Ce semeni aceea vei culege | Editorial de Radu Blendarencu

Astăzi populația țării este chemată să își aleagă primarii și consilierii locali de toate nivelele. Pentru mine, alegerile locale au o importanță nespus de mare. Satele, comunele și orașele din țara noastră își vor alege cei care le vor administra localitățile. Pentru că cei pe care îi veți trimite în primării și consilii îi veți vedea în fiecare zi, pe când parlamentarii sunt mult mai rar vizibil fizic în localitățile noastre. Urmăresc cu atenție dezbaterile electorale dacă putem să le numim așa, pentru că lupta nu se duce pe programe electorale, idei, sau planuri de dezvoltare, dar nemijlocit pe atacul la persoană, și cei mai mulți încearcă să își lovească sub centură adversarul electoral.

Am mai observat că unii candidați, fără nici o realizare în trecut, încearcă să ne promită că anume ei vor fi cei care vor schimba la față localitățile noastre. Mai straniu este faptul că unii din ei, nu pot parcă face ordine în curtea lor, dar promit să conducă cu o localitate. Pentru a fi primar sau consilier ai nevoie de un spirit înalt de responsabilitate și entuziasm. Spunea o dată pastorul baptist Martin Luther King că “avem nevoie de lideri ca să nu iubească banii, dar să fie îndrăgostit de corectitudine, să nu fie îndrăgostit în a-și face o carieră, dar să fie îndrăgostit de omenie”. Tocmai de aceea îmi doresc ca oamenii să fie cu mintea trează și să nu voteze bazat pe emoții sau grad de rudenie, dar conștient că cel care va merge în primărie, va avea un înalt simț al responsabilității și dragostei față de orice om din localitate.

Primar sau consilier nu înseamnă că ești totul. Am mai observat că unii candidați vin cu promisiuni ireale de realizat. Și oamenii în naivitatea lor îi vor vota, după care aceștia se vor scuza ca de obicei, că toate forțele au fost împotriva lor pe parcursul mandatului și ei s-ar face vinoveți de neîmplinirea promisiunilor. Un primar sau un consilier, dacă nu își îndeplinește slujba cu lepădare de sine, mandatul său va fi unul rușinos. Nu trebuie să fii în această funcție pentru bani, de fapt cei care încearcă să devină primari sau consilieri pentru beneficii materiale sau acoperirea, extinderea sau protejarea afacerilor lor, se vor umple de rușine mai devreme sau mai târziu. Am văzut consilieri care au fost activi doar când era vorba de protejarea afacerilor lor, iar când era vorba de realizat proiecte pentru beneficiul omului simplu, dădeau din umeri precum că nu sunt bani. Multe lucruri frumoase se fac și fără bani. Dacă ești un om al relațiilor și știi cum să le zidești și menții frumos și curate, vei aduce multe beneficii localității tale.

Mă uimesc să văd că unii candidați la funcția de primar și consilier sunt rău certați cu cultura comunicării. De aproape 30 de ani suntem independenți și unii din ei nu doresc să învețe a comunica corect în limba țării, nu mai vorbesc să scrie corect. Să nu uite candidații că anume ei vor fi cei spre care vor arăta cu degetul. Dacă nu știi a comunica indiferent cu cine vorbești, atunci ai o mare problemă „Este o cinste pentru om să se ferească de certuri; dar orice nebun se lasă stăpânit de aprindere. – ” (Proverbele 20:3 ).

Un proverb care atât de bine ar trebuie să îl însușească orice candidat. Apoi, “cine îşi înfrânează vorbele, cunoaşte ştiinţa, şi cine are duhul potolit este un om priceput”.

“Chiar şi un prost ar trece de înţelept dacă ar tăcea, şi de priceput dacă şi-ar ţine gura.” (Proverbele 17:27-28).

Și dragi candidați, nu uitați că: ”Inima celui neprihănit se gândeşte ce să răspundă, dar gura celor răi împroaşcă răutăţi.” După ziua alegerilor va trebuie să dați ochii unii cu alții, de aceea nu uitați că procesul electoral este o competiție, în care ideile și planurile specifice trebuie să predomine. Dacă acum ne purtăm josnic unii cu alții, cum te vei uita mâine în ochii aproapelui tău? Biblia ne învață să ne iubim aproapele nostru ca pe noi înșine. Și această învățătură trebuie să fie vizibilă pe parcursul procesului electoral dar și după. Să nu uităm că există viață și după ziua alegerilor, și că ce vom semăna la aceste alegeri, vom culege în fiecare zi timp de patru ani!