Alternative mult mai sănătoase pentru dulciurile de zi cu zi

Dacă ați decis că doriți să vă schimbați stilul de viață și să mîncați sănătos, e posibil ca ispitele să vă urmeze la tot pasul. Fie că e vorba de batoane de ciocolată, prăjituri sau alte minunății care conțin de obicei mult zahăr, ne este la fel de greu să ne abținem de la oricare dintre ele atunci cînd ne este poftă de “ceva dulce”. Iată ce putem alege în locul acestora pentru ca organismul și silueta noastră să nu aibă de suferit.

Pregătește o gustare dulce înainte să pleci de acasă. Combină o lingură de stafide cu cîteva nuci, migdale ori alune crude. Poți adăuga chiar și puțin popcorn cu sare. Pune-le într-o pungă și ia-o cu tine peste tot. Ronțăie atunci cînd vrei ceva dulce și scapă rapid de pofta care te bîntuie.

Pune o linguriță de unt de arahide pe o pătrățică de ciocolată cu 85 % cacao. Astfel, te poți bucura în liniște de ceva dulce. Atît untul de arahide, cît și ciocolata aduc o mulțime de beneficii sănătății organismului nostru.

Combină un iaurt cu zero grăsimi cu fructe precum căpșunile, zmeura, afinele, murele, bananele sau ananasul. Poți adăuga și cereale integrale. Este delicios și sănătos în același timp. Specialiștii ne recomandă să luăm o astfel de masă chiar la micul dejun.

Ți-e poftă de un baton cu ciocolată și cereale? Improvizează. Topește niște ciocolată neagră cu multă cacao. Las-o la răcit și apoi amestec-o cu fulgi de ovăz și cu niște alune crude. Bagă amestecul la frigider pentru 2-3 ore și apoi bucură-te din plin de desertul tău sănătos.

Ții o cură de slăbire? Atunci gustarea perfectă pentru tine sună în următorul fel: taie un măr în mai multe felii și unge două-trei dintre ele cu puțin unt de arahide. Astfel, vei obține rapid un “dulce” nevinovat, bogat în vitamine și antioxidanți.

Ori de cîte ori simți nevoia să ronțăi ceva, preferi să guști cîte puțin din tot ce găsești prin frigider, în loc să mănînci o cantitate mare dintr-un singur aliment – un borcan de dulceață, de exemplu. Poftele tale sunt cît se poate de firești: organismul are nevoie de o varietate cît mai mare de substanțe nutritive ca să-și păstreze nivelul de energie la cote maxime.

Așadar, cînd ai chef să mănînci „ceva bun” (pe la 11 dimineața, la 5 după- amiază sau chiar la 12 noaptea!) încearcă o combinație de migdale și stafide – varianta unei gustări sănătoase, cu mare valoare nutritivă.

Migdalele și stafidele reprezintă combinația ideală: hrănitoare, gustoasă, care te ajută să reziști mai bine la stres, oboseală, îți susține sistemul imunitar și menține un nivel scăzut al colesterolului „rău”.

De ce migdale?

Două mîini de migdale (cam 23 de bucăți) reprezintă o gustare hrănitoare, cu numai 160 de calorii. Jumătate din această cantitate reprezintă un aport de 6% din doza zilnică de fier și zinc recomandată.

Migdalele sunt o excelentă sursă de magneziu, folosit de organism pentru menținerea sănătății oaselor, ca și în metabolismul proteinelor și în eliberarea energiei musculare. Magneziul ajută la echilibrarea nivelurilor de calciu și potasiu. Migdalele sunt o sursă de cupru, acesta contribuind la sănătatea sistemului osos, vascular și nervos. Conțin vitamina E, un antioxidant puternic, revitalizant al pielii și părului. Migdalele nu conțin sodiu – dacă nu sunt prăjite cu sare. În schimb, sunt o sursă de acid folic, necesar regenerării celulelor sîngelui. Migdalele sunt un aliment bogat în proteine – în cantități comparabile cu cele existente în carne.

Ce nu știai despre stafide?

Nu au colesterol, sare sau grăsime. Stafidele sunt bogate în fibre alimentare, fapt ce contribuie în mod benefic la procesul digestiei. Sunt o sursă importantă de antioxidanți și conțin vitaminele A și C, precum și minerale (calciu și potasiu). O mînă de stafide (adică aproximativ un sfert de ceașcă sau 40 g) conține 310 mg de potasiu – contribuie la reducerea riscului de hipertensiune arterială. Aceeași cantitate îți oferă 10% din cantitatea zilnică necesară de fier – un mineral cu rol important în formarea hemoglobinei. Stafidele conțin în cea mai mare parte fructoză, un zahar natural care poate fi transformat cu ușurință în energie de către organism. O linguriță de stafide pe zi (cantitatea recomandată de specialiști pentru a fi inclusă în rația alimentară zilnică) poate reprezenta și una dintre cele cinci “porții obligatorii” de legume și fructe.

Ai chef de o gustare? Alege ceva sănătos! Ai mînca ceva gustos, crocant și hrănitor? Uită de chipsuri și prăjituri. Alege combinația celor 3 „S”: savuros, sățios și sănătos.

Fiți sănătoși!