Au dreptul fetele creștine să se machieze?

Întrebare:

Fetele creștine au dreptul să se machieze? Nu într-un mod vulgar doar ca să dea feții o nuanță mai fină, mai simpatică…

Pentru a înțelege dacă e permis sau nu să te machiezi e nevoie să vedem ce înseamnă acest cuvânt.

Scopul cu care te machiezi determină necesitatea machiajului

Machiaj – aplicarea pe față a unor cosmetice ca fard de pleoape, ruj, fon de ten, etc pentru a îmbunătăți sau a deteriora aspectul fizic. Noțiunea mai frecvent utilizată este make-up, împrumutată din engleză.  Make-up provine din engleza veche de la cuvîntul macian, avînd înțelesul de potrivire perfectă(eng. fitting, match), ajustare; deasemenea folosit pentru partenerii de căsătorie care se potrivesc armonios unul cu celălalt. (New Oxford American Dictionary)

De aici concludem că un make-up trebuie să se potrivească perfect persoanei care-l aplică, inspirînd naturalețe, altfel acesta va deterioara aspectul exterior.

Totuși, cum va proceda o doamnă sau domnișoară care se teme de Dumnezeu și în dragostea ei pentru Creatorul său ar vrea să placă mai întîi Lui ?

Sfinta Scriptură vorbește și despre acest subiect. Pe paginile ei o întîlnim pe Estera cea ascultătoare care se ungea “cu untdelemn de mirt și miresme de mirozne femeiești”, (mirtul conține o mulțime de uleiuri esențiale pentru hidratare și păstrarea tinereții). Preafrumoasa Sulamita avea buzele ca un fir de cîrmîz (roșu-viu) și obrajii ca rodia. Este evident că folosea ceva pentru a reda  culoarea vie a buzelor și obrajilor. În mod cert femeile Bibliei aveau un aspect bine îngrijit și plăcut. Ele se îngrijeau pentru a fi plăcute soților lor și a căpăta trecere în fața lor.  Orice soție, care vrea să placă bărbatului ei, va înțelege că și aspectul ei este important. Acum în mod inevitabil apare întrebarea: “Dar fetele necăsătorite, ce să facă?” Biblia zice:

Fetele noastre sunt ca niște stîlpi săpați frumos care fac podoaba casei împărătești. (Psalmul 144:12)

Orice podoabă are nevoie de întreținere, lustruire, etc. Deci pentru a fi o podoabă e necesar să ai grijă de aspectul tău. În epistola către Efeseni, Dumnezeu ne mai vorbește:

Căci nimeni nu și-a urît vreodată trupul, ci îl hrănește, îl îngrijește cu drag, ca și Hristos biserica. (Efeseni 5:29)

Deci, trebuie să ne îngrijim trupurile noastre cu drag. Există însă un pericol în care majoritatea femeilor sunt tentate să cadă, pericolul de a pune accent mai mult pe exterior decît pe interior. Scriptura ne avertizează:

Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară[…],  ci să fie omul ascuns al inimii în curăția nepieritoare a unui duh blînd și liniștit care este de mare preț înaintea Domnului. (1Petru 3:3a-4)

De aceea, ori de cîte ori te machiezi, puneți întrebarea: “Cu ce scop o fac?” Cînd îmi fac o evaluare sinceră, pot înțelege dacă este bine sau nu să mă machiez.

Dumnezeu vorbește mult despre frumusețea noastră ca fiind importantă și deloc de neglijat, însă ceea ce prețuiește El cu adevărat este interiorul nostru. Celebra și frumoasa actriță, Audrey Hepburn, spunea: “Pentru a avea ochi frumosi , caută să găsești ce este mai bun în oameni. Pentru a avea buze atractive , pronunță numai vorbe de bine.” Ceea ce ne face frumoase cu adevărat este interiorul nostru și de aceasta trebuie să îngrijim cu mult drag. Sunt multe femei de o frumusețe rară, dar lipsite de farmec. Aceasta pentru că există un dezichilibru între interior și exterior. Înțeleptul Solomon ne oferă secretul în găsirea acestui echilibru:

Desmerdările sînt înşelătoare, şi frumuseţa este deşartă, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată. (Proverbe 31:30)

Păstrați-vă frumusețea în dragoste și teamă de Domnul!