Cinci greşeli majore ale antrenorului creştin care face misiune prin sport

lucrarea prin sport

Motivaţie greşită

Isus Hristos şi propovăduirea Evangheliei trebuie să fie motivaţia fiecărui lucrător creştin. Apostolul Pavel a spus despre motivaţia sa în lucrarea Evangheliei astfel:

Căci pentru mine a trăi este Hristos şi a muri este un câştig. (Filipeni 1:21)

În acelaşi capitol apostolul Pavel spune că unii oameni fac lucrarea Evangheliei şi din alte motive cum ar fi pizmă, adică invidie sau din slavă deşartă, pentru că vor slavă omenească. Diferite pot fi şi motivele unui antrenor creştin care face misiune prin sport. Poate fi dorinţa de a se confirma, dorinţa de a ridica sportivi puternici, dorinţa de a face bani prin această activitate sau a câştiga respectul oamenilor. Dacă motivaţia ta nu este mântuirea oamenilor şi slava lui Dumnezeu, aceasta va afecta grav lucrarea de misiune pe care o faci.

Lipsa de disciplină personală

În calitate de antrenor creştin şi unul care am făcut şi fac ucenici prin sport, uneori sunt invitat la conferinţe şi forumuri mondiale pentru oameni care mai mult sau mai puţin fac misiune prin sport. Mare mi-a fost uimirea când ieşeam să fac antrenamentul meu individual dimineaţa şi o dată, din peste 800 de participanţi, mai puţini de 10 eram cei care ieşeam dimineaţa să facem antrenamentul nostru individual. Acest fapt tot este un indiciu al disciplinei personale, mai ales când eşti antrenor de sport. Prezenţa sau lipsa disciplinei personale se va manifesta în toate aspectele vieţii. Pavel a fost un om care a avut o disciplină personală înaltă şi în privinţa aceasta s-a comparat cu sportivii şi a spus astfel despre sine:

Ci mă port aspru cu trupul meu, şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat. (1 Corinteni 9:27)

Lipsa dedicării

Sunt foarte puţini oameni care pot să rămână concentraţi la realizarea unui scop şi să nu cedeze în faţa obstacolelor, oricare ar fi ele. În orice lucrare vin momente când îţi vine să laşi totul baltă şi să faci altceva. Nu am fost scutit nici eu de aceste momente. Am avut cazuri când după ce cumpăram motorină pe ultimii bani, mergeam un drum lung ca să fac antrenamentul şi, venind la faţa locului, erau doar doi sau poate niciun ucenic. Totuşi, nu am cedat şi acum mă bucur să-i văd pe acei adolescenţi de altădată fiind nu doar campioni internaţionali şi mondiali, dar şi lucrători experimentaţi şi dedicaţi în Evanghelie. Apostolul Pavel a fost un om dedicat în lucrarea Evangheliei şi la acest capitol tot s-a comparat ca un sportiv când a scris:

Eu, deci, alerg, dar nu ca şi cum n-aş şti încotro alerg. Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveşte în vânt. (1 Corinteni 9:26)

Nu motivează elevii suficient şi continuu

Oricine a făcut sport mai mult timp a avut anumite perioade când se plictisea sau îşi pierdea motivaţia iniţială. De aceea, este important pentru antrenor să ştie bine cum să-i păstreze pe elevii săi întotdeauna motivaţi şi cum să le ridice motivaţia.

Nicolai Adrianov, unul din cei mai mari gimnaşti ai Uniunii Sovietice, în copilărie a fost foarte neascultător şi nedisciplinat, fuma, lipsea de la şcoală şi fura. Când a venit prima dată în sala de gimnastică, antrenorul Vladimir Tolkaciov a hotărât cu orice preţ să-l scoată pe acest băiat din ghearele străzii. Nicolai era un copil încăpăţânat şi totdeauna întorcea înapoi cuvântul antrenorului şi după două săptămâni nu a mai venit la antrenamente. Vladimir Tolkaciov l-a căutat şi când a fost nevoie, l-a luat să locuiască cu el, dar a insistat cu tot dinadinsul ca să-l întoarcă pe acest copil de la calea rea pe care pornise. I-a reuşit nu doar aceasta, ci să facă din el unul din cei mai mari sportivi ai secolului XX.

Nu te împiedica de lipsa facilităţilor dorite

Am auzit de multe ori pe unii spunând că ar face şi ei lucrare mare dacă ar avea cutare sau cutare lucru, dacă ar avea sume de bani etc. Nu este adevărat. Când cineva vrea să facă un lucru frumos, va începe cu ce va avea la îndemână. Regele fotbalului, Pele, în copilărie a fost aşa de sărac că după lecţii mergea să cureţe încălţămintea oamenilor de pe stradă şi din pricina aceasta a rămas pentru doi ani în clasa a treia, iar după clasa a patra a abandonat şcoala şi a absolvit studiile doar după ce a încheiat cariera de fotbalist profesional. Mai mult, după aceea a mers şi a făcut şi Universitate. Dar, atunci, în copilărie, nici nu visa să poată avea o minge de fotbal, de aceea împreună cu prietenii au făcut o minge dintr-un ciorap al tatălui său pe care l-au umplut cu cârpe şi hârtie şi aşa jucau fotbal. Apoi, toate tehnicile lui care au ajuns să fie cele mai strălucite mai târziu, le-a cizelat cu o portocală. Aşa, de fapt,  şi-a căpătat porecla “Pele”. Fotbalistul spune că pe strada unde se antrena el toată ziua cu portocala locuia un turc care atunci când îl vedea spunea „pe-le”, ceea ce se pare că în turcă înseamnă „prostie”.

După ce am început Clubul de Taekwon-Do „Stolas Leukas” în toamna anului 1997, ştiam că este foarte important să fac o tabără de antrenamente intensive în vara 1998, dar nici eu şi nici elevii nu dispuneam de niciun fel de resurse. Le-am spus atunci discipolilor să caute cine şi ce poate, corturi etc. şi să ia ce pot de acasă din produsele alimentare . Astfel, am mers în pădure pentru trei săptămâni unde ne-am antrenat foarte intensiv. Pentru că unii nu aveau cort, şi-au făcut colibe, dar ne-am antrenat şi am ridicat foarte mult nivelul lor şi mai ales am zidit caracterul prin antrenamente grele şi prin studierea Sfintelor Scripturi.

Ce te împiedică să fii un bun antrenor creştin? Care este motivaţia ta în lucrarea Evangheliei? Ce învaţă sau au învăţat ucenicii tăi? În ce lucruri îţi urmează sau nu exemplul? Ce poţi face mai mult pentru ei?

Dacă vrei să fii un bun misionar prin sport, te invit să devii student al Școlii Internaționale de Antrenori Sportivi din Moldova, care a început în vara anului 2012 și va continua și în vara anului 2018, de pe 25 iunie până pe 25 august. Vei putea învăța cum se face Fotbal sau Taekwon-Do profesional și cum să predai Cuvântul lui Dumnezeu la antrenamente, așa ca să faci ucenici ai Domnului Isus Hristos.

Pentru înscriere și detalii despre Școala Internațională de Antrenori Sportivi, vizitează site-ul: IMS Eurasia Precept.