În timpul avortului pereții uterului sunt răzuiți cu un instrument în formă de laț. Învelișul uterului este traumatizat în timpul acestui proces, iar când se vindecă devine un țesut plin de cicatrici. Implantarea embrionului, în urmatoarele sarcini, va fi foarte dificilă și constituie una din cauzele sterilității.

Avortul dereglează procesele hormonale sensibile ale organismului femeii. Astfel funcția ovarelor este deteriorată, ceea ce adesea duce la dereglarea ciclului menstrual și la sterilitate.

Există chiar şi o legătură între avort şi cancer, studiile de specialitate dovedind că există un risc crescut de cancer cervical, ovarian sau mamar în cazul femeilor care au făcut avort.

Printre complicațiile pe termen lung se mai enumeră: sarcinile extrauterine, iminența de avort spontan, nașteri premature.

Nu este de neglijat nici impactul psihologic pe care îl poate avea un avort care se manifestă prin tulburări afective, sentimente de frustrare, atacuri frecvente de plâns, depresii cu tentative de suicid, insomnii și vise terifiante, destrămarea relațiilor interpersonale cu partenerul, copiii, prietenii, pierderea interesului pentru activităţile desfăşurate ș.a.

Conform mărturiilor mai multor tinere care au făcut cel puțin un avort în adolescență, chiar și după mai mulți ani de la inducerea avortului, afirmă că încă mai au coşmaruri legate de copilul pe care l-ar fi putut avea sau de procedura în sine. De asemenea, acestea se feresc de orice le-ar putea aminti de experinţa trăită. Multe din ele au observat că sunt sensibilizate şi de prezenţa copiilor pe stradă de mână cu mama lor. Tinerele spun că se învinuiesc şi îşi reproşează tot ce are legătură cu avortul la care au recurs.

În proportie de 70% relațiile de cuplu stabilite în mod romantic se rup după avort. Comunicarea adesea se rupe după experiența avortului. Relația lor sexuală suferă. Multe femei după avort se poartă cu indiferență și lipsă de afecțiune. Nu este nici tristă, nici fericită. Ea doar există.

Avortul este unica intervenție medicală al cărei rezultat este nu îmbunătățirea sănătății pacientului, ci deteriorarea ei: sănătatea femeii este profund afectată, iar cel de-al doilea pacient – copilul – este omorât.

Ludmila Grigoriu