Criterii după care să alegi o tabără pentru copilul tău

1. Studiu biblic profund

Pentru mine Cuvântul lui Dumnezeu are autoritate și poate “să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvîrșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună” (2 Timotei 3:16b-17).

Eu nu o dată am văzut cum Scriptura mișcă inima unui copil și-l poate schimba, ajuta să fie ascultător de părinți, să facă fapte bune, să fie mulțumitor și multe altele. Fiica mea, cu ceva timp în urmă, mi-a zis: “Mama, hai să facem studiu biblic sau vrei să fiu neascultătoare?” și m-am bucurat să văd că ea a înțeles această legătură. Mulți părinți se plâng pe copiii lor, dar puțini caută soluția în studierea Scripturii. Dacă un copil a înțeles acest adevăr, cu atât mai mult noi, părinții, trebuie să-l conștientizăm. Deci, acesta va fi primul criteriu după care aș alege o tabără pentru copilul meu. Eu aș întreba cât de mult studiu biblic se face și ce se va studia. La tabăra de engleză organizată de English for a New Life anual se studiază mai multe cărți de studiu biblic, care schimbă viața copiilor care participă.

tabără pentru copilul tău

2. Lideri integri și temători de Dumnezeu

Într-o vară, am venit la tabără cu echipa „Engleza pentru o viață nouă” mai înainte de start cu câteva zile ca să pregătim bine cele necesare pentru tabăra de engleză din acel an. De altfel, așa facem în fiecare an. În noaptea aceea nu am putut dormi de la gălăgia care era în tabără, muzică, băutură alcoolică și vorbe murdare. Echipa de lideri din tabăra precedentă, sigur necreștină, a încheiat tabăra și așa petreceau ei. Mă gândeam oare ce le-au oferit acelor copii în tabără, ce i-au învățat, dacă liderii, care ar fi trebuit să fie un exemplu, așa se comportau? Aceasta este problema zilelor noastre – lipsa liderilor integri, temători de Dumnezeu.

Pavel îi scria lui Tit, care era un lider, despre importanța de a fi un exemplu în toate privințele:

(…) și dă-te pe tine însuți pilda de fapte bune, în toate privințele. Iar în învățătură, dă dovadă de curăție, de vrednicie. (Tit 2:7)

Dacă aș alege o tabără pentru copilul meu, acesta va fi un criteriu foarte bun pentru mine. Aș căuta să știu cine sunt liderii și profesorii acestei tabere.

3. Disciplină ziditoare

Am observat că dacă îi las prea mult pe copii să se odihnească, sunt tentați să facă prostii. Ei oricum nu se odihnesc, dar fac ceva și de multe ori prostii. Dacă le dau instrucțiuni clare și le explic ce să facă, cu alte cuvinte, stabilesc un program fix și clar, ei sunt foarte productivi în lucruri bune. Copiii nu au nevoie de atât de mult timp liber, ei au nevoie de activități. Iată de ce, un alt criteriu după care aș alege o tabără pentru copiii mei este programul zilnic. Aș întreba ce vor învăța în tabără, nu cât se odihnesc. Toate activitățile unei tabere trebuie să fie bine gândite ca să ajute copilul în dezvoltare și să-l păzească de prea mult timp liber pentru năzdrăvănii.