ATENȚIE: Se planifică o diversiune legislativă de Paști?

Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, ministrul justiției Oleg Efrim a făcut afirmații asupra cărora doresc să mă expun în acest articol. Voi reproduce aici integral interviul pentru că vreau să mă expun pe marginea fiecărui răspuns al ministrului .

Oleg Efrim: „Noi suntem pe ultima sută de metri cu finalizarea proiectului, în conformitate cu toate discuţiile care au avut loc, dezbaterile publice la acest proiect, alte propuneri care au parvenit după prima tentativă de adoptare a lui. Astfel că în următoarea perioadă vom fi gata să urmăm procedurile pe linia guvernului, apoi să remitem proiectul Parlamentului pentru a fi adoptat.”
Europa Liberă: Într-o săptămână-două, cât?
Oleg Efrim: „Eu cred că este vorba despre acest termen despre care vorbiţi dv.”

Mă întreb de ce a fost aleasă anume această perioadă a anului? Într-o săptămână-două vom sărbători Paștele. Toți creștinii și toți slujitorii bisericilor din țară sunt preocupați acum de pregătirile pentru această mare sărbătoare creștină când vom comemora jertfa mântuitoare a Domnului Isus Hristos și învierea Lui glorioasă. Oare întâmplător persoanele interesate de adoptarea acestei legi au ales anume această perioadă? Sunt tentat să cred că nu. Cred că a fost aleasă perioada în mod intenționat așa ca în timp ce creștinii și conducătorii lor duhovnicești vor sărbători Paștele, să fie adoptată legea. Aceasta trebuie să înțeleagă fiecare creștin și fiecare slujitor al Bisericii, să vedem ce avem de făcut și să acționăm potrivit cu învățătura Domnului nostru Isus Hristos și cu înțelepciune de la Duhul Sfânt.

Europa Liberă: Sintagma „minorităţi sexuale” va rămâne sau nu în lege?
Oleg Efrim:
 „Atât Constituţia ţării noastre, cât şi documentele internaţionale privind drepturile omului care sunt obligatorii pentru Republica Moldova stabilesc că nu poate să fie discriminat nimeni pentru nici un criteriu. Discriminarea nu se admite. Eu cred că acest criteriu va rămâne, pentru că faptul că o persoană este de o orientare sexuală sau alta nu oferă nici unei alte persoane dreptul să o discrimineze sau să nu o trateze în mod egal, aşa cum prevede Constituţia.”

Ce prevede Constituția, domnule ministru, cu privire la criteriul de “orientare sexuală”? Dumneavoastră cunoașteți foarte bine că acest criteriu nu face parte din Constituția țării noastre și nu a făcut parte nici din documentele internaționale privind drepturile omului până activiștii homosexuali în mod obraznic și abuziv au impus acest punct de vedere în unele din ele. Mai consultați odată Declarația Universală a Drepturilor Omului și veți vedea că sintagma “orientare sexuală” nu este trecută în lista criteriilor de nediscriminare pentru că orientarea sexuală nu este un astfel de criteriu.

Europa Liberă: Şi atunci ce modificări ar putea suferi acest proiect, din moment ce anume asta cer organizaţiile care s-au opus lui?
Oleg Efrim:
 „Guvernul şi Ministerul Justiţiei nu elaborează legile în funcţie de ce cere un grup sau altul, ci în funcţie de modul în care este corect să fie trataţi oamenii. Pentru că vorbim despre un subiect foarte importat care este drepturile omului. Modificările ţin de concretizarea unor aspecte, în rezultatul discuţiilor care au avut loc, multe din care în viziunea noastră se regăsesc şi în alte legi, dar am considerat necesar să concretizăm aceste momente în proiectul pe care îl vom trimite guvernului. De exemplu, au fost obiecţii la noţiunea de familie. Constituţia spune că familia este alianţa dintre un bărbat şi o femeie. S-a insistat să fie repetat şi în lege. Deci de acest gen sunt modificările. Plus alte îmbunătăţiri care au venit în rezultatul discuţiilor publice.”

Dacă spuneți, domnule ministru, că Guvernul și Ministerul Justiției nu elaborează legile în funcție de ce cere un grup sau altul. Atunci pentru cine se fac aceste legi? Dar nu este adevărat ce spuneți. De fapt, da, este adevărat că nu luați în seamă ce cere majoritatea populației care s-a expus pentru excluderea acestei sintagme de “orientare sexuală” din proiectul de lege, dar tocmai sub presiunile ( cu considerabile implicații financiare) continui ale organizațiilor pro-homosexuale s-a făcut această lege. Ziceți că legile se elaborează  în funcție “de modul în care este corect să fie tratați oamenii”. Dar cine stabilește ce este corect? Noi, creștinii (și se pare că tot creștin vă pretindeți a fi) credem că este adevăr și corect ceea ce spune Dumnezeu în Sfintele Scripturi. Și tot ceea ce întrunește sintagma “orientare sexuală” Dumnezeu numește urâciune, păcat, patimă scârboasă, împotriva firii, obiceiuri urâte care atrag mânia lui Dumnezeu. Dacă nu acceptați ceea ce spune Dumnezeu că este corect, nici ce spune populația acestei țări, atunci ce este corect? Considerați că este “corect” doar ce spun minoritățile sexuale și organizațiile europene care vă presează să adoptați legea? Temeți-vă de Dumnezeul dreptății care Își va aduce la îndeplinire dreptatea Sa.

Europa Liberă: Deci, proiectul nu a fost modificat prea tare, ci doar retuşat pe alocuri?
Oleg Efrim: 
„Proiectul în primul rând a fost foarte bine pregătit încă data trecută. S-a muncit mai mult de un an la el, avem expertiza OSCE, expertiza Comisiei Europene, au fost organizate chiar dezbateri publice cu experţi internaţionali. Aşă că noi venim doar cu concretizări punctuale pe anumite articole.”

Bine a pus jurnalista următoarea întrebare…

Europa Liberă: Şi atunci cum s-a întâmplat că a fost retras din Parlament, dacă era aşa de bun?
Oleg Efrim:
 „Au existat voci care au denaturat sensul acestei legi şi s-a considerat mai bine să fie retras.”

Nu, nu… Au fost voci care nu au denaturat sensul legii, ci au dat pe față sensul  acestei legi și intențiile celor care o promovează.  Domnul să-i ajute pe acești oameni să se ridice și de data aceasta și cu mai multă putere de convingere să argumenteze pericolul acestei legi până va fi respinsă definitiv.

Europa Liberă: Ce şanse credeţi că există ca acest proiect să fie adoptat, aşa cum ne sugerează partenerii noştri externi?
Oleg Efrim:
 „Eu regret foarte mult că un proiect care se referă la un număr atât de mare de oameni din ţara noastră a fost redus la o singură sintagmă, un criteriu de discriminare. Dacă opozanţii s-ar documenta şi ar fi obiectivi, şi nu ar încerca cu orice preţ să blocheze adoptarea lui, ar vedea că el este absolut benefic pentru toţi şi este menit să asigure un mecanism clar de garantare a egalităţii cetăţenilor în drepturi.”

Tocmai cei care s-au documentat se opun cel mai mult includerii în proiectul de lege a sintagmei “orientare sexuală”. Domnul să-i ajute și pe deputații parlamentului și pe domnii miniștri, premier și președinte să se documenteze bine și să ia hotărâri drepte pentru care să nu regrete nici aici și nici când se vor înfățișa la judecata lui Dumnezeu.