Să nu închidem ochii la durerea părinților abuzați de copiii lor

Durerea părinților abuzați de copiii lor există nu de ieri sau de alaltăieri. Am mai scris anterior despre aceasta. Ieri am văzut din mașină cum o bătrână căuta în urnele de gunoi ceva să mănânce.

Femeie bătrână cerșind

În dorința de a-i sensibiliza pe copiii și nepoții care și-au lăsat părinții să ajungă în așa hal, am hotărât să înregistrez un mesaj scurt, prin care să le amintesc porunca lui Dumnezeu să-și cinstească părinții.

Văzând că bătrânica pleacă, am lăsat telefonul și am alergat din urma ei, ca să văd cum și cu ce o pot ajuta. Primul lucru care m-a impresionat a fost fața ei luminoasă și bucuroasă. Mi-a trecut prin minte că poate fi creștină, dar mi-am amintit de versetul din Biblie, în care împăratul David a spus astfel:

Am fost tânăr, şi am îmbătrânit, dar n-am văzut pe cel neprihănit părăsit, nici pe urmaşii lui cerşindu-şi pâinea. (Psalmi 37:25)

M-am gândit că nu ar ajunge o femeie credincioasă astfel, căci nu ar îngădui Dumnezeu.

Am aflat de la ea că are un fiu de 52 de ani care este bețiv, nu lucrează nicăieri și risipește totul. A fost căsătorit de două ori și una din soțiile lui a cerut acestei femei să-i lase apartamentul, dar bătrâna nu a mers la acest pas și înțeleg de ce, căci ar fi putut să rămână în stradă. De ce mi-am făcut această concluzie? Pentru că nora ei, din moment ce a văzut că nu-i dă apartamentul, nu a mai venit niciodată să o viziteze și nu vin nici cei trei nepoți pe care îi are. Și fiul, și nurorile și nepoții o disprețuiesc pe femeia aceasta și nu arată cinstea pe care sunt datori să o dea părinților. Ei își vor purta pedeapsa, căci Dumnezeu le vede pe toate și nu Se lasă să fie batjocorit.

M-am rugat cu ea și apoi, când i-am lăsat ceva ca să o ajut, ea a mulțumit Domnului că o iubește și S-a îngrijit de ea și în ziua aceasta. Pe tot parcursul discuției, fața ei a fost senină și zâmbetul nu a dispărut. Când i-am spus cum mă numesc și că slujesc pastor la Biserica Buna Vestirea, mi-a zis că și ea este baptistă… Am întrebat-o la ce biserică merge și dacă o ajută biserica cumva. A spus că da, biserica o ajută și de trei ori anul acesta i-au oferit câte o cutie cu produse alimentare. M-am gândit că pastorul, pe semne, nu cunoaște situația ei și nici alții din biserică nu au ajuns să o vadă vreodată căutând mâncare în urnele de gunoi. Azi am încercat de mai multe ori să-l găsesc pe acel pastor să-i comunic și sper că până seara voi reuși să dau de el să-i spun ca să preia situația pentru a o rezolva.

Intervenția cred că cere o mai mare implicare decât doar ajutorul material. Ceva ar trebui de făcut ca să fie ajutat fiul ei să nu-și mai bată joc de ea. Mă doare că în țara noastră și, în genere, în lumea modernă autoritățile închid ochii la această mare problemă. Sau cunoașteți vreun caz când cineva a oprit pe copiii care își abuzează părinții? În poporul Israel nu ar fi fost tolerată așa o atitudine, căci Dumnezeu a dat următoarea poruncă:

Dacă un om are un fiu neascultător şi îndărătnic, care n-ascultă nici de glasul tatălui său, nici de glasul mamei lui, şi nu-i ascultă nici chiar după ce l-au pedepsit, tatăl şi mama să-l ia şi să-l ducă la bătrânii cetăţii lui şi la poarta locului în care locuieşte. Să spună bătrânilor cetăţii lui: „Iată, fiul nostru este neascultător şi îndărătnic, n-ascultă de glasul nostru şi este lacom şi beţiv.” Şi toţi oamenii din cetatea lui să-l ucidă cu pietre şi să moară. Astfel să cureţi răul din mijlocul tău, pentru ca tot Israelul s-audă şi să se teamă. (Deuteronom 21:18-21)

Parcă văd cum unii, după ce vor citi articolul până aici, vor spune că iar “pastorul Filat promovează practici medievale” etc. Dar când un fiu își aduce mama până la aceea că ea merge să caute de mâncare în urna de gunoi, ce fel de practică este? Când un fiu își bate mama aproape zilnic, o face să umble cu coastele rupte și în plină iarnă o scoate afară din casa construită de ea și o lasă să doarmă în viscolul de afară, ce fel de practică este aceasta? Și pentru că nu sunt nimeni din copiii care își abuzează părinții pedepsiți, răul acesta s-a răspândit până acolo că nu mai poate fi oprit acum!

Ce legi există în țara noastră care apără drepturile părinților și îi protejează ca să nu fie abuzați de copiii lor? Sau dacă și sunt astfel de legi, unde și când ați văzut să fie ele puse în aplicare? Îmi amintesc cum, când la Lăpușna am aflat despre un om rău care își bătea mama și o scotea să doarmă în plină iarnă afară, am apelat la autorități, la poliție, la primărie și ce credeți? Nimeni nu a putut să facă nimic și așa și a rămas nepedepsit acel rău. Acum, după ce mama lui a murit, am înțeles că are o boală grea și nu mă mir, căci Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit și ce seamănă omul aceea va și secera.

Problema părinților abuzați de copiii lor este ignorată până acolo că nici măcar pe Internet nu poți găsi articole la acest subiect. Încercați să faceți căutări și vă veți convinge singuri că nu apar astfel de informații, ca și cum problema nu ar exista.

Ne-am luat rămas bun cu bătrânica și mă gândeam că, uite, Dumnezeu a făcut să văd ceva care David nu a putut să vadă toată viața, adică pe cel neprihănit părăsit… Dar, nu-i chiar așa. Bătrânica a avut totdeauna fața senină și fericită cât a discutat cu mine. De mai multe ori a mulțumit că Dumnezeu i-a trimis ajutorul necesar și că a încurajat-o prin cuvintele, ajutorul și rugăciunea mea. Apoi, bătrânica nu a mers să stea cu mâna întinsă, dar a căutat să facă ceva. Ea nu avea amărăciune și supărare. Uneori îi aud pe unii cum critică biserica că nu le-a dat și nu le-a făcut cât ar fi așteptat ei, cu toate că niciodată singuri nu se gândesc la nevoile altora sau să împlinească vreo nevoie în biserică. Nu așa a fost în cazul acestei bătrânele. Ea a vorbit cu recunoștință despre biserică și a apreciat ajutorul care i-a fost acordat. Sora aceasta a noastră trăiește fiecare clipă a vieții ei cu Dumnezeu și se bucură de relația cu El, indiferent de împrejurările grele în care se află.

Am invitat-o să vină duminica viitoare (24 iulie) la Biserica Buna Vestirea, căci la serviciul divin de la orele 10:00 dimineața se vor boteza mai multe persoane. I-am spus să-l invite și pe fiul ei. Poate va deveni și el sensibil la mărturiile despre viețile schimbate a celor ce se vor boteza și va primi mesajul Evangheliei ca să fie și el iertat pentru păcatele grele pe care le-a săvârșit și le săvârșește până acum și să aibă parte de viața veșnică.

Dar tu cum te porți cu părinții tăi? Ce fac ei acum? Nu cumva mama și tatăl tău au ajuns să caute prin urnele de gunoi și tu nici măcar nu cunoști despre aceasta?