Statistici naționale și internaționale privind avortul

Dacă în 2010 ţara noastră avea 3,5 milioane de locuitori, atunci pentru 2050 numărul populaţiei se prognozează a fi de doar 2,5 milioane. Statisticile oficiale arată că procesul a început deja. Din 2002 şi până în 2012 populaţia Moldovei s-a redus cu peste 63 de mii de oameni.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei estimează că din 2014 fenomenul îmbătrânirii populaţiei din Moldova va lua amploare. Din 2000 şi până în 2013 numărul copiilor de până la 14 ani s-a diminuat de la aproape o pătrime din populaţie, până la puţin peste 16 la sută. În schimb cota persoanelor în etate a crescut de la 13,6 la 15,3 la sută.

În anii 2010-2013 în Moldova s-au născut, în total, în jur de 156 mii de copii. În acelaşi timp, numărul celor decedaţi a fost de peste 160 de mii și au fost avortați (doar oficial înregistrat) peste 60 de mii. Datele oficiale cu privire la avort, însă, după cum afirmă medicii, trebuie înmulțite la cifra 3 sau 4. Aceasta se datorează faptului că cele mai multe întreruperi de sarcină nu sunt înregistrate oficial. Mai mult decât atât, nu sunt trecute în statistica oficială nici avorturile care se efectuează în clinicile private și nici cele medicamentoase. Cât privește pastilele avortive, acestea sunt eliberate în farmacii fără nici o prescripție medicală și nici un control. Deci, numărul zilnic de avorturi e mult mai mare decât cel declarat. Acesta ar constitui peste 60 de mii de avorturi pe an, adică 160 pe zi sau 7 la oră. Acest număr întrece de circa 2 ori numărul de nașteri în țara noastră, care constituie 34 de mii pe an.

Astfel, anual în Republica Moldova prin avort pierdem 60000 de mii de vieți anual, comparativ cu pierderile anuale înregistrate din motiv de accidente (2800) sau cauzate de bolile aparatului circulator (22130), considerată una din bolile ce provoacă cel mai mare număr de decese.

Alarmantă este creșterea numărului de avorturi în rândul minorelor – din toate avorturile 10,6% sunt efectuate la adolescente de vîrsta 15-19 ani. În spitale se formează „cozi” de către tinerele de 16-17 ani care vor să avorteze.

Statisticile aproximative arată pentru țările Europei în jur de 8000 de avorturi pe zi și vreo 350 pe oră, adică la fiecare 10 secunde un copil este ucis prin avort. Numărul de avorturi înregistrate timp de doar 12 zile în UE este superior numărului de decese cauzate de accidentele rutiere timp de un an întreg.

Avorturile înregistrate oficial în UE corespund cu deficitul demografic al celor 27 de state ale UE.

Pe parcursul ultimilor 15 ani (1994-2008), ţările Uniunii Europene au pierdut prin avort peste 20 de milioane de copii. Această cifră este egală cu numărul de locuitori a următoarelor ţări: Danemarca, Irlanda, Slovenia, Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Luxembourg şi Cipru.

Prin urmare, atît în întreaga Europă, cît şi în Republica Moldova, avortul constituie un fenomen social distructiv şi este necesară implicarea întregii societăţi în promovarea valorilor familiei tradiţionale sănătoase în vederea stopării lui.