Arta fotografică în cinci zile

Acest lucru l-au învăţat studenţii care au luat parte la seminarul de fotografiere şi prelucrare a pozelor în programul GIMP, care a avut loc în perioada 10-14 noiembrie, în cadrul Şcolii de computere „ScripTehInfo”. La seminar au fost prezenţi participanţi din mai multe regiuni ale ţării, precum: Rezina, Criuleni şi Chişinău, precum şi din Sudul Ucrainei, Bolgrad.

Organizatorul seminarului, Artur Boicu, administrator la „Cursurile de computere Scrip TehInfo” spune că a organizat acest seminar cu scopul de a învăţa cum putem folosi fotografia pentru a face mai eficientă lucrarea Evangheliei.

Am dorit ca să-i învăț pe administratorii site-urilor și a paginilor pe rețelele de socializare, lucrărilor din cadrul Misiunii Precept Ministries Moldova și a Bisericii Buna Vestire cum să fotografieze calitativ cu scop bine definit și cum să folosească pozele făcute de ei pentru a crea imagini pentru site-uri și rețele de socializare, la care sunt implicați.

Cei 12 participanţi au fost încântaţi de lucrurile pe care le-au aflat pe parcursul a celor cinci zile de desfăşurare a seminarului. Ei au învăţat cum să facă poze creative, calitative şi că un principiu foarte important în arta fotografică este mesajul şi emoţiile pe care le comunică pozele.

Pentru dezvoltarea artei fotografice studenţii au fost invitaţi să exerseze cunoştinţele acumulate şi să facă poze pe teren. Astfel, ei au ieşit la o promenadă în Parcul Central al capitalei şi au pus în aplicare principiile de creare a pozelor, folosind principiul de focusare şi redare de volum fotografiei.

O altă experienţă plăcută şi utilă a fost vizita într-un Mall din Chişinău, în incinta căruia studenţii au învățat să fotografieze portrete cu încadraturi diferite. La sfârşitul fiecărei zile, studenţii aveau ca exerciţiu să editeze pozele în programul GIMP şi să creeze adevărate opere cu ajutorul opţiunilor pe care le oferă acest program: poze de profil cu inserare de text, personalizarea pozelor, crearea imaginilor cu versete biblice, crearea bannerelor şi animarea lor.

Pe lângă cursul de fotografiere, studenţii au parcurs cursul de studiu biblic inductiv „Puterea cunoaşterii lui Dumnezeu”, în urma căruia au aflat cunoştinţe profunde despre caracterul şi puterea lui Dumnezeu, precum şi impactul acestei cunoaşteri asupra vieţii noastre.

Studenţii au fost mai mult decât încântaţi de seminar. Svetlana Ţurcan a venit tocmai din or. Rezina cu scopul să înveţe cum să facă poze, folosind textul biblic, pentru ca să poată vesti Evanghelia utilizând această metodă. Ea spune că această experienţă va spori mult lucrarea bisericii din care face parte.

Andrieş Talmazan, elev în clasa a 9-a, este de părere că seminarul este unul actual, deoarece internetul este plin de imoralitate şi imagini indecente, iar crearea imaginilor cu versete biblice şi distribuirea lor pe internet este o bună metodă de vestire a Cuvântului lui Dumnezeu. Scopul lui, în urma acestui seminar, este ca să slujească în lucrarea portalului Moldova Creştină.

La sfârşitul seminarului, au fost premiaţi cei mai activi şi mai punctuali studenţi.

Cursurile de computere au fost concepute în februarie 2003 de Vasile Filat împreună cu Artur Boicu, Eduard Rudoi și Nicolae Țoncu. Vasile Filat, directorul Asociaţiei “Învăţătură din Cuvânt-Precept Ministries pentru Moldova” cu scopul ca să fie transmise valorile Cuvântului lui Dumnezeu prin intermediul tehnologiilor informaţionale şi ca să echipeze pe toţi acei care slujesc în lucrarea de răspândire a Evangheliei.

Şcoala STI oferă cursuri ca: Scripta, program de tastare rapidă, Blogging, Open Office, HTML şi CSS, reţele de socializare, Ubuntu, Microsoft Office etc. Cursurile sunt predate în diferite localități, după necesitate, atât în instituții de învățământ și organizații, cât și în biserici. În urma acestor cursuri, absolvenții primesc diplome aprobate de Ministerul Educației, în baza cărora reușesc să se angajeze la servicii bine plătite.

Pentru detalii despre aceste cursuri şi pentru a vă înscrie la cursul dorit, vizitaţi site-ul Școlii de Computere „Scrip TehInfo” http://scripteh.info/rom/.