Alimente ce îți protejează ficatul!

Ficatul este organul care poate fi comparat cu o adevărată uzină vie. Acesta are un rol deosebit în digestie, metabolizează medicamentele și substanțele străine, secretă bila, intervine în metabolismul glucidic, lipidic sau proteic, sintetizează un număr mare de substanțe, iar o dereglare hepatică are efecte negative asupra întregului organism. Tot mai des aud pe mulți plîngîndu-se că îi deranjează ficatul, că nu mai știu ce să mănînce, și cum să se comporte cu acest organ destul de sensibil. Iată cîteva alemente sănătoase pe care le poți consuma fără grijă.

Dacă vrei ca ficatul tău să funcționeze în parametri optimi, apelează la 5 alimente care ți-l vor curăța.

1. Nucile

Toate fructele oleaginoase necoapte conțin o mare concentrație de vitamine din complexul B de care ficatul are nevoie, dar și de acizi grași care facilitează metabolismul hepatic.

2. Sfecla roșie

Sfecla roșie este bogată în antioxidanți, dar și în minerale și vitamine din complexul B. Aceste componente stimulează regenerarea hepatică și prezintă un rol tonifiant asupra hepatocitelor. Persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice le este recomandat să consume zilnic sucul proaspăt de sfeclă roșie.


3. Grapefruitul

Combinația de vitamina C cu alţi antioxidanți puternici din grapefruit stimulează activitatea ficatului. Acest fruct acționează ca un adevărat medicament, fiind recomandat inclusiv în hepatită.

4. Usturoiul

Alicina și seleniul din componența usturoiului au efecte puternice antibacteriene pentru tot organismul. Aceste substanţe curăță și protejează ficatul de toxinele periculoase care îl pot deteriora în timp.


5. Conopida

Legumele crucifere, în special conopida și broccoli, cresc nivelul de glucosinolat din organism, iar acest compus ajută ficatul să producă enzimele necesare pentru eliminarea toxinelor și a compușilor cancerigeni din întregul corp.

Atenție! Toate aceste alimente sunt bune și sănătoase, dar nu uitați să le consumați moderat. 

Dumnezeu să vă dea multă sănătate!