Cum să te bucuri de bani fără a-ți pune inima în ei?

Întrebare:

Cum poți să te bucuri de bani fără a-ți pune inima în ei? Știu o persoană care, având bani, a înțeles că nu trebuie să fie fericit și este mai nefericit bogat decât atunci când era sărac. El, deși câștigă relativ mult, înțelege că bucuriile ce și le poate cumpăra cu bani sunt efemere.  Știm că putem avea, dar să nu avem inima în aceste lucruri, dar atunci de ce să le mai avem? Sincer, cred că pentru o viață normală trebuie să ai și scopuri materiale. Dar e normal să gândești în dreptul oricărui lucru care îl cumperi: “uite un alt lucru care va pieri” astfel, luându-ți bucuria pe care ar putea să ți-o producă acel lucru.

moneyÎn Biblie Dumnezeu scrie mult despre avere și bani, dar mai ales despre atitudinea noastră față de bogății. În Epistola I către Timotei, Apostolul Pavel scrie:

Negreşit, evlavia însoţită de mulţumire este un mare câştig. Căci noi n-am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea. Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns. Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri. Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţea. Luptă-te lupta cea bună a credinţei; apucă viaţa veşnică, la care ai fost chemat şi pentru care ai făcut acea frumoasă mărturisire înaintea multor martori. (1 Timotei 6:6-12)

Conform celor scrise, ai un câștig adevărat atunci când îți păstrezi evlavia și ești mulțumit cu starea ta materială. Nu căuta să te îmbogățești pentru că aceasta este o cursă și o ispită care îi cufundă pe oameni în prăpăd și pierzare. Atenție, nu banii, ci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor. Sunt foarte mulți oameni care nu au bani dar sunt obsedați de dragostea de bani și aceasta îi chinuie toată viața și îi scufundă în prăpăd și pierzare. Gândiți-vă la cei care și-au lăsat familiile și au plecat peste hotare să facă bani repede și să se îmbogățeaască. Ajunși peste hotare, au fost prinși în alte ispite care i-au distrus și pe ei și familiile lor. Important este să cauți în orice împrejurări să te lupți lupta cea bună a credinței și lucrarea Evangheliei să-ți fie prioritate. În același capitol al Epistolei I către Timotei, Apostolul continuă astfel:

Îndeamnă pe bogaţii veacului acestuia să nu se îngâmfe şi să nu-şi pună nădejdea în nişte bogăţii nestatornice, ci în Dumnezeu, care ne dă toate lucrurile din belşug, ca să ne bucurăm de ele. Îndeamnă-i să facă bine, să fie bogaţi în fapte bune, să fie darnici, gata să simtă împreună cu alţii, aşa ca să-şi strângă pentru vremea viitoare, drept comoară, o bună temelie, pentru ca să apuce adevărata viaţă. (1 Timotei 6:17-19)

Deci, dacă prietenului dumneavoastră i-a dat Dumnezeu avere materială, îndemnați-l să-i mulțumească lui Dumnezeu care i-a dat să se bucure de ele, dar mai ales să facă bine altora, să se îmbogățească în fapte bune, să fie darnic și să simtă împreună cu alții. În felul acesta nu se va limita să cumpere bucurii efemere, ci va folosi banii pe care îi dă acum Dumnezeu ca să-și strângă pentru vremea viitoare o bună comoară.
În cartea Eclesiastul, înțeleptul Solomon a mai scris astfel:

Dar, dacă a dat Dumnezeu cuiva avere şi bogăţii şi i-a îngăduit să mănânce din ele, să-şi ia partea lui din ele şi să se bucure în mijlocul muncii lui, acesta este un dar de la Dumnezeu. (Eclesiastul 5:19)

Să ia seama ca nu cumva să cadă în cursa celor ce risipesc averile în plăcerile lor. Când Dumnezeu ne binecuvântează cu averi materiale, în felul acesta ne dă prilejul să ne îmbogățim în fapte bune și să ne adunăm comori în ceruri.